Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Avfuktare för källare: tips för olika behov

Vid köp av en avfuktare för din källare finns det en hel del att ta hänsyn till. Bland annat vilka behov du har och hur mycket pengar du är beredd att lägga. Här får du tips på produkter utifrån olika behov och förutsättningar.

Av Bygghemma-redaktionen2024-05-28

Här hittar du alla våra avfuktare


Det är vanligt att fukt ansamlas i källaren. Detta kan till exempel bero på tvättstugans placering, eller helt enkelt en bristfällig dränering. Fukten försämrar i sin tur luftkvaliteten och kan både ge dålig lukt och orsaka mögel. För att minska luftfuktigheten i din källare är en avfuktare en smidig lösning. Du skapar en trevligare miljö att vistas i och undviker till viss del fukt- och mögelangrepp. Observera dock att en avfuktare inte räcker för att få bukt med fuktskador i golv, väggar och tak om du inte har en fungerande dränering i husgrunden.


Skillnad mellan olika luftavfuktare

Det som skiljer olika avfuktare åt är bland annat kapaciteten (hur mycket vatten den kan fånga upp per dygn), storleken, ljudnivån och huruvida den fungerar med hjälp av ett köldmedium (kondensavfuktare) eller genom absorption (sorptionsavfuktare). Fördelen med så kallade sorptionsavfuktare är bland annat att de fungerar effektivt även vid låga temperaturer, medan en kondensavfuktare bör användas i uppvärmda utrymmen.


Vilken avfuktare ska man välja?

Om du bara har tänkt att använda avfuktaren ibland, eller under en begränsad tid kan en mindre och smidigare modell vara att rekommendera. Om du däremot ser avfuktaren som en långsiktig lösning kan en permanent installation vara mer intressant. Vissa modeller kräver att du tömmer vattentanken med jämna mellanrum, medan andra installeras med en slang som för ut vattnet i avloppet. Beroende på hur mycket du har tänkt att vistas i utrymmet kan det också vara viktigt att ta maskinens ljudnivå i beaktning. Fundera över vilka behov du har och var du har tänkt att placera avfuktaren innan du bestämmer dig.

Vi har tagit hjälp av Bygghemmas produktspecialist för att hjälpa dig att hitta en avfuktare som motsvarar dina behov och önskemål. Här nedan har vi samlat expertens bästa tips.


Avfuktare för källare

Om du vill ha en kraftfull avfuktare med slanganslutning för direktavledning till avloppet, så att du slipper tömma den, är avfuktaren nedan perfekt!  

 

Avfuktare för källare - avfuktare-woods-sw22fm

SW22 avfuktar hela källaren samtidigt som den torkar din tvätt. SW ger dig en effektiv värmepumpseffekt och renar luften samtidigt! Passar utrymmen på upp till 100 m². 

KÖP HÄR: Avfuktare Wood’s SW22FM


Avfuktare för små kalla utrymmen

Om du vill minska luftfuktigheten på en kallvind, i ett garage, en krypgrund eller kanske en båt eller husvagn under vinterhalvåret, behöver du en sorptionsavfuktare. Denna smidiga modell kan du enkelt förflytta mellan olika rum källarutrymmen, även när det blir riktigt kallt.

 

Avfuktare för källare - avfuktare-arctus-fresh-d-800

Arctus Fresh D-800 är en kompakt sorptionsavfuktare som kan avfukta upp till 8 liter vatten per dygn och 90 m³ luft/h.

KÖP HÄR: Avfuktare Arctus Fresh D-800


Bästa modellen för att avfukta tvättstugan

Om du önskar använda din avfuktare i små utrymmen, som till exempel tvättstugan, kan det räcka med en liten portabel variant. Denna luftavfuktare är enkel att förflytta och är perfekt att använda i samband med tvätt och torkning av dina kläder.

Avfuktare källare - Luftavfuktare Olimpia Splendid Aquaria 24P

Olimpia Splendid Aquaria 24P är en väldesignad avfuktare med smarta finesser och mycket hög avfuktningskapacitet. Den kan även fjärrstyras via ett integrerat wifi.

KÖP HÄR: Luftavfuktare Olimpia Splendid Aquaria 24P


Avfuktare för dig som ska måla om i källaren

Om du ska måla om eller arbeta med murbruk eller cement kan du behöva en avfuktare med extra hög kapacitet för att få materialet att torka. Dessutom är det viktigt att den tål fukt om den ska kunna användas i fuktiga utrymmen.

Avfuktare källare - Avfuktare Fresh D-1200

Avfuktare Fresh D-1200 passar utrymmen upp till 120 m² och klarar även temperaturer under 0°C. Den är en av marknadens minsta avfuktare utan tank och passar bra för krypgrund och vindavfuktning, men också i tvättstuga, fritidshus, båt eller husvagn.

KÖP HÄR: Avfuktare Fresh D-1200


Billig avfuktare med luftrenare

Om du vill ha avfuktare som du enkelt kan ta fram när det behövs och tömma på vatten med jämna mellanrum, kan det räcka med en mindre och enklare modell. Denna kondensavfuktare fungerar i uppvärmda utrymmen och är även utrustad med luftrenare.

Avuktare källare - Luftavfuktare Splendid Aquaria 14P

Olimpia Splendid Aquaria 14P har flera smarta finesser och är även utrustad med dammfilter och aktivt kolfilter som reducerar dålig lukt.

KÖP HÄR: Luftavfuktare Splendid Aquaria 14P


Läs också: Dränera källare – därför behövs det och så går det till

Läs också: Avfuktare bäst i test

Populära avfuktare

Avfuktare Wood’s SW22FM

Avfuktare Wood’s SW22FM

4 749 kr4 990 kr

Sänkt pris!

Avfuktare Fresh D-800

Avfuktare Fresh D-800

6 750 kr6 800 kr

Sänkt pris!

Avfuktare Wood’s MDX14

Avfuktare Wood’s MDX14

1 931 kr

Se priset!

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också