Ring oss på 020-25 00 25
 • Leverans & reklamation, mån-fre 09.00 - 17.00
 • Produktrådgivning, alla dagar 08.00 - 22.00
Våra butikerNu på fem platser i Sverige!
Jämför (0)
  0
  0 kr

  Genom att fortsätta använda sajten utan att ändra dina browserinställningar godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.

  När du använder sajten och våra tjänster kommer vi även att behandla dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.

  Partaj intar cirkus

  Han är med i svensk tv:s längsta humorserie. Kanal 5:s ”Partaj” är inne på åttonde säsongen och i vår blir det dessutom stor premiär för liveversionen på Lilla Cirkus på Djurgården. Bygghemma har träffat komikern och imitatören Johan Petersson.

  Sista tagningen för dagen är äntligen över och inspelningsteamet applåderar varandra. Johan Petersson suckar lättat och börjar klä av sig Plura. Han lyfter på t-shirten och en assistent tar hand om den rejäla lösmagen. Ansiktet lossnar motvilligt, det klibbar fast och Johan måste ta i ordentligt för att få loss den konstgjorda huden. Limtrådarna liknar obehagligt nog skinnslamsor och det ser ut att göra riktigt ont. Klockan är snart fem på eftermiddagen och Johan har varit Plura sedan han kom till jobbet klockan halv nio i morse.
  – Det tar två timmar i sminket att bli Plura. Sedan svettas jag resten av dagen. Plus att det är rejält otympligt med den stora magen. Men det är roligt! Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb än tv.

  Utskälld av ”Arga snickaren”

  Plura är bara en av Johans många gubbar. Fredrik Reinfeldt, Zlatan och Persbrandt är några andra av hans populära figurer. Och givetvis Anders Öfvergård, mer känd som ”Arga snickaren”. Johan fick nyligen hembesök av byggprogrammet. Det var något han inte såg fram emot, berättar han.
  – Nej, jag var ju orolig innan han skulle komma. Anders ser ju allt och klagar alltid på det som halkar efter.
  Och mycket riktigt, ”Arga snickaren” hade massor av anmärkningar på Johans hus och trädgård. Han blev också fly förbannad när Johan berättade att han köpt en sommarstuga på nätet. Utan att besöka huset i verkligheten.
  – Köpte du ett hus på nätet utan att titta? Ingen besiktning, ingenting? Är du dum i huvudet på riktigt, skäller Anders Öfvergård i rutan.
  Johan tar utskällningen med ro.
  – Det var som en dyr skraplott. Huset hade kunnat vara i vilket skick som helst. Men det har visat sig vara en väldigt bra investering.

  Skrivarstuga på tomten

  Arga snickaren hjälpte också Johan med att bygga en ny skrivarstuga på tomten. Det har hjälpt Johan att skilja på arbetstid och familjetid och han har blivit mycket bättre på att fokusera. Johan menar att han lärde sig mycket av programmet som han kallar för en ögonöppnare.
  – Jag har skjutit upp massor av hus- och trädgårdsjobb genom åren, erkänner han. Helt i onödan visar det sig. Om man tar lite i taget så är det enkelt. Det går snabbt och man slipper tyngden av allt man borde ta tag i. Saker och ting är inte alltid är så stora som man tror. Det mesta hemmafixet går att lösa på två timmar i veckan.
  Johan berättar att han trots sin tummen-mitt-i-handen-aura faktiskt har varit delaktig i renoveringen av sommarhuset.
  – Jag monterade den nya köksfläkten. Det kändes bra. Ventilationsröret blev en aningen skevt, men kisar man så märker man det inte (skratt).
  Det visar sig att det även är en av metoderna Johan använder när han jobbar fram sina imitationer. Att kisa, alltså.
  – Jag börjar alltid med att titta på filmklipp på personen. Om man kisar ser man särdragen, det som sticker ut. Det är väldigt effektivt Men Plura var svår att hitta, berättar han.
  – Där hade jag lite problem. Men när jag kom på att jag skulle göra honom som en onykter Björne lossnade det. Sedan växte resten fram i och med att kostym och smink kom på plats. Jag har alltid stor hjälp av sminkpersonalen och gör mycket tillsammans med dem.

  ”Partaj” live på Lilla Cirkus

  Är det någon av de personer du imiterar som har blivit förbannad?
  – Vi har bjudit in några av de som jag har härmat och de har bara tyckt det varit kul. Jag tror de blir smickrade, särskilt om de inte är komiker själva och inte brukar bli sedda som komiska. De tolkar det nog som ett tecken på att de syns och gör något som är värt att uppmärksamma.
  – Men jag var lite nyfiken på hur Ulf Brunn-berg skulle reagera. Jag gjorde honom som han är – kvinnofientlig. Men han har inte hört av sig, inte ännu i alla fall.
  Vilket är det bästa du har gjort?
  – Jag är jättenöjd med Café Bärs. Killarna är underdogs som gör sitt bästa men inte når hela vägen. Klassisk enkel svensk humor.
  Och i höst blir det alltså ”Partaj” på Djurgården. Det blir det första projektet att ha premiär på den nya arenan Lilla Cirkus. Men några premiärnerver märks inte på Johan. ”Jag känner mig så bekväm med att uppträda inför folk”, säger han och berättar att han ser fram emot att få respons och energi av en livepublik.
  – Det blir seriösa Kristina från Dufvemåla i ena rummet och vi i Partaj i det andra. Vi ska köra nyskrivet material i form av sketcher och med en story som binder ihop det. Man kommer att känna igen figurerna på scen.
  – Det kanske till och med blir ett Café Bärs-inslag som uppvärmning innan showen, det vore fint, säger han och ler.

   

  Johan Peterson

  Född 1969. Inledde sin karriär 1992–1993 som programledare för Disneyklubben tillsammans med Alice Bah och Eva Röse. Det var nära att det inte blev mer tv för Johan då han hade långtgående planer på att söka in till lärarhögskolan. ”Jag har en liten lärare i mig, jag har gjort tv-program om kroppen och om historia. Men även där är humorn central, det ska vara kul att lära sig.” Johan har skrivit tre utgivna ungdomsböcker och han har jobbat som manusutvecklare, programledare, regissör och redaktör. Det är först de senaste åren som Johan har ställt sig framför kameran som komiker.


  10 snabba med Johan:
  Bor: Segeltorp.
  Familj: Fru, två barn.
  Äter: Kebabrulle.
  Dricker: Vatten eller en Kellerbier från
  Nya Carnegiebryggeriet.
  Läser: ”Jag är Zlatan”.
  Bästa komikern: Will Ferrell. Han har en avslappnad skön stil.
  TV-serie: ”Girls”. Rolig och välgjord.
  Dator- eller tvspel: Någon gång FIFA
  med sonen.
  Bästa egenskap: Håller ord.
  Sämsta egenskap: Tar på mig för mycket.


  Text & foto: Simon Johansson