Badrumsrenovering: Så håller du nere kostnaderna
Att renovera badrummet kan bli en dyr historia. Men det finns sätt att hålla nere kostnaderna. Vi kollade med Martin Andersson på Svedbergs hur mycket man ska räkna med att en badrumsrenovering kostar och var man kan spara in pengar.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Se alla produkter inom badrum här
Läs också: 6 frågor och svar som hjälper dig att välja rätt badrumsmöbler
Vilka delar utgör de största kostnaderna vid en badrumsrenovering?
– Med tanke på alla krav som läggs på snickare, rörläggare etc. med Säker Vatten och BKR-intyg, så är det egentligen själva arbetet som kostar mest. Mitt tips är att ta in offerter från flera olika firmor och jämföra. Se bara till att de har rätt intyg och kolla gärna referenser om det finns sådana.
Kan jag göra något själv för att spara pengar?
– Hjälp till med olika saker runtomkring, till exempel köpa in badrumsmöbler och material, köra rivningsmaterial till soptippen, måla, spackla tak och lister. Resten av arbetet bör göras av fackmän för att uppfylla alla kriterier/intyg och för att hemförsäkringen ska gälla. Fundera på vilka delar du kan och vill ansvara för själv och se om du kan förhandla ner priset utifrån det.
Vad är värt att satsa lite extra på?
– Att lägga en extra peng på badrumsmöblerna brukar innebära en längre livslängd på badrummet, vilket gör att du sparar pengar i det långa loppet. Möblerna ska tåla att användas flera gånger varje dag och ha ett bra skydd mot fukt och väta. Det kan också vara värt att satsa på LED-belysning, snålspolande toalett och tvättställsblandare med eco-funktion. Spana in den populära Tvättställsblandare Gustavsberg Estetic. På så sätt sparar du pengar på sikt och gör dessutom miljön en tjänst.
Hur mycket bör jag räkna med att en badrumsrenovering kostar?
– Det beror på hur mycket du kan tänka dig att göra själv och framförallt vilka materialval du gör och vilka funktioner/finesser du vill ha. Men om vi utgår från “standardnivå” på material och exklusive inredning, skulle två exempel kunna se ut så här:
Exempel 1 ca 120 000 kr före ROT inkl. moms:
Våtrumsmatta på golv och våtrumstapet på vägg, ingen golvvärme, inga spottar. Utbyte av golvbrunn, nya blanka rör, montering och inkoppling av allt, vvs och el. Måla själv.
Exempel 2 ca 150 000 kr före ROT inkl. moms:
Kakel på vägg och klinker på golv, elgolvvärme, jordfelsbrytare, spottar (LED) i tak. Utbyte av golvbrunn, nya blanka rör, montering och inkoppling av allt, vvs, målning, även inkaklade fönstersmygar.
Läs också: Tätskikt och andra viktiga regler vid renovering av badrum och våtrum
Läs också: Undvik dyra renoveringskostnader: Vi listar 10 billiga toalettstolar