Vattna rätt i växthuset

Automatisk bevattning, vattenkanna eller tråg – det finns många olika varianter när det kommer till att vattna i växthuset. Vi hjälper dig att hitta den lösning som passar dig bäst.

Av Alexander Ljung2020-11-13

Helautomatiskt droppbevattningssystem
Med ett automatiskt droppbevattningssystem slipper du släpa tunga kannor med vatten till växthuset – vattningen sköter sig själv! För att systemet ska fungera behöver du koppla droppslangen till en kran. Vattnet tränger ut genom små hål i slangen, och du kan – beroende på vilket typ av system du har – justera mängden till varje planta. Dessutom kan du tillföra näringslösning direkt i vattnet. Slangen kan både läggas ovan jord eller grävas ner, och en timer slår av och på bevattningen. Det här systemet är perfekt för dig som vill kunna lämna växterna en längre period, till exempel under semestern.

Halvautomatiskt droppbevattningssystem
I stället för att koppla en slang till en kran fyller du behållare med vatten, vilket är en bra metod om du inte har möjlighet att dra vatten till växthuset. När du öppnar behållarnas ventiler droppar vattnet ut genom hålen i droppslangen. Genom att vattnet värms upp i behållaren får du dessutom tempererat sådant till dina växter. Vattenmängden räcker normalt över en helg.

Bevattningsmatta
Ställ krukorna i tråg och lägg bevattningsmattor i botten. Växterna suger själva upp vattnet genom botten av krukan. Det räcker inte lika länge som ett automatiskt system, men du behöver åtminstone inte vattna lika ofta som annars.

Tråg med vatten
Ett budgetalternativ till bevattningsmattan är att ställa krukorna i tråg med vatten och sedan lägga torv i botten på krukorna för att jorden inte ska bli alltför fuktig. Den metoden passar dock inte för växter som är känsliga mot för mycket vatten.

Vattenkanna
Den troligtvis billigaste metoden när det kommer till bevattning är förstås att använda en klassisk vattenkanna. För att slippa springa och hämta vatten i köket eller från trädgårdsslangen kan du ställa en tunna vid växthuset och låta regnet fylla upp den. Ett alternativ är att ställa en tunna i växthuset och fylla upp den med trädgårdsslangen. Vattnet i tunnan hjälper till att hålla jämn temperatur i glashuset.


Frågor & svar

När ska jag vattna?
En bra tumregel är att vattna på morgonen så att växterna kan tillgodogöra sig vattnet under dagen. Mitt på dagen har växterna svårt att suga upp vattnet. Undvik helt att vattna kvällstid eftersom det är viktigt att bladverken hinner torka före natten – annars ökar risken för svamp i den fuktiga miljön.

Hur ofta ska jag vattna?
Anpassa bevattningen efter vad du odlar – olika plantor behöver olika mycket vatten – hur varmt det är, och vad du odlar i.

Hur mycket ska jag vattna?
Olika plantor behöver olika mycket vatten. Om du är osäker på vad som gäller kan du fråga i en blomsterbutik.