Så skapar du den perfekta tavelväggen – 5 tips från inredaren

Att inreda med tavlor kan vara trixigt, särskilt om de ska samsas flera på samma vägg. Men lyckas du är belöningen så mycket större! Därför bad vi inredaren Marie Söderberg om hennes bästa tips för hur man får till rätt känsla och balans med tavlor.

Läs också: 5 inredningstrender du bara måste ha koll på 2020 

 

Marie Söderberg driver Stilrummet och har jobbat många år med inredning och styling. Här hittar du hennes fem bästa tips för att få till den perfekta tavelväggen.

 

1. Utgå från den tavla du vill ha i centrum  

Låt säga att du har en stor tavla du vill utgå från, då är det smart att ha den i mitten och sen bygga på med mindre tavlor runt omkring. Börja gärna med fem stycken tavlor totalt. Om du sen vill kan du bygga på med fler tavlor och storlekar efterhand. Ett tips är att först lägga tavlorna på golvet för att se hur de ska placeras på väggen, eller gör en skiss i datorn om du hellre vill det.

 

2. Hitta färger som kommer igen

Om du har många tavlor på en vägg är det bra ifall de harmoniserar med varandra. Välj ut en färg som är återkommande i två stycken tavlor om du har fem totalt. Jag lovar att allt kommer att passa mycket bättre tillsammans då! 

 

3. Gärna olika motiv men inom samma tema 

Du får mer dynamik och skapar en intressant vägg om tavlorna har blandade motiv och olika  perspektiv. En del kanske visar närbilder medan andra ger översikt. Dock är mitt råd att du håller dig inom samma miljötema. I ett kök är det såklart läckert med matrelaterade motiv men någon tavla kanske kan ha text på ett matrecept och en annan en bild på en maträtt.

 

4. Glöm inte ramarna! 

Enhetliga ramar är alltid det säkra kortet. Beroende på hela rummets karaktär och övrig inredning kan man såklart bryta av med avvikande färg på ramen men är du osäker tycker jag att du ska köra på samma nyans. Det är dock bra om inte alla ramarna har samma storlek, då det kan ge ett något platt intryck.

 

5. Underskatta inte färdiga “kit” 

Idag finns det flera fina färdiga tavelväggar att köpa. Perfekt för dig som ännu inte hittat rätt komposition eller vill ta en genväg! Ett annat bra alternativ är att ha en enda jättestor tavla på väggen. Här nedan listar jag några av mina favoriter just nu.   

 

 

Tavlor inredning med tavelvägg

Tavla Arkiio Enchant The Time

 

Tavlor inredning med tavelvägg

Tavla Arkiio Dark Forest 5 delar

 

Tavlor inredning med tavelvägg

Tavla Arkiio Inspired By Banksy Sepia

 

 

Tavlor inredning med tavelvägg

Tavla Arkiio Gustav Klimt Inspiration

 

 

Se alla våra canvastavlor

Se våra akryl och oljemålningar

 

Läs också: 5 tavlor som passar perfekt ovanför sängen

 

Tavlor inredning med Marie Söderberg

Marie Söderberg, inredare och trädgårdsälskare som driver Stilrummet. Besök Stilrummet på Facebook, Instagram och på webben. Du kan också följa Maries trädgårdsprojekt på instagram #villasigridberg. Kontakta gärna Marie för tips när det kommer till hem och trädgård!