Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Välj rätt hammare för hemmafixets olika delar

För att välja ut den bästa hammaren måste du först och främst veta vad du ska använda den till. Med hjälp av vår produktspecialist har vi tagit fram tips på olika typer av hammare utifrån olika behov och ändamål.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Här hittar du alla våra hammare och slagdon


Hammare och slagdon är på en övergripande nivå till för precis samma sak, nämligen att slå med mot andra föremål. Men när man tittat närmare finns det en hel del som skiljer olika hammare åt, inte minst form, slagyta och material. Dessa skillnader är avgörande för vilken hammare som är bäst för just de slagen du behöver göra. Här har vi tagit hjälp av Bygghemmas produktspecialist som förklarar vad som är viktigt att tänka på när man köper hammare och ger sina bästa tips på produkter för olika ändamål och behov.


Vad finns det för olika hammare?

Snickarhammare – finns i alla verktygslådor
Först och främst har vi allas favorit i verktygslådan – snickarhammaren – som är den absolut vanligaste och mest allsidiga hammaren. I regel är snickarhammare utrustade med en klo för att kunna dra ut spikar vid behov. Det är framförallt storleken, handtaget och materialet i skaftet som skiljer olika snickarhammare åt. Lite mindre och lättare snickarhammare är billigare och smidiga att använda för mindre projekt där du bara ska slå i några enstaka spikar. Men för professionella snickare, eller för dig som ska slå i mycket spik, är det en fördel med järnskaft. Detta eftersom dessa är tyngre och därmed inte kräver lika stor muskelkraft i varje slag.


Elektrikerhammare och dekoratörshammare
Vissa hammare är smalare med mindre slagyta och lämpar sig därför bättre för dig som ska slå in spik på svårtillgängliga ställen utan att lämna fula märken, såsom i hörn nära taket. Sådana hammare är särskilt användbara för elektriker som till exempel kan arbeta med att fästa kablar vi vinkeln där väggen och taket eller golvet möts. De kallas följaktligen för elektrikerhammare och är också utmärkta för att spika lister. Dessutom finns så kallade dekoratörshammare, eller glasmästarhammare, som är ännu smalare och lättare än elektrikerhammaren.


Slägga och gummiklubba
Åt andra hållet finns större hammare med stor slagyta, såsom släggor eller gummiklubbor. Gummiklubbor används inte för att slå in spik utan snarare för att sammanfoga större trästycken, plugg, eller när du slår mot känsliga keramiska ytor som till exempel kakel eller klinker. De är också oumbärliga när du slår mot skaftet av andra verktyg, till exempel ett stämjärn. Slägghammaren däremot kan du använda på mindre känsliga material där du behöver ösa på med rejäl kraft för att nå resultat. Dessa används ofta större byggnads- eller skogsarbeten. Ju tyngre slägga du har, desto större kraft får du i varje slag.

Vi har tagit hjälp av Bygghemmas produktspecialist för att hjälpa dig att hitta en hammare som motsvarar dina behov och önskemål. Här följer expertens bästa tips!


Allsidig snickarhammare för både proffs och amatörer

Om du vill ha en prisvärd och allsidig hammare som lämpar sig för både stora och små projekt kan du välja en snickarhammare i mellanprisklassen. Tar en självklar plats i hemmafixarens verktygslåda!

Hammare delar - Snickarhammare Hultafors TR

Ergonomiskt utformad hammare, smidd i ett stycke för ökad tålighet med vibrationsdämpande uretanplugg. Tunn stark klys (klo) som gör det lätt att komma åt spikarna utan att lämna märken. Klysens öppning och vinkel ger bästa möjliga grepp om spiken. Ergonomiskt utformat handtag med tydligt ändstopp ger ett säkert grepp.

KÖP HÄR: Snickarhammare Hultafors TR


Snickarhammare av hög kvalitet – för proffsen

Om du snickrar och slår i spik i stor omfattning har du stor glädje av en större hammare med hög prestanda och ergonomiskt handtag. Tyngden och balansen i hammaren gör att du kan slå i stora mängder spik med minimal ansträngning.

