Så minskar du elkostnaderna med appstyrd golvvärme

Appstyrd golvvärme blir allt mer populär i våra fritidshus och fjällstugor. Men även i permanentbostäder finns det anledning att få ökad kontroll över värme, komfort och elförbrukning. Här tittar vi närmare på den nya termostaten som ser till att ditt golvvärmesystem blir förberedd för wifi.


Vad sägs om en golvvärme som går att styra och övervaka på distans? Nu finns det en termostat som gör det möjligt och som dessutom går att installera till många befintliga golvvärmesystem. Vi blev nyfikna och hörde oss för med Peter Gustavsson, produktchef på Ebeco, som ligger i framkant när det gäller utvecklingen av appstyrd golvvärme.


Hur vanligt är det med appstyrd golvvärme idag?

– Det är fortfarande rätt nytt. Vår wifi-förberedda termostat EB-Therm 500 har funnits på marknaden ett år nu och allt fler upptäcker fördelarna. Samtidigt vidareutvecklar vi lösningen hela tiden, så att den ska fungera till fler befintliga golvvärmesystem och tjänster. Det gör att termostaten blir intressant både för den som ska lägga ny golvvärme och för den som redan har golvvärme hemma. En fördel med vår unika lösning är att kunden själv kan välja huruvida den vill ha anläggningen uppkopplad nu eller i ett senare skede med hjälp av tillbehöret EB-Connect WiFi.


Vilka är de största fördelarna med appstyrd golvvärme?

– De kanske mest uppenbara fördelarna finns för den som har fritidshus eller fjällstuga, där inte värmen nyttjas konstant och det finns ett värde i att kunna styra och övervaka golvvärmen på distans. Men det finns flera fördelar med att kunna reglera värmen även i permanentbostaden, t.ex. möjligheten att ställa in så att temperaturen sänks automatisk under natten eller att det är lite extra varmt när alla går upp på morgonen. Det är smidigt och roligt att sköta med appen Ebeco Connect och som en följd blir man mer engagerad och intresserad av sin anläggning. Energibesparing och en högre komfort kommer som en bonus!

 

Termostat EB-Therm 500
Termostaten EB-Therm 500 kopplas upp mot wifi med hjälp av tillbehöret EB-Connect WiFi och styrs sen med appen Ebeco Connect. Idag finns även möjlighet att styra anläggningen via öppet API eller Google Home assistent.


Vilken är din personliga favoritfunktion i appen?

– Det är helt klart den utökade kalenderfunktionen som finns när termostaten är uppkopplad mot wifi. Funktionen möjliggör större besparingar och högre komfort än vad ett vanligt veckoprogram tillåter (som i regel ligger i denna typ av termostat).


Ser du några risker med appstyrd golvvärme?

– Egentligen inte. Allt sparas lokalt i termostaten, vilket innebär att om enheten skulle gå offline på grund av problem med nätverket fungerar ändå alla de lokala värmefunktionerna.


Vilket golvvärmesystem skulle du rekommendera till den som ska lägga ny golvvärme?

– Vi har tagit fram tre olika kit som alla fungerar med EB-Therm 500 och som är tänkta för olika förutsättningar: Cable kit 500 är speciellt lämplig för våtrum och kräver i regel inspackling, Thermoflex kit 500 har samma användningsområde som Cable kit men är prefabricerad på en självhäftande matta för att förenkla förläggningen och Foil kit 500 är endast avsedd för torra utrymmen och får ej spacklas in. Foil kit har bland annat extra god värmefördelning samt extremt låg bygghöjd, vilket gör den perfekt vid ROT-arbeten under trägolv, laminat eller plastmatta.

Ebeco kit
I Ebecos olika kit ingår allt du behöver för installationen, inklusive termostat. Tillbehöret EB-Connect WiFi görs som tillval.


Kan jag installera golvvärmen själv?

– Nej, enligt Elsäkerhetsföreskrifterna samt våra anvisningar skall all förläggning och inkoppling av elektrisk golvvärme utföras av auktoriserat företag med rätt behörighet.


Vem kan jag kontakta om jag har frågor?

– För den som är nyfiken på om EB-Therm 500 fungerar till sitt befintliga golvvärmesystem, eller är osäker på vilket av golvvärmesystemen man ska välja, har vi många bra guider på Ebecos webbplats. Och det går självklart bra att ställa frågor till vår eller Bygghemmas kundservice, så hjälper de till att göra rätt val.


Till sist, hur skulle du säga att elektrisk golvvärme står sig jämfört med andra uppvärmningskällor?

– Det beror naturligtvis på förutsättningarna men i ett längre perspektiv, där investeringskostnad, driftskostnader samt service och underhåll är inräknat, är en elektriskt golvvärmelösning många gånger ett bra ekonomiskt alternativ. Och komfortmässigt är det outstanding eftersom golvet är varmt och skönt även under årets kalla månader!

Se alla produkter inom golvvärme från Ebeco

 

Ebeco
Ebeco är ett av Skandinaviens ledande företag inom elektrisk golvvärme, frostskydd och andra värmelösningar för både inomhus- och utomhusbruk.