Våtrumsmatta

Filtrera

180 kr

399 kr

180
180
399
399

Ek

(1)

Enfärgad

(3)

Klinker

(9)

Marmor

(1)

Sten

(22)

Trä

(1)

Övriga mönster

(7)

forbo

(11)

gerflor

(9)

tarkett

(24)

Endast snabbleverans

(32)

Sortera

44 Produkter

Du har sett 36 av 44 produkter
1 av 2

En våtrumsmatta skyddar den underliggande konstruktionen i ett våtutrymme, till exempel ett badrum eller en tvättstuga. Det finns våtrumsmattor i de flesta mönster och färger och de ger dig stora möjligheter att göra ett val som passar utifrån din personliga stil.

Våtrumsmattan har en viktig funktion

Utan ett bra tätskikt i våtutrymmet finns det risk för problem. Ofta syns det inte när ett tätskikt är bristfälligt och då kan det vara så att vatten långsamt skadar konstruktionen under ytskiktet. I värsta fall kan man råka ut för mögel och andra vattenskador. En bra våtrumsmatta i badrum är absolut tät och ofta ett mycket prisvärt val när man renoverar eller bygger nytt. Att köpa våtrumsmatta innebär dessutom att man kan välja en matta med ett utseende som kan tala såväl ett diskret som mycket tydligt formspråk. Fundera på om mattan du är intresserad av kommer att stå sig stilmässigt, våtrumsmattor håller nämligen länge. Det finns våtrumsmattor i olika material och prisklasser, vad passar i ditt våtutrymme? I tvättstugan är det kanske funktionen som är det viktigaste. I ett badrum du vistas mycket i är det en bra investering att satsa på en matta som är såväl snygg som praktisk.

Låt ett proffs lägga våtrumsmatta

Att lägga våtrumsmatta i badrum går betydligt fortare än om man väljer att satsa på klinkers. Det kräver dock en dock en del utrustning och att få till snygga skarvar mellan mattlängderna som dessutom inte innebär risk för läckage är i regel ett jobb för en specialist. Man får alltså, i normalfallet, räkna med att det kostar lite att lägga in mattan. Arbetet är dock snabbt utfört. Om mattan läggs på ett fackmannamässigt sätt har man ett bra läge gentemot sitt försäkringsbolag om man skulle råka ut för problem i sitt våtutrymme. Ofta kan man själv förbereda för läggningen och på så vis få ner priset, Det kan till exempel handla om att ta bort en befintlig matta och spackla så underlaget blir helt platt. Att köpa våtrumsmatta online innebär att man har ett mycket stort urval och att man får ett bättre pris än när man besöker en butikslokal.

Tänk på detta innan du köper en våtrumsmatta

Vad kan du göra själv?

Man kan mycket väl lägga en våtrumsmatta som lekman men det gäller att vara otroligt noga med hörn, fogar, hål för golvbrunnar och runt toalett samt handfat, om dessa är golvmonterade. Man kan använda varmluftspistol, en särskild svets eller vissa kemikalier för att få det snyggt och säkert. Små fel kan dock innebära stora problem och de flesta väljer att anlita mattläggare. Däremot kan man själv avlägsna de ytskikt som man vill byta och kanske även flytspackla för att få ett jämt skikt under mattan. Det är dock klokt att köpa mattan själv och inte förlita sig till mattläggarens sortiment. På så vis får du både större frihet och, nästan säkert, ett betydligt bättre pris.

Vilket utseende är du ute efter?

Många väljer att satsa på just våtrumsmatta eftersom det finns så otroligt många mönster och färger att välja mellan. Valet av matta blir ett bra tillfälle att få uttryck för sin personliga smak och designfilosofi. Kanske kan du hitta en matta som på ett intressant sätt matchar ett badkar eller en matta i en färg som har antingen hög "wow-faktor" eller en som smälter in på ett behagligt sätt utan att man direkt tänker på den. På samma sätt som kakel kan du välja en våtrumsmatta på golv och en helt annan våtrumgmatta till vägg. Allt för att skapa en snygg helhet. Mattor i olika material kan även kännas lite olika när man går på dem. Kanske är den aspekten av betydelse för dig?

Hur länge håller en våtrumsmatta?

Våtrumsmattor kan vara gjorda av olika material med olika hållfasthet vid olika typer av slitage. Generellt kan man dock säga att en matta av god kvalitet som lagts på ett fackmannamässigt sätt är en varaktig investering. Ett riktmärke som brukar förekomma är att en våtrumsmatta bör hålla mellan 25 och 30 år. Den mest avgörande faktorn är således, i de flesta hem, hur länge vi tycker att den håller måttet rent utseendemässigt. Om det uppstår skador på en våtrumsmatta finns det material i handeln som man själv kan applicera på det skadade området. Har man sparat mattbitar från läggningen kan man alltid ta hjälp av en mattläggare, om problem behöver åtgärdas.

Vilka är för- och nackdelarna med plastmatta?

Det är viktigt att välja rätt ytskikt i ett våtutrymme. Det här är ett område där man inte får kompromissa med funktionen, det kan få dyra konsekvenser, men det ska helst se bra ut och vara praktiskt vid till exempel städning. En våtrumsmatta har många fördelar. Den är tät, kan fås i många varianter och kostar i regel mindre än klinkers, sten och andra alternativ. Ett dyrare golv kan dock påverka priset på en fastighet i positiv riktning om du går i försäljningstankar. Är man händig och har gott om tid kan det faktiskt vara enklare att kakla och lägga klinkers än att göra snygga skarvar och hörn när man lägger en plastmatta.