Ring oss på 020-25 00 25
 • Kundservice är stängt
 • Produktrådgivning, alla dagar 08.00 - 22.00
Våra butikerNu på fem platser i Sverige!
Jämför (0)
  0
  0 kr

  Genom att fortsätta använda sajten utan att ändra dina browserinställningar godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.

  När du använder sajten och våra tjänster kommer vi även att behandla dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.

  Vinförvaring

  Pris
  1 695 kr
  1 695 kr
  1 695 kr
  1 695 kr
  Varumärke
  Färg
  Leveranstid

  Vinställ

  Ett vinställ är ett praktiskt sätt att förvara vin på och det är dessutom en snygg inredningsdetalj i köket eller vardagsrummet. Är du dessutom samlare av vin med naturkork, bör vinet ligga ner för att korken inte ska torka och vinet förfaras.

  Läs mer...
  Visar 1 av 1 produkter
  Sortering
  • Sortering
  • Lägsta pris
  • Högsta pris
  • Produktnamn A-Ö
  • Produktnamn Ö-A
  • Popularitet
  Sida 1 / 1
  • Sida 1 / 1
  1 695 kr
  Levereras inom 3-5 vardagar
  Gå till produkt
  Sida 1 / 1
  • Sida 1 / 1

  Vinställ i olika modeller

  Vinställ finns i många olika modeller. De vanligaste materialen är metall, men det finns också de som är gjorda av trä. Värt att tänka på är att ett metallvinställ tar mindre utrymme än det i trä. Ett i trä kan vara bra om du har en större samling, som upptar exempelvis en hel vägg. Då är träet ett stabilt material som är lätt att platsbygga med. Kom dock ihåg att om du har vinet i en källare måste träet tåla fukt och svala temperaturer. Vid val av trävinställ är det bäst att skaffa ett som är gjort av ett hårdare trämaterial. Vilket träslag du än använder så köp vinställ av en modell som kan byggas på i takt med att din vinsamling växer. Då är det bara att lägga till några våningar när det är dags.

  Vinställ och förvaring av vin

  Vin ska helst förvaras på ett mörkt och svalt ställe. Du har säkert noterat att många vinflaskor är av mörkt glas. Det är för att skydda vinet från ljus. Att lägga vinerna ovanför kylskåpet, så som många gör, är inte alls någon bra idé. Det är alltför varmt där och har du ingen skåplucka är det för ljust också. Ett mörkt hörn hemma i bostaden är bra om du vill ha ditt vin ståendes framme. Annars är ett skafferi eller en garderob utmärkta utrymmen att förvara vinet på. Det finns de som förvarar vinet under sängen och det är en bra lösning, det också. Ett lågt vinställ att placera under sängen kan ge dina viner optimal förvaring. Det är mörkt under sängen och också oftast aningen svalare nere vid golvet, i jämförelse med resten av bostaden.

  Bra att veta när du förvarar vin i vinställ

  Liggande eller stående flaskor?

  Egentligen är det bara vin med naturkork som behöver förvaras liggande. Torkar och spricker korken oxideras vinet och blir dåligt. Vin med skruvkork eller oäkta kork, kan rent teoretiskt även förvaras stående. Men de flesta tycker att det är trevligare att förvara sitt vin liggande, oavsett vilka viner det handlar om. Ett vinställ där flaskorna förvaras på höjden eller kanske till och med hängs upp på väggen tar mindre plats och ser dessutom trevligare ut. Du vet att de får ligga ifred utan att de blir flyttade av någon i familjen som tycker att de är i vägen i skåpet. Vin ska nämligen lagras stillastående.

  Den optimala temperaturen för förvaring av viner

  Att placera sitt vinställ på ett mörkt ställe hemma är som sagt det bästa alternativet. Det är bra om det är svalare än genomsnittlig rumstemperatur. Ju varmare det är där vinet står, desto fortare mognar det. En optimal temperatur för vinförvaring brukar man säga ligger omkring 11 grader. Det är kanske inte helt realistiskt för dem som inte har en egen vinkällare, men som sagt, golvhöjd är alltid bra eftersom det brukar vara svalare på golvet. Det är jättebra om det går att förvara vinet i en maxtemperatur på 18 grader. Så får man också komma ihåg att förtära vinet innan det blir övermoget, om det är en varmare temparatur vinet förvaras i. Luftfuktigheten menar de flesta inte påverkar alls, så länge du har dina korkviner liggande.

  Vin och serveringstemparaturer

  Ett rött vin ska helst inte överstiga 18 grader när det serveras. Vita viner serveras kallare, förslagsvis mellan cirka 6-10 grader, beroende på vinets lätthet och fruktighet. En bra tumregel är att sätta in det röda vinet i kylen en timme innan servering, men ta ut det vita vinet en timme före servering. Vin som förvaras i kylskåp kyls ner med cirka två grader var tionde minut. Ett vin som tas ut i rumstemperatur stiger också med cirka två grader per tionde minut. Att tänka på är även att servera vinet ett par grader svalare än det optimala, eftersom vinet snabbt värms upp i glaset. Tycker du vinet är för kallt kan du hålla händerna runt kupan och det blir då snabbt lagom temperatur.

  Vinställ för lättåtkomlig förvaring

  Alla viner man köper ska dock inte lagras under längre tid. Många bruksviner är drickbara direkt och behöver bara förvaras på något bra ställe i hemmet. Då är en lättillgänglig, snygg förvaring ett utmärkt ställe att ha sina flaskor på. Vi på Bygghemma.se har vinställ som ser stilrena och snygga ut och som blir en dekorativ inredningsdetalj var i hemmet du än placerar dem. Det enda du behöver tänka på är att placera vinstället dit solens strålar inte når. UV-strålarna bidrar till att vinet bryts ner i förtid. Ljuset från inomhusbelysning är inget du behöver bekymra dig om, det är ett ljus som inte är tillräckligt starkt för att ha någon kortsiktig inverkan på vinets kvalitet.