Robotgräsklippare: 10 frågor alla undrar över inför köpet

Funderar du på att skaffa en robotgräsklippare? Vi har samlat ihop de 10 vanligaste frågorna och tagit hjälp av experten Husqvarna för att reda ut vad du ska tänka på innan du slår till.

Av Bygghemma-redaktionen2020-11-13


Intresset för robotgräsklippare har aldrig varit större och utbudet av olika modeller växer för varje år. Men hur ska man egentligen veta vilken modell man ska välja och vad skiljer en dyrare robotgräsklippare från en billigare? Här svarar populära tillverkaren Husqvarna på några av våra allra vanligaste frågor.


Hur vet jag vilken robotgräsklippare jag ska välja?

Här finns det framförallt tre nyckelaspekter att ta hänsyn till:

1. Vad har du för backar och potentiella lutningar i trädgården?
Robotgräsklippare är olika bra på att hantera lutning, så se till att välja en med tillräcklig kapacitet. Husqvarna Automower® 435X klarar till exempel hela 70 procents lutning, så det finns en robotgräsklippare även för den allra backigaste gräsmattan.

2. Finns det mycket hinder i trädgården, såsom stenar, träd eller buskar?
Här kan det skilja en del mellan olika robotgräsklippare. Husqvarna Automower® är till exempel utvecklad för att automatiskt känna av när den kommer till trånga passager, ta sig igenom även där det är trångt och variera sin väg för att undvika spårbildning. Dessutom känner den av om ett hinder närmar sig och saktar in för att undvika krockskador.

3. Hur stor gräsmatta har du och vill du kunna klippa allt på en laddning?
Här gäller det att hålla koll på arean som gräsklipparen klarar av men också hur många minuter den klipper per laddning. Idag finns det modeller som är anpassade för i stort sett alla storlekar upp till 5 000 kvm.

Testa även köpguiden på Husqvarnas webbplats. Där får du ett systematiskt svar för vilken robotgräsklippare som passar just din gräsmatta!

 

Husqvarna automower
Husqvarna Automower® 435X klarar sluttningar på upp till 70 procent.


Vilken är den bästa robotgräsklipparen?

En av våra mest populära robotgräsklippare är Husqvarna Automower® 310, som för andra året i rad blev bäst i test enligt Pricerunner. Det är en effektiv robotgräsklippare med fyra hjul som passar för medelstora ytor och rätt komplicerade förhållanden. Den kan hantera sluttningar med en lutning på 40 procent och är utrustad med smart teknik som automatiskt leder den genom trånga passager. Du kan också byta färg på skalet om du vill eller pimpa den med olika skins!


Vilka robotgräsklippare är bäst i test?

Vi på Husqvarna är lite bortskämda med fina placeringar i tester. Förutom Husqvarna Automower® 310 som blivit utsedd till bäst i test av Pricerunner två år i rad, så blev Husqvarna Automower® 430X utsedd till bästa premiumval för tredje året i rad och Husqvarna Automower® 450X blev för andra gången utsedd till bästa lyxval. Vi är förstås väldigt stolta över att vi har en gräsklippare i topp oavsett prisnivå.

 

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 310
Testvinnaren Husqvarna Automower® 310 är en av Husqvarnas mest populära robotgräsklippare.


Kan jag köpa en billig robotgräsklippare?

Det beror helt klart på förutsättningarna i din trädgård. En robotgräsklippare i budgetklass (upp till ca 11 000 kr) bör klara mindre, okomplicerade gräsmattor med jämnt underlag. Men både problemlösningsförmågan och terrängegenskaperna är normalt klart begränsade. Går du upp i mellanprisklassen (ca 11 000–20 000 kr) bör du förvänta dig att robotgräsklipparen klarar medelsvåra gräsmattor på ca 1 000 kvm och såväl problemlösnings-
förmåga som terrängegenskaper ska vara tillräckligt goda för att klara majoriteten av gräsmattor. Tyvärr är det många mellanklass-modeller som inte klarar detta, så se till att läsa på ordentligt innan du gör ditt val.


Vilka robotgräsklippare klarar stora ytor?

Om du vill ha en robotgräsklippare som klarar riktigt stora gräsmattor bör du titta i premium-segmentet (över ca 20 000 kr). I denna prisklass finns det robotgräsklippare som kan hantera gräsmattor upp till 5 000 kvm (och ibland ännu mer). Stora gräsmattor är dessutom ofta komplicerade med lutningar och hinder, vilket gör att du bör säkerställa att klipparen har en hög problemlösningsförmåga och goda terrängegenskaper.


Vilken robotgräsklippare ska jag välja om jag har flera olika ytor?

Det smidigaste är att välja en robotgräsklippare med flera guidekablar. Med kabeln kan du leda roboten så att den går själv från en gräsyta till en annan. Guidekablarna minskar också söktiden när roboten ska ta sig till laddstationen. Samtliga modeller från Husqvarna Automower® 420 och uppåt har dubbla guidekablar.

 

Husqvarna Automower 420
Husqvarna Automower® 420 utrustad med två stycken guidekablar.


Är det värt att köpa en robotgräsklippare som är GPS-styrd?

Det kan det absolut vara! Ett inbyggt GPS-system säkerställer att alla delar av trädgården blir klippta med bästa möjliga resultat. Systemet skapar en karta över trädgården, inklusive var begränsnings- och guidekablarna finns utlagda. Robotgräsklipparen registrerar sedan vilka ytor i trädgården den har klippt och anpassar sitt klippmönster därefter. GPS-stödd navigering och inbyggda sensorer hjälper även till att justera arbetet utifrån faktorer som grästillväxt, väderförhållanden och knepiga områden, vilket är perfekt om du har en lite mer varierad trädgård med olika planteringar etc. Inbyggd GPS finns till exempel i modellerna Husqvarna Automower® 430X och Husqvarna Automower® 450X.


Måste jag ha ett hus eller tak till robotgräsklipparen?

Det är inget måste men vi rekommenderar ändå att man har ett hus till robotgräsklipparen som skyddar den mot väder och vind när den inte klipper. Det går att köpa robotgräsklippare som paket där hus ingår eller köpa till hus separat.


Installera robotgräsklippare – hur går jag tillväga?

Antingen kan du köpa en robotgräsklippare som redan är installerad och klar eller så kan du köpa ett installationskit och göra det själv. Det finns en mängd “how to do”-videos på nätet för den som vill installera själv.


Begränsningskabeln – hur lägger jag den?

Begränsningskabeln ser till att robotgräsklipparen alltid håller sig inom gränserna, i alla väder och trädgårdsförhållanden. Det bästa sättet är att gräva ned kabeln cirka 5 cm. Men du kan också sätta fast kabeln med mälor. Gräsmattan kommer då ha vuxit över kabeln inom en månad.


Se samtliga modeller av Husqvarna Automower®