Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Rengöra soffa – så förlänger du livslängden på tygsoffan

Om du rengör soffan regelbundet och direkt när något spills så kommer soffan hålla sig snygg och fräsch längre. Med kunskap och rätt produkter blir rengöringen enkel. Här går vi igenom vad du behöver och hur du går tillväga för att rengöra soffan.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: Inredningstips vardagsrum: Expertens bästa tips för hur du lyckas


Vi spenderar ofta flera av dygnets timmar i soffan och därför slits den med tiden. Den får utstå spill och kan utsättas för annat som gör att den behöver rengöras. Vid köp av soffa ska den helst impregneras direkt, då ökar tygets motståndskraft betydligt. Det kan även kännas tryggt att ha bra rengöringsprodukter hemma om man skulle råka spilla eller har barn eller djur hemma. Nedan går vi igenom vad du behöver och hur du gör för att rengöra soffan.


Rengöra soffa – det behöver du

Impregnering
Impregnering är perfekt att skaffa och behandla soffan med när den är ny. Det gör att soffan kommer kunna stå emot fukt om du t.ex. skulle spilla i den. En soffa är en relativt dyr investering som man vill ska hålla länge och impregnering är därför ett prisvärt och effektivt sätt att se till att den står emot slitage och håller sig snygg länge.

Rengöringsmedel och fläckborttagning
När skadan är skedd vill man gärna åtgärda det direkt. Skulle du råka spilla morgonkaffet i soffan är det bra att försöka få bort fläcken direkt. Skaffa därför ett bra rengöringsmedel eller fläckborttagning som du enkelt kan spraya på soffan så att fläcken går bort.

Se all impregnering, rengöringsmedel och fläckborttagning till soffa här

Dammsugare
Ett enkelt sätt att hålla soffan ren och fräsch längre är att dammsuga den med jämna mellanrum. Det hamnar lätt smulor och annan smuts mellan soffkuddarna. Ta dig därför tid att ett par gånger i månaden lyfta kuddarna och dammsuga bort smutsen.

Läs också: Bäst i test handdammsugare


Rengöra soffa – så gör du

1. Fläckar ska för bästa resultat behandlas direkt. Använd ett fläckborttagningsmedel som du försiktigt gnuggar in i tyget med exempelvis en mikrofiberduk. Följ alltid anvisningarna på fläckborttagningsmedlet. Generellt behöver fläckborttagningen verka en stund så att fläcken verkligen försvinner.

2. Har soffan fått en illaluktande fläck är bakpulver ett perfekt rengöringsmedel. Det är något som många har hemma och ett effektivt sätt att få bort en fläck som luktar illa. När bakpulvret verkat kan du få bort det med en dammsugare.

3. Medan rengöringen verkar kan du dammsuga alla delar av soffan så att den blir kvitt ytligt damm och smuts. Dammsug under och på soffdynorna och ryggkuddarna och på alla öppna ytor där damm lätt lägger sig.

4. Har soffan avtagbar klädsel kan du tvätta tyget i din tvättmaskin. Detta är ett effektivt sätt att få tyget rent och fräscht. Håll koll på soffans tvättinstruktioner så att du väljer rätt tvättprogram för just din soffa. När tyget är färdigtvättat kan du låta det lufttorka för att inte riskera att tyget krymper. Däremot är det en fördel att sätta på tyget igen när det fortfarande är lite fuktigt.

5. Låt soffan vara i några timmar efter att du dragit på det tvättade tyget. Det gör att det hinner torka helt. Därefter kan du njuta av din rengjorda fräscha soffa.

 

Textile Clean & Protect

Impregnerar du soffan behöver du inte vara orolig över fläckar om du spiller. I Textile Clean & Protect ingår det du behöver. 

 

Fläckborttagning

En fläckborttagning från Leather Master som tar bort både kaffe- och rödvinsfläckar. Perfekt att ha hemma om olyckan är framme.

 

Handdammsugare Einhell

En handdammsugare, som denna från Einhell, är perfekt att ha hemma för att hålla soffan ren från smulor och damm.


Se all rengöring för soffan här

Se alla soffor här


Läs också: Så väljer du rätt TV till ditt hem

 

Läs också: 5 sköna fåtöljer att krypa upp i

 

Populära artiklar