Renovera badrummet billigt och snabbt med nya vattentäta väggsystemet

Vad sägs om en vattentät miljövänlig väggskiva som skruvas direkt på reglarna i badrummet? Du slipper tänka på tätskikt och kakel och sänker samtidigt kostnaden för renoveringen. Låter det för bra för att vara sant? Här tittar vi närmare på Fibos väggsystem för badrum och kök.


Fibos vattentäta väggsystem är välkänt i hemlandet Norge men i Sverige är det en relativt ny produkt som väntar på att bli upptäckt av hemmafixare och proffs.

– Fibo är ledande leverantörer av vattentäta väggsystem på marknaden. Våra produkter har vi utvecklat under 60 års tid och genom erfarenhet av över en miljon våtrum och kök. Produktionen sker i vår fabrik i Lyngdal i Norge, där målet är att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt, berättar Mikael Nordh, country manager för Fibo i Sverige.

Kan du beskriva fördelarna med väggsystemet?

– Du sparar både tid och pengar jämfört med att kakla väggarna i badrummet. Monteringen är enkel och kan göras direkt på befintlig vägg eller i reglar, och du slipper arbets- och materialkostnader för gips, membran och övrigt ytskikt samt minskad avfallshantering. Jag skulle säga att totalkostnaden landar på cirka en tredjedel av vad det skulle kosta att kakla.

Se alla väggskivor från Fibo


En annan stor fördel som Mikael Nordh lyfter fram är väggskivornas hygieniska egenskaper.

– Dels slipper du smuts och damm under själva monteringen och dels får du rena, släta ytor som är lätta att underhålla och rengöra. Här finns inga kakelfogar som lossnar eller blir missfärgade efter ett tag. Därför är också väggskivorna utmärkta som stänkskydd ovanför spishällen i köket eller som väggar i tvättstuga och andra utrymmen som kräver slitstarka, tåliga ytskikt.

 

Fibo stänkskydd
Väggskivorna är utmärkta som stänkskydd i köket och är lätta att anpassa till olika mått.

Se Fibos stänkskydd till kök


Väggskivor eller kakel

Fibo väggskivor är godkända enligt norska våtrumsnormen, vilket innebär att de även uppfyller de svenska branschreglerna.

– Våra väggskivor är 100 procent vattentäta och tål stora temperaturskillnader, vilket gör att de fungerar i alla våtrumszoner, till exempel i duschen. Men det är viktigt att skivorna monteras ihop med Fibos godkända tillbehörsprodukter och enligt gällande monteringsanvisning för att garantin på 15 år ska gälla, påpekar Mikael Nordh.

Finns det några nackdelar med era väggskivor jämfört med kakel?

– Det skulle vara att du inte kan ha väggskivorna på golvet och därmed få helt lika väggar och golv, som är så populärt just nu. Och det är klart att kakel finns i fler varianter att välja på, även om vårt utbud är stort och ökar hela tiden.

I dagsläget finns det över 750 olika väggskivor att välja på, med eller utan kakelmönster, helfärgat, mönstrat eller både och.

– Vi jobbar hela tiden för att vårt sortiment ska hålla hög klass designmässigt och hänga med i tiden. Här finns allt från trendiga mönster till tidlös skandinavisk look. Vi kommer dock aldrig kunna mäta oss med de allra mest exklusiva kaklen, men det är inte heller vår ambition, säger Mikael Nordh.

 

Fibo utbud
I dagsläget finns det över 750 olika väggskivor att välja på.

Se alla väggskivor från Fibo


Lätt att montera

Att få till godkänt tätskikt och kakla i badrummet är kanske inget man ger sig på själv i första taget, men med Fibos väggskivor blir det enklare att renovera på egen hand.

– För den som är lite händig är det enkelt att få till ett snyggt resultat. Skivorna är lätta att kapa och kan anpassas efter exakta behov. Och så länge man är noga och följer monteringsanvisningarna gäller 15 års garanti. Dokumentera gärna arbetet med foton, så är det lätt att bevisa att allt gått rätt till, tipsar Mikael Nordh.


Om Fibo

Fibo är ledande inom utveckling och produktion av väggskiva för bruk i våtrum och andra krävande miljöer där det ställs höga krav på fuktmotstånd och slitstyrka. Lyhördhet för kundernas och omgivningens behov är en självklarhet, liksom miljömedveten designutveckling. Väggskivorna produceras av rena, PEFC-godkända träsorter och leverantörer väljs noga ut så att de lever upp till Fibos egna krav på återvinning i alla led.

Se samtliga produkter från Fibo