Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Köpa elcykel – välj rätt modell; motor, batteri, bromsar och växlar

Funderar du på att köpa elcykel men är osäker på vilken modell du ska välja? Här går vi igenom det viktigaste du behöver ha koll på för att göra det bästa valet utifrån dina behov.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-08


Läs också: Bäst i test elcykel


Välja elcykel

Hur du har tänkt att använda cykeln är den viktigaste faktorn i valet av modell. Det finns flera typer av elcyklar framtagna för olika behov: Vardags- eller standardelcykeln påminner till utseendet om en vanlig dam- eller herrcykel. Dessa cyklar har ofta pakethållare, stänkskärm, få växlar och motorn placerad i framhjulet. De är vanligtvis lite billigare och duger utmärkt till turer på asfalt. El-hybriden är perfekt för dig som ska cykla lite längre sträckor eller bara vill ha en sportigare känsla. Dessa cyklar har ofta fler växlar och är utrustade med bakhjulsmotor eller mittmotor, vilket ger kraft i uppförsbackar. El-mountainbiken är för dig som vill ut i skogen och köra. Dessa är som regel utrustade med mittmotor, kraftiga däck och stötdämpare för att klara ojämna underlag. En del cyklar är också utformade för att du ska kunna skjutsa barnen, få mig dig allt du behöver till utflykten eller kunna packa med cykeln i bilen eller i kollektivtrafiken.

Se våra elcyklar här


Elcykel motor – fram, bak eller mittmotor?

Motorn och dess placering påverkar bland annat hur cykeln klarar olika väglag, backar och packning. En motor placerad i framhjulet är en enkel och billig lösning som duger utmärkt för många vardagscyklister. Jämfört med bak eller mittmotor får du dock inte lika bra kraft i uppförsbackarna och cykeln är inte lika stabil på hala eller grusiga vägar. Cyklar du ofta längre sträckor eller i kuperad terräng är en mittmotor ett bra alternativ då den generellt ger en jämn, stabil körning och kraft när det behövs. Att ha motorn i bakhjulet ger också lite mer kraft och stabilitet, inte minst om du har en cykel där du lastar tungt framtill.


Elcykel batteri – vilken kapacitet behöver jag?

Batteriets kapacitet är avgörande för hur långt du kan ta dig på en laddning. Generellt blir cykeln dyrare ju högre kapacitet på batteri, så se till att välja ett batteri som matchar dina behov. Ska du pendla längre sträckor är det förstås extra viktigt att du inte väljer ett för snålt batteri, samtidigt kan det vara onödigt att lägga pengar på batterikapacitet om du bara ska cykla kortare sträckor och enkelt kan ladda batteriet då och då. En fördel med att välja en cykel vars batteri har hög effekt (mäts i Wh) är att dessa batterier håller längre.


Elcykel växlar och bromsar

Hur många växlar ska du då välja till din elcykel? Även här beror det på hur du kommer att använda cykeln. Använder du cykeln ofta eller till tuffare uppdrag är det en fördel med många växlar för att kunna hitta rätt motstånd under hela cykelturen. Men ska du mest använda cykeln till kortare vardagsturer räcker tre växlar långt. Vanligast är utanpåliggande växlar vid cykelns bakhjul, dessa ger bra effekt men kräver mer underhåll än integrerade navväxlar, som kräver minimalt med underhåll men också är något dyrare.

När det kommer till bromsar anser många att skivbromsar det allra bästa alternativet. V-bromsar/fälgbromsar är en vanlig bromstyp men ger inte lika bra effekt när det regnar eller väglaget är halt. Rullbromsar är ett bra alternativ om du vill ha en i princip underhållsfri lösning, dock ger den inte riktigt lika bra bromsverkan som skivbromsar.


Tips elcykel vardag

 

Elcykel Fischer Retro ER 1804

Elcykel Fischer Retro ER 1804 är en prisvärd elegant damcykel i klassiskt utförande med modern prestanda. Den starka frammotorn är diskret placerad och batteriet smakfullt dolt i korgen på pakethållaren.


Tips elcykel pendling

 

Elcykel Fischer Terra 2.0

Elcykel Fischer Terra 2.0 är en all-roundcykel för dig som inte vill kompromissa varken i terräng eller stadstrafik. Cykeln är utrustad med bakhjulsmotor och ett batteri på 557 Wh som assisterar dig på cykelturen upp till 100 km. Till skillnad från en renodlad mountainbike kommer den även utrustad med stänkskärmar och belysning.

 

Elcykel Ecoglider Mx2 Expo

Elcykel Ecoglider Mx2 Expo är en smidig elcykel som du enkelt tar dig på din dagliga pendling på tåget, bussen eller tunnelbanan.


Tips elcykel terräng

 

Elcykel Fischer Montis 6.0i

Elcykel Fischer Montis 6.0i är ett riktigt kraftpaket som tar dig igenom och uppför de allra tuffaste förhållandena. Det smakfullt integrerade batteriet i ramen räcker upp till hela 120 km. Med Fischers E-Connect App kan du planera in din cykeltur i förväg och till och med se hur långt batteriet förväntas räcka i de förhållanden du tänkt cykla i. Du kan även se annan cykeldata, såsom fart, batterikapacitet och mycket mer.


Tips lastelcykel

 

Elcykel Lifebike C-Go G7

Elcykel Lifebike C-Go G7 är en helt ny typ av el-cykel med plats för två barnstolar bakom föraren, eller en stor lastkorg samt har plats för två batterier. Den perfekta lösningen för barnfamiljen, cykelsemestern eller för dig som ofta fraktar saker.


Se alla våra elcyklar här


Läs också: 5 billiga elcyklar som är perfekta för nybörjaren

Läs också: Bäst i test elscooter 

 

Populära produkter under kategorin Elcykel

Populära artiklar