Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Stavmosaik

Här var det dessvärre väldigt tomt! Prova att ändra dina filtreringar ovan, eller kontakta vår produktrådgivning så kan vi förhoppningsvis hjälpa dig hitta rätt!

Vanliga frågor om

Varför ska jag välja stavmosaik?
Hur monterar jag min stavmosaik?
Vad ska jag tänka på när jag väljer min stavmosaik?

Många förknippar mosaik med små fyrkantiga plattor, men det kan vara mer än så. På senare år har till exempel stavmosaik blivit väldigt populärt och är ett snyggt sätt att dekorera i rum som kök, badrum, hall och tvättstuga. Med hjälp av stavmosaik får du en snygg yta som håller sig över tid och dessutom är lätt att hålla efter och rengöra.

Mosaik är ett väldigt gammalt material, som faktiskt har anor så långt som 5000 år tillbaka i tiden. Då användes mosaik ofta för att bygga upp berättande bilder, eller skapa vackra dekorativa mönster. Även om mosaik idag oftast inte används på det sättet, väljer vi oftast mosaiken just för att den är vacker. I och med att mosaik har blivit populärt, har också fler sorter tillkommit. Stavmosaik är en typ av mosaik där plattorna är avlånga och på så sätt ger ett annat sorts mönster än de vanliga kvadratiska plattorna.

Stavmosaik kan precis som annan mosaik och kakel användas på flera olika ställen i hemmet. Det är tack vare att de är lätta att rengöra, vanliga material att använda på ytor som är utsatta för stänk och smuts, till exempel i köket ovanför diskbänk och spis, samt i badrummet. Men stavmosaik kan också fungera som en dekorerande fondvägg eller liknande.

I och med att mosaik och stavmosaik idag är populära material finns flera olika märken och typer av plattor att välja mellan på marknaden. Exempel på varumärken som tillverkar stavmosaik är Bricmate , Konradssons , Lhådös kakel , Höganäs och Hero kakel.

Precis som annan mosaik kan stavmosaik kombineras med kakel, dock kan det kräva lite mer arbete då stavarna inte är lika lätta att passa in som traditionella rutor. Men att kombinera mosaik med kakel är ett tillvägagångssätt som gör att mosaiken kan bli mer framträdande, samtidigt som du kan spara pengar då kakel ofta har ett lägre pris.

Kom ihåg fogen! När du använder stavmosaik är det precis som med andra mosaiker och kakel viktigt att tänka på fogens inverkan på slutresultatet. Dels spelar fogens storlek roll för hur ytan kommer att se ut, men också dess färg. Om du arbetar med ljusa plattor, kommer en ljus fog att smälta in, medan en mörk fog kontrasterar mot plattorna. Att vara medveten om dessa effekter gör att du kan välja den fog som ger det resultat som just du önskar.

Att sätta upp stavmosaik går till på ungefär samma sätt som med vanlig mosaik, men du eller den hantverkare som utför jobbet kan behöva kapa fler plattor än vid en vanlig uppsättning. Att se till att ha tillräckligt med plattor, eller lite mer, är därför extra viktigt när du väljer stavmosaik. Den svårighet som finns med stavmosaik till skillnad från vanlig mosaik är att få snygga avslut och hörn, eller kopplingar till annat material som kakel. Bortsett från det sätts stavmosaik precis som kakel och vanlig mosaik upp med ett fix och fogas efter att detta har torkat.