Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Måla på glas – 5 enkla steg för nybörjaren

Att måla på glas är enkelt och kul. Använd gamla glas som du tröttnat på eller fynda second hand. Allt du behöver är glas, glasfärg, penslar och en ugn. Här tipsar vi om vad du behöver och guidar dig i hur du går tillväga för att måla på glas.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

Se all glasfärg här


Läs också: Julklappstips barn – 4 julklappar för pysselälskaren


Måla på glas är en konstform som omvandlar tråkiga och opersonliga föremål till fina och unika glas som du kan använda själv eller ge bort som lyxiga presenter. Glasmåleri är dessutom en kul och kreativ aktivitet för hela familjen. Om du har en klar bild i huvudet av hur dina glas ska se ut kan det vara smart att först rita en skiss som du sedan målar av på glaset. Det går dock lika bra att rita direkt på glasen utan några förberedelser. Hur noggrann du vill vara är en smaksak. Nedan finns en lista på vad du kan behöva när du ska måla på glas samt en steg för steg-guide över hur du går tillväga.


Måla på glas – det behöver du

Glas eller porslin att måla på

Glasfärg

Diskmedel

Skisspapper

Pensel


Måla på glas – steg för steg

1. När du ska välja glas att måla på är det viktigt att det inte är för tunt eftersom det då riskerar att spricka när det bränns i ugnen. Därför bör du t.ex. undvika att måla på kristallglas.

2. Rengör glaset som du ska måla på med diskmedel och varmt vatten. Försök att inte röra för mycket på det rena glaset efter att du har rengjort det.

3. Beroende på vad och hur du ska måla finns det ett antal olika tillvägagångssätt som lämpar sig olika bra. Ska du måla flera glas med samma motiv så kan det vara en fördel att rita en skiss innan som du placerar i glaset och målar av. Vill du hellre göra ett fritt motiv så kan du måla direkt på glaset. Skulle du råka måla något som du inte är nöjd med kan du torka av det med hjälp av diskmedel och tops.

4. Dags för glasen att vila. Följ instruktionerna för den glasfärg du använder. Generellt ska glasen vila i några timmar innan det är dags att bränna dem.

5. För att dina nygjorda glas ska kunna användas och diskas utan att riskera att färgen lossnar så ska de brännas i ugnen. Generellt ska de brännas i cirka 45 minuter i 160 grader värme, men följ alltid instruktionerna på den produkten du använder. Låt glasen svalna i ugnen en stund innan du använder dem. Bra jobbat!


Måla på glas – produkttips

 

Glasmålningsfärg

KÖP HÄR: Glasmålningsfärg ABA Skol Transparent

 

Glasmålningspennor

KÖP HÄR: Glasmålningspennor ABA Skol 6 Kalla Färger

 

Glasmålningsfärg

KÖP HÄR: Glasmålningsfärg ABA Skol Relief Svart 30 ml


Läs också: Stöpa ljus: En steg för steg-guide för nybörjaren

Läs också: Inbyggnadsugn bäst i test