Måla om fasaden: 3 bra tumregler

Ungefär vart femtonde år är det dags att damma av penslarna och måla om fasaden på ditt trähus. Tidskrävande tänker du, och visst det tar sin tid, men i gengäld får du en snygg fasad som inte bara skyddar mot väder och vind utan också höjer värdet på ditt hus.

Foto: AkzoNobel.

Foto: AkzoNobel.

– Många tänker främst på att de vill ha en snygg kulör och en bra glans, vilket såklart är viktigt. Men färgens viktigaste funktion är att skydda mot allt huset utsätts för under åren, säger Stefan Wahlberg på AkzoNobel.

AkzoNobel är ett världsledande färgföretag och står bakom varumärken som Cuprinol och Sadolin, två märken särskilt framtagna för privatpersoner.

– Tillsammans med mina kollegor i labbet och produktionen bestämmer vi färgens innehåll och anpassar den efter slutkunden.

Det finns inte mycket värt att veta om färg som inte Stefan kan. Han började sin karriär som målare på 70-talet och sedan dess har han, i rollen som yrkeslärare, utbildat en mängd ungdomar i målerihantverket. Sedan ett tiotal år tillbaka jobbar han på AkzoNobel där han ser till att alla som vill måla får rätt förutsättningar.

– Vi ser till att produkten fungerar, att den går att använda. Vi kollar på faktorer som hur färgen går att pensla med, hur den flyter ut, är den svår att jobba med, är den seg att pensla och rolla, är den för tunn, stänker den, säger han och fortsätter: – Vår målsättning är att kunderna ska ha det så lätt som möjligt när de bestämmer sig för att måla med produkten.

För Stefan är det viktigt att dela med sig av den kunskap han samlat på sig under åren och han delar gärna med sig av sina knep till hemmafixarna.

– Det är viktigt att vi underhåller våra hus och jag vill att en amatör ska kunna få ett lika fint resultat som ett proffs. Ditt husköp är förmodligen ditt livs största ekonomiska investering och ska hålla hela din livslängd, gärna längre. Med rätt underhåll kommer ditt hus behålla sitt värde och må bra i många år framöver, och det hjälper jag gärna till med.

Att tänka på

Aldrig olja på vatten
När du målar om huset ska du alltid sträva efter att måla med samma färgtyp du målat med innan, alltså vatten- eller oljeburen färg. Vill du byta är det viktigt att tänka på att du alltid kan lägga vattenburen färg på oljeburen, men aldrig tvärtom. Målar du med oljefärg över vattenburen akrylatfärg kommer den spricka och släppa eftersom färgen under är mer elastisk.

Det var inte bättre förr 
Många är av den uppfattningen att dagens vattenburna färger håller sämre kvalitet än vad färgerna gjorde förr, men så är inte fallet. Färgerna utvecklas hela tiden och blir bara bättre och bättre. Vattnet är ett lösningsmedel som behövs för att du ska kunna måla med färgen och alltså inget som gör färgen sämre.

Att måla från en stege
Fasadmålning kräver ofta att du jobbar från en stege. Är du högerhänt ska du alltid börja längst bort till höger på gaveln och ställa stegen till vänster om ytan. Är du inte van vid att måla från en stege så bör du börja på lägsta nivån och sedan öka, för att lura huvudet lite. När du sedan är uppe på 8–9 meter kommer det kännas mycket lättare än om du hade börjat där uppe. När du målar från en stege så sätt din 2,5 liters färgburk i en tom 10-litersburk och häng upp burken på stegen med en S-krok. Runt omkring den mindre burken finns det plats att ställa penslar och skrapor så du slipper klättra upp och ner.