Ring oss på 020-25 00 25
 • Leverans & reklamation, vardagar 09.00 - 17.00
 • Produktrådgivning, alla dagar 08.00 - 22.00
Våra butikerNu på fem platser i Sverige!
Jämför (0)
  0
  0 kr

  Genom att fortsätta använda sajten utan att ändra dina browserinställningar godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.

  När du använder sajten och våra tjänster kommer vi även att behandla dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.

  Laminat vs. trä

  Vilket golv väljer du?

  Laminat

  Laminatgolv har ofta en kärna av pressat, trä­baserat material, till exempel HDF, ett bottenskikt och ett ytskikt som är ett tryckt dekorark (ungefär som ett fotografi) av plast. Ett laminatgolv kan inte slipas, oljas eller lackas om, men finns i flera olika mönster, så som trä- och stenmönster.

  Skötsel: Laminatgolv är smutsavvisande och behöver inte behandlas med polish, vax eller liknande. Lackade laminatgolv behandlas likadant som ett lackat massivt trä- eller parkettgolv.

  Fördelar: Tål väldigt mycket slitage jämfört med trä eller parkett. Ett laminatgolv är hårdare än trägolv vilket gör det stryktåligt, och det är billigare än ett golv i trä.

  Nackdelar: Vissa tycker att det är kallt och hårt att gå på och det kan upplevas lite ”klapprigare” än parkettgolv, vilket till viss del kan förebyggas med underlagsfoam. Då det är ett träbaserat material så krymper och sväller det beroende på luftfuktighet.

  Källa: aftonbladet.se

   

  Trä

  Ett trägolv, eller lamellparkettgolv, består av tre lager trä som limmats ihop. Det kan bestå av en mängd olika träslag. Det mittersta lagret vänds 90 grader och läggs med ­fibrerna i tvärgående riktning, detta för att golvet ska påverkas mindre av förändringar i luftfuktigheten.

  Skötsel: Det viktigaste att tänka på är att undvika våta rengöringsmetoder. Det är väldigt vanligt att man förstör sitt trägolv genom att använda för mycket vatten, så dammsuga och sopa hellre. Har du någon gång sett ett solkigt trägolv beror det med stor sannolikhet på att golvet våttorkats och att golvet sugit åt sig smutsigt vatten.

  Fördelar: Ett trägolv går, precis som ett golv av massivt trä, att slipa omkring 2–4 gånger. Jämfört med ett laminatgolv är trägolvet varmare och naturmaterial ger en härlig och lyxig känsla i rummet.

  Nackdelar: Trä sväller på sommaren och torkar på vintern, det går inte att komma ifrån även om lamellparkett begränsar den naturliga rörligheten. Men läggs golvet in korrekt med rätt distans till väggar blir rörelserna minimala. Trä är också mjukare än laminat – furu och gran är mjukast medan ek är hårdare – vilket betyder att det lättare blir märken i än i ett laminatgolv.

  Källa: Kährs