Ring oss på 020-25 00 25
 • Kundservice är stängt
 • Produktrådgivning, alla dagar 08.00 - 22.00
Våra butikerNu på fem platser i Sverige!
Jämför (0)
  0
  0 kr

  Genom att fortsätta använda sajten utan att ändra dina browserinställningar godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.

  När du använder sajten och våra tjänster kommer vi även att behandla dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.

  Mija Kinning har kommit hem

  ”Hemmet är det viktigaste i livet, man måste känna att man vill komma hem.” Det säger Mija Kinning, tv-inredare på Kanal 5. Nu är hon aktuell med en andra säsong av Roomservice och en bok om att bygga hus. Ett Roomservice som efter 18 ­säsonger får ett nytt upplägg.

  Mija Kinning älskar heminredning, havet och Mallorca. Inte nödvändigtvis i den ordningen, men alla är viktiga ingredienser i hennes liv. Inredning är hennes yrke, havet bor hon vid och till Mallorca ska hon på semester dagen efter att bygghemma har varit på besök. Hon verkar glad, skrattar mycket och bjuder på snabbkaffe i det rymliga huset vid stranden i Öresund. Här har hon äntligen kommit hem, berättar hon. Hon älskar sitt jobb, men de många resdagarna och hotellnätterna började slita på psyket. Hon tröttnade på att leva i en resväska.
  – Det fanns en längtan att få plocka upp necessären, säger hon, och inte hänga upp den hela tiden på ett nytt hotell varje dag.
  Så efter 30 år av kringflackande och flyttande har hon nu återvänt till Lomma, strax utanför Malmö. Det var här hon föddes och växte upp. Hon är nygift med sin gamla skolkamrat Björn, ”vi började umgås efter en återträff med de gamla klasserna från grundskolan”, och tillsammans har de köpt ett parhus alldeles vid havet.
  – Det är från förra sekelskiftet och har tillhört Alnarps lantbruksuniversitet som ligger här intill, berättar Mija. Det är byggt av tegel från det gamla Lommabruket. Jag kände direkt att det här var platsen. En känsla djupt i magen att det är här jag vill vara.

  Nytt upplägg i Roomservice

  På tomten ligger Mijas ateljé. Arbetsbordet är stökigt, hon håller på att planera alla avsnitten i nya säsongen av Roomservice. Programmet har sänts i 18 säsonger, men det här blir den andra för Mija. I år har man ett helt nytt upplägg, berättar hon. Den här gången åker gänget inte runt till olika familjer, istället stannar de i Båstad hela säsongen. Här bygger de ett hus bokstavligen från grunden och säljer det färdiginrett.
  – Uppdraget är att bygga ett drömhus, det är väldigt spännande, säger Mija. Jag har ritat huset, vi har filmat på fabriken och vi har varit med och gjort sulan på huset. Nu står det på plats och vi är i full gång med att inreda det.
  Mija berättar att huset är ”ett härligt sommarhus med strandtomt” och att det är konstruerat i samarbete med företaget Västkustvillan.
  En del av förtjänsten vid försäljningen ska gå till Barncancerfonden. Mycket av det som de flesta människor anser vara praktiskt är ratat, eftersom ”det är så förbannat tråkigt”, som hon säger. Den inställningen går enligt Mija stick i stäv mot rådande trend.
  – Istället för gräsmatta är det sand på tomten. Jag älskar sand. Och jag har inga problem med att det kommer in i huset. Huset har hotellkänsla med öppen förvaring. Inga garderobsdörrar och inga skåpsluckor. Jag vill ogärna stänga igen, så övervåningen består av ett stort sovrum och hela nedervåningen är vardagsrum med matdel. Det blir ingen köksö, utan istället är det ett parallellkök som är öppet på båda sidor och med en öppning in till matdelen.
  Tittarna får följa husbygget och hur bostaden inreds steg för steg och Mija Kinning, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm får som vanligt nya utmaningar i varje avsnitt. Ett nytt inslag är att varje episod avslutas med en slags ”folkets jury” som ger tummen upp eller tummen ned.
  – Vi har med folk i varje program som får kolla och tycka till om det vi har gjort. Det är random folk som vi har hittat på stan som inte ska bo där, så de är ärliga. Vi visar vad de tycker, även om de inte råkar tycka som vi

