Ring oss på 020-25 00 25
 • Kundservice är stängt
 • Produktrådgivning, alla dagar 08.00 - 22.00
Våra butikerNu på fem platser i Sverige!
Jämför (0)
  0
  0 kr

  Genom att fortsätta använda sajten utan att ändra dina browserinställningar godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.

  När du använder sajten och våra tjänster kommer vi även att behandla dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.

  Bastubad förlänger livet

  Bastubad är härligt, hälsosamt och nödvändigt. Bastu är livet, tycker Svante Spolander. Och han tar alla chanser att sprida sitt budskap. Bland annat i Bastuakademien som han är kanslichef och styrelseledamot för. – Jag badar bastu nästan varje dag, det är mitt livselixir, säger han.

  Svante Spolander är född och uppvuxen i Kukkolaforsen, mitt i Tornedalen. Här är bastun den alldeles självklara och fasta punkten i tillvaron, man träffas över köns- och klassgränser. Det är en del av kulturarvet.

  – Förr i tiden föddes många i bastun, jag vet många familjer där barnen är födda på en lav, berättar han. Det var den naturliga samlingspunkten i byn, där fanns varmt vatten och det var rent.

  I bastun skötte man hygienen, man träffades och pratade. Byborna turades om att vara bastuvärdar, på så sätt slapp man elda sin egen bastu varje dag. Rangordningen var bestämd. Först, när det var som hetast, badade karlarna. Sedan var det kvinnorna och barnens tur.

  – Träffarna skapade en god atmosfär, berättar Svante. Det var inte ovanligt att man ­fattade gemensamma beslut om att köpa jordbruksredskap till byn eller att man bad om hjälp med någon syssla.

  De medeltida landskapslagarna statuerade att bastun var en fredad plats. Och så har det förblivit, berättar Svante.

  – I bastun lämnas oförrätter och trätoämnen utanför. Bastun är försoningens plats. Ung, gammal, hög, låg, finsk eller svensk, det spelar ingen roll. Nakna i hettan är alla lika.

   

  God bastukultur

  Svante Spolander är ordförande i Bastuakademien som har över tusen medlemmar i hela landet. Akademien är en ideell förening vars syfte är att vårda och sprida god bastukultur. Vad är då god bastukultur?

  – Funktion och känsla och inte design, slår Svante fast. Design har tagit över, tyvärr. Man ska inte heller tävla i vem som kan sitta längst eller vem som klarar varmast, det tycker vi i akademien är helt förkastligt. Det viktigaste är att man mår bra.

  I sitt arbete med att sprida budskapet har Bastuakademien knutit forskare, arkitekter och läkare till sig.

  – Vi har seminarier med föreläsningar där olika experter ger sin syn på bastubadande. Vi har även en tidning, ett informationsblad kan man säga, där vi berättar om bastubadandets många fördelar. Att det är sjukdoms­förebyggande, till exempel.

  Just det här med hälsoaspekten är viktig att framhålla, tycker Svante. En nyligen genomförd finsk forskarstudie följde 3 000 bastubadande män under 20 års tid. Undersökningen, som är publicerad i medicintidskriften JAMA Internal Medicine, visar att det finns ett samband mellan de män som har avlidit i sjukdom och hur ofta de badade bastu. Bland de män som bastade fyra till sju gånger i veckan var dödligheten hela 40 procent lägre jämfört med de som bastade en gång i veckan.

  – Bastun är den fattiges apotek. Det sa man förr i tiden, och det stämmer ju, konstaterar Svante. De som bastar flera gånger i veckan sänker risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

   

   

  Svantes bästa bastutips

  • Basta naken. Den ultimata reningen gör man naken. Det är inga konstigheter, man föds ju naken.

  • Ge bastun tid. Ett sätt att hitta sig själv och få energi, tänk inte på klockan. Basta i omgångar. Gå ut och kyl ned dig och gå sedan in igen.

  • Gå ut och duscha av dig när du svettas som mest, då lossnar smuts och svett. Annars torkar det in.

  • Utmana dig själv på värmenivån, det är skönt efteråt när man har presterat något. Hitta din gräns och töj på den.

  • Efter bastun – sitt i lugn och ro och kyl av långsamt. Stressa inte så du blir svettig igen.

   

  Svantes bästa byggråd

  • Börja med att titta på behovet. Är det en bastu för en familj eller ett kompisgäng?

  • Bygg in minst ett fönster för vädring innan bastning.

  • Stenmagasinet ska vara överdimensionerat så att man inte behöver hetta upp stenarna överdrivet mycket. Kastar man vatten på stenarna ska man se hur ångan kommer långsamt, det ska inte svida till i ögonen som det gärna gör om man har för överhettade stenar.

  • Höga sittplatser är viktigt. Huvudet ska vara 25 – 30 cm från taket, det är däruppe värmen finns. Den övre laven ska vara högt belägen.

  • Den undre laven, fotstödet, bör vara i höjd med stenmagasinets krön så att man undviker nedkylda fötter.

  • Ventilation är viktigt. Det ska finnas reglerbara skjutluckor både till in- och utluften.

  • Belysningen ska skapa stämning. Ordna det med genom att bygga in lampor under lavar och bänkar.

  • Om man har elvärme ska aggregatet vara termostatstyrt så att den inte står på hela tiden. Då undviker man att träet torkar ut.

  • Ha tre klimatzoner. Ett blött omklädningsrum med dusch, ett svalt och torrt avslappningsrum och så den heta bastun.

  • Dörren måste alltid öppnas utåt för säkerhetens skull.

  • Ha alltid en brandsläckare i anslutning till bastun. Värmen från aggregatet strålar nedåt och det är den vanligaste brand­orsaken i en bastu enligt brandmyndig­heterna.

   

  Bastutips från Bygghemma i Finland

  • Beroende på bastuns och aggregatets storlek kan du styra värmen och ångan genom att hälla på ”rätt” mängd vatten på stenarna.

  • Man kan stanna i bastun så länge det känns bra.

  • Uppfriskande dryck (finnar föredrar öl) och hudkrämer ökar välbefinnandet.

  • Honung används ofta på huden i en finsk bastu.

  • Bastubad är avslappnande och avstressande. Installera gärna behagligt ljus och en bra ljudanläggning.

  • Slå gärna huden med en lövruska för att bli ordentligt ren och öka blodomloppet i kroppen. Det doftar dessutom gott.

  • Se till att ta det lugnt efter ett bastubad. Sitt i en skön stol, slappna av och njut av sömnigheten som infinner sig.

   

  Visste du att...

  ...det är olagligt att basta? Sverige förbjöd bastubad 1725 eftersom det var syndigt. Lagen är inte borttagen ännu så det är fortfarande förbjudet.