Här är vinylgolvet som ser ut precis som ett trägolv

En av de vanligaste fördomarna om vinylgolv är att de ser plastiga ut och är svåra att lägga – och det kanske var sant för ett antal år sen. Men med LVT-golv kan du idag få lättlagda vinylgolv i form av plankor med riktig träkänsla. Här tittar vi närmare på nya golvet Style som inspirerats direkt av naturen.


En av de hetaste trenderna inom vinylgolv är så kallade LVT-golv (Luxury Vinyl Tiles), som till skillnad från klassiska vinylgolv på rulle består av plankor eller rutor med klicklås. Ett av de företag som ligger långt fram i utvecklingen är BerryAlloc.

– Vi ser att allt fler väljer vinylgolv hemma, inte minst de som haft vinylgolv tidigare. Jag upplever dock att det fortfarande är många som tror att vinylgolven är plastiga och svåra att lägga. Men ser vi till dagens LVT-golv är de utseendemässigt ett utmärkt alternativ till den klassiska ekparketten och dessutom med vinylgolvets alla fördelar, säger Lars Månsson, försäljningschef Sverige på BerryAlloc.

 

LVT-golv Style
LVT-golvet Style är ett utmärkt alternativ till dig som till exempel tittar på ekparkett i köket.


Så nära ett trägolv man kan komma

För att få till den där riktiga träkänslan valde BerryAllocs formgivare att studera hur olika träslags strukturer känns och ser ut. Arbetet resulterade i golvet Style – vinylplankor som tagits fram i fyra olika trästilar i totalt 16 varianter.

– Det har varit viktigt att få fram den detaljerade strukturen och de färger och toner som finns i de olika träslagen. Sen har man valt ut de finaste bitarna ur trädet för att skapa den vackraste och mest naturliga looken. Jag vågar nog säga att Style är så nära en kopia av naturligt trä man kan komma, menar Lars Månsson.

Vilken stil är din personliga favorit?

– Det är nog naturella ekdekorer men även de gråtonade trädekorerna är riktigt snygga – klassiska golv som passar perfekt i ett modernt vardagsrum eller kök. Sen gillar jag det 360-gradiga låssystemet, som gör att man kan klicka i plankorna i olika riktningar och till exempel skapa ett fiskbensmönster.

 

LVT-golv Style Ekdekor
Style med naturlig ekdekor.

Se alla golv i serien Style


Många fördelar med vinylgolv

Vinylgolv har hittills varit allra vanligast i kök och hallar eftersom det är väldigt slitstarkt och tåligt mot både repor, fläckar och vatten. Men det kan finnas fördelar med att lägga in vinyl i flera rumstyper påpekar Lars Månsson.

– Vinylgolv är perfekt om du har husdjur eller barn hemma och inte vill oroa dig över slitage, eller om du helt enkelt vill ha ett underhållsfritt golv som håller hela din livstid. Våra vinylgolv har dessutom en extra styv kompositplatta, vilket gör dem perfekta i rum med stora panoramafönster. Du kan då vara helt säker på att golvet inte kommer att påverkas av plötsliga temperaturskiftningar utomhus.

Några som börjat upptäcka de nya vinylgolven är professionella golvläggare. Enligt Lars Månsson väljer allt fler deras LVT-golv på grund av dess låga vikt, starka lås och snabba installationer.

– Du kan faktiskt lägga nästan tolv kvadratmeter på en halvtimme. Och eftersom plankorna endast är 5 mm tjocka behövs ingen tung utrustning. Det räcker med en mattkniv för att skära till plankorna och du slipper damm och sågspån som stökar ner.

 

LVT-golv Style
Style ser ut som ett trägolv men har samma skyddande egenskaper som klassiska vinylgolv.


Tips! Marknadens tystaste golv

Förutom Style har BerryAlloc tagit fram en serie som heter Pure. Pure har ett unikt mjukt toppskikt som inte bara är skönt att gå på utan också absorberar gångljudet, vilket gör det upp till 50 procent tystare än andra golv. Dessutom är plankorna 100 procent återvinningsbara.

Se alla golv i serien Pure

Se samtliga golv från BerryAlloc