Så fixar du din egen walk-in-closet – 10 bästa tipsen

Foto: Fredrik Bjelkerud

Foto: Fredrik Bjelkerud

Drömmer du också om en egen walk-in-closet men är osäker på hur du ska gå tillväga? Lugn! Vi kollade med förvaringsexperten Elfa hur du skapar den perfekta klädförvaringen, oavsett hur stort eller litet du bor.

Av Bygghemma-redaktionen2021-01-28

 

Att ha en egen walk-in-closet är en dröm för många. Samtidigt är det relativt få som har ett helt rum över som bara står och väntar på att fyllas med kläder. Vi kollade därför med förvaringsexperten Elfa hur man kan skapa en flexibel, funktionell och snygg klädförvaring som inte nödvändigtvis behöver döljas bakom dörrar eller draperier.

 

Elfas 10 steg till den perfekta klädförvaringen

1. Inventera förutsättningarna för din walk-in-closet

Skriv upp ytans mått på en enkel skiss. Rita in dörrar, fönster, element och andra detaljer som kan påverka hur förvaringen ska placeras. Sortera bland dina kläder: Sälj, byt eller ge bort det du inte använder och skriv upp antalet plagg av varje sort du har kvar. Det ger dig en bra uppfattning om vilken förvaring du ska satsa på.

2. Leta inspiration och ta god tid på dig i planeringen

Låt dig inspireras av hur andra har gjort! På elfa.com hittar du både färdiga inredningsförslag och kan besöka Bingo Rimérs mancave 2.0 eller kika in i Charlotta Flinkenberg drömmiga walk-in-closet. Du kan också ta hjälp av Bygghemmas produktrådgivare på telefon eller i visningsbutiker för att rita upp och planera din förvaringslösning.

3. Låt ljuset flöda genom rummet

Planera inredningen så att ljuset kan flöda fritt genom rummet – det får rummet att kännas större och ljusare. Elfas klick-in-system är perfekt eftersom det inte har har några skrymmande stommar eller skiljeväggar. Ett bra tips om du har ett fönster är att placera grunda hyllor eller en spegel bredvid.

 

Elfa Decor
Elfas klick-in-system. Här med garderobsinredningen Décor. Foto: Fredrik Bjelkerud.

 

4. Låt förvaringslösningen matcha din stil

Välj färg och beslag som matchar rummets övriga stil. Med rätt val kan klädförvaringen bidra till att förstärka hela intrycket i rummet. Vill du ha en exklusiv känsla är Elfas Décor ett perfekt val; med backfronter, hyllor och detaljer i solitt trä som skapar en snygg siluett men ändå bevarar den luftiga känslan.

5. Håll golvet fritt

Genom att hänga upp hela förvaringslösningen på en bärlist håller du golvet fritt, vilket gör att rummet känns rymligare. Dessutom blir det mycket enklare att städa.

6. Ha lagom avstånd mellan hyllplanen

Cirka 35 centimeter är ett bra avstånd mellan hyllplanen om du ska förvara vikta kläder. Det ger plats för lagom stora högar som inte riskerar att välta.

7. Placera kläderna som du bär dem och sortera i kategorier

Förvara kläderna som du bär dem på kroppen: Toppar, blusar och hattar överst. Byxor, kjolar och skor underst. Då blir det enklare att planera dagens outfit och att hitta bland kläderna. Dela gärna upp dem i sektioner för jobb, vardag och fest. Färgkoordinera för en mer enhetlig känsla.

Elfa GarderobAtt färgkoordinera kan vara ett bra tips om du har en öppen lösning. Foto: Fredrik Bjelkerud.

 

8. Häng så mycket som möjligt

Häng så mycket av kläderna som möjligt, gärna i dubbla rader. Fördelarna är att du får plats med mycket, får bra överblick och tillgänglighet samt att kläderna inte blir lika skrynkliga. Häng gärna byxor på en utdragbar byxhängare, så slipper du onödiga galgar som tar mycket plats. Unna dig galgar av samma sort – det gör stor skillnad!

9. Komplettera med praktiska tillbehör

Skapa ett intressant blickfång genom att placera vinklade hyllor i metall från golv till tak. Det ger en bra överblick och är ett snyggt sätt att förvara skor på. Plagg du använder regelbundet kan hängas på krokar i, eller på sidan av förvaringen. En accessoarbricka med lock håller ordning på alla småsaker och skapar en lyxig känsla.

 

Elfa hylla
Lutande hylla i metall.

 

10. Rensa regelbundet

Det är lätt att din välordnade klädförvaring fylls på och till slut svämmar över. Lägg undan kläder du sällan använder och se om du saknar dem efter ett halvår. Om inte, är det kanske dags att ta farväl!


All inredning i serien Décor
Färdiga förvaringssystem från Elfa
All förvaring från Elfa