Hammare delar - Snickarhammare Estwing 20oz E320s Nylon

Estwing 20 oz E320s Nylon är en helgjuten och välbalanserad snickarhammare med nylon/vinylgrepp och rak klo. Den lämpar sig utmärkt för professionella snickare eller hemmafixare som behöver en hammare för kunna slå i mycket spik utan att slita ut sig.

KÖP HÄR: Snickarhammare Estwing 20oz E320s Nylon


Billig hammare för mindre hemmafix

Om du slår i en spik och då och inte behöver en hammare för större projekt klarar du dig bra med en lite mindre, smidigare och billigare variant.

Hammare delar - Snickarhammare Bahco 8 oz 429 Stålskaft

Bahco 8 oz 429 med stålskaft är en klohammare med högglanspolerat stålskaft och greppvänligt, stötabsorberande handtag. Den har en åttakantig nacke och runt huvud. Bahco 8 oz 429 är liten och behändig och räcker gott för mindre hemmafix.

KÖP HÄR: Snickarhammare Bahco 8 oz 429 Stålskaft


Hammare för att spika små detaljer

Om du håller på med finsnickeri eller lagar små detaljer av antika träföremål kan det vara klumpigt med en tung och stor hammare. Istället finns lätta och smala dekoratörshammare.

Hammare delar - Dekoratörshammare Hultafors Gmh150 (gmh2)

Dekoratörshammare Hultafors Gmh150 är tillverkad i Blästrat och klarlackerat smide, med härdad rund slagyta. Den har även ett vackert och funktionellt hickoryskaft. Hammaren är perfekt för att spika försiktigt med i ömtåliga föremål som lätt spricker.

KÖP HÄR: Dekoratörshammare Hultafors Gmh150 (gmh2)


Studsfri gummiklubba för dig som ska slå hårt mot känsligt material

Om du behöver ett verktyg som du ska slå med mot känsligt material, till exempel skaft mot andra verktyg som stämjärn, eller direkt på kakel eller klinker, behöver du en mjukare slagyta. Gummiklubbor används även för att slå på och på så sätt jämna ut eller forma plåt. Ett problem med gummiklubbor är ofta att rekylen från studsen kan vara jobbig att hantera. Därför finns gummiklubbor som innehåller stålkulor för att dämpa rekylen, det vill säga studsen.

Hammare delar - Studsfri Hultafors Hammare Stfs50 Stål

Hammare/gummiklubba med slaghuvud av stål som är fyllt med stålkulor, utbytbara slag av nylon med hårdhet (70 shore) som är skonsam mot arbetsstycket. Stålskaft med gummihandtag.

KÖP HÄR: Studsfri Hultafors Hammare Stfs50 Stål

Köp en slägga för ännu större slagyta och mer kraft


Hammare för dig som ska slå spik i hörn nära taket

Om du ska spika lister eller annat nära hörn och i svåra vinklar, behöver du en smalare form av hammare. Detta för att komma åt spikarna utan att lämna fula märken runt omkring spikarna du slår i.

Hammare delar - El & Listhammare Hultafors EL

En smidig hammare med u-formad slagyta. Formen gör det möjligt att arbeta nära tak och hörn utan att göra märken på omkringliggande ytor. Klysen är rak för att du lättare ska komma åt att ta bort spik och klammer där det är ont om plats. Ergonomiskt utformat handtag för bra grepp längs hela skaftet.

KÖP HÄR: El & Listhammare Hultafors EL


Murarhammare och smideshammare

Kanske är du på jakt efter en smideshammare för att tillverka smycken eller andra föremål? Eller är du murare och behöver en hammare för att forma eller slå sönder sten? Hos oss på Bygghemma kan du hitta den hammare du behöver!

Köp en smideshammare

Köp en murarhammare


Läs också: Klyva ved: expertens tips på redskap och metoder för olika behov

Läs också: Ska du lägga takpapp själv? Så går du tillväga steg-för-steg

 

Populära produkter under kategorin Hammare & slagdon

Populära artiklar