  ”Hus helt enkelt”

  Mija har skrivit en bok om husprojektet. Titeln är ”Hus helt enkelt” och den beskriver hela förloppet – från de första strecken på husritningarna till att sista knoppen skruvas fast på sista kökslådan. Boken kommer ut i oktober, lagom till det sista avsnittet av årets Roomservice.
  – Att göra en bok var en enorm utmaning för mig som har svårt att skriva, berättar hon. Jag blev helt plötsligt väldigt liten, skolåren kom tillbaka. Men nu tycker jag att jag har hittat en ton och en berättelse. Förlaget har ställt upp med en redaktör och så är rättstavningsprogrammen på datorn väldigt bra att ha (skratt).
  Att helt plötsligt kasta sig ut på oprövade författarvingar ligger helt i linje med Mijas personlighet. Nyfiken, orädd, kreativ, glad och påhittig är adjektiv som poppar upp när man ber henne beskriva sig själv.
  – Nyfikenheten är den största drivkraften. Jag ser bara möjligheter. Privat kan jag vara yvig, det är jag medveten om, men på jobbet är jag fruktansvärt noga, strukturerad och kontrollerad. Inget lullull, det funkar inte. Jag är en bra teamledare som får saker att fungera och jag fixar deadlines.
  På frågan vilka som är hennes negativa egenskaper dröjer hon med svaret. Tänker efter.
  – Jag kan nog upplevas som överpositiv och jag är nog inte den lättaste att samarbeta med. Mina kollegor tycker nog att jag är rätt jobbig. Påstridig och pekar med hela handen för att få saker gjorda. Plus att jag är dålig på att lyssna, men jag jobbar på att bli bättre.

  Gör en moodboard

  Mija och Björn har inrett huset i Lomma stilrent skandinaviskt med inslag av spännande loppis- och containerfynd. Här finns till exempel en gammal tobaksautomat i blänkande rostfritt stål, ett barskåp med mönster som känns igen från Sergels torg, flera taklampor är oväntat monterade i grupp och ett par hattar fungerar som en knasig ledstång i trappan till övervåningen. Den personliga inredningsstilen andas självförtroende, här har ett proffs varit i farten. Men om man som bygghemmas utsände är en ovan heminredare, vad ska man då tänka på?

  Börja med förarbetet. Alla i familjen ska vara delaktiga. Sätt er ned och planera. Vad har vi, vad ska vi ha med oss för möbler från det förra boendet? Ju bättre förberedd man är, desto bättre hjälp från leverantörer får man.
  Anpassa möblerna efter det nya hemmet.
  Strunta i trender. Det blir ofta inte bra när någon annan säger vad som är snyggt.
  Gör en moodboard med färg- och golvprover, textilier och idébilder till samtliga rum.
  Gör en lista med vad ni är på jakt efter.
  Följ listan! Bestämmer man vitt kakel, då struntar man i rött kakel. Har man beslutat att man ska ha träskiva i köket, då tittar man bara på träskivor.

  Intervjun är slut och vi tar några avslutande bilder. På stranden, i sanden, givetvis. Mija ska packa för att gå upp i ottan dagen efter och flyga till Mallorca med familjen. Det skulle inte förvåna henne det minsta om hon kommer hem med en del nya inredningsdetaljer.
  – Det finns alltid en loppis eller auktion att gå på. Jag är som en hamster. Jag har nu ett hyfsat lager med prylar, säger hon.


  Text & Foto: Simon Johansson