Tapetsera för ett rofyllt och harmoniskt sovrum

Är du ute efter att få till den där mysiga och harmoniska känslan i sovrummet? Med tapeter skapar du snabbt en ombonad känsla, perfekt för sovrummet! Här får du tips på vad som är bra att tänka på när du väljer tapeter för ett rum avsett för vila och återhämtning.


Läs också:
Bäst i test luftvärmepumpar

 

Vilken färg ska jag välja?

När du väljer färg på tapeten ska du naturligtvis utgå från färger som du tycker om och och trivs med. Välj gärna en mild nyans av den färg du har fastnat för. Om du vill ha hjälp på traven med att välja färg så är blått och grönt typiska lugna färger. En jordnära beige ton eller ljuv gammelrosa är också bra färgalternativ som ger en harmonisk och varm känsla. 

Om du önskar få till en lyxig känsla i sovrummet väljer du med fördel mörkare tapeter. Tänk dock på att mörkare tapeter kan förminska upplevelsen av rummets storlek. Oavsett färgval kan du sedan välja en färg i tapeten som får återkomma i t ex kuddar, plädar eller krukor för att samla ihop intrycken och få en enhetlig känsla. 

 

Tapeter sovrum Falsterbo III Hazel

Den gröna färgen i den småmönstrade tapeten Falsterbo III Hazel återkommer i vasen och pläden vilket ger ögat ett lugnare intryck. 

 

Enfärgade eller mönstrade tapeter?

Enfärgat behöver inte vara tråkigt. Du kan välja en tapet med struktur; det finns allt från tapeter med textilliknande yta till tapeter med mjukt ytmönster som ger en känsla av kalkfärg. 

 

Tapeter sovrum Forest Green

Forest Green från Boråstapeter är enfärgad tapet i en varm, dov nyans av grönt med drag av grått. Det diskreta linnemönstret ger rummet ett stilla skimmer och en mjuk, textil känsla.

 

Tapeter sovrum Shades of Chalk Lapis

Tapeten Shades of Chalk Lapis påminner om kalkfärg som har målats med mjuka penseldrag. Perfekt för att skapa en mysig och ombonad känsla i sovrummet!


Om du är ute efter en mönstrad tapet är utbudet stort att välja bland. Natur, grönska och blommor gör sig utmärkt i ett sovrum. Om du vill få en lantlig känsla väljer du med fördel blommigt. 

 

Tapeter sovrum Gammalsvenska Renshammar Blå

Gammalsvenska Renshammar Blå från Duro med anor från 1700-talet ger en klassiskt lantlig känsla


Repetitiva mönster kan vara skönt att vila ögonen på. Geometriska, avskalade mönster är ett utmärkt exempel på mönster som tar plats utan att de tar över hela rummet. Återigen, om du plockar upp en kulör från mönstret i den övriga inredningen så får du direkt en röd tråd och undviker ett rörigt intryck. 

 

Tapeter sovrum Scandinavian Designers II Vertigo 1775Scandinavian Designers II Vertigo är en tapet designad av Arne Jacobsen. Det repetitiva cirkelmönstret i milda nyanser piggar upp rummet utan att sticka ut för mycket.  

 

Tips på vägen!

Du tapetserar med fördel hela rummet då detta skapar en mer harmonisk känsla än en fondvägg. Om du är sugen på en mönstrad tapet men är rädd att den ska kännas övermäktig så välj en småmönstrad tapet. 

 

Se alla våra tapeter här

Läs också: Elkamin – 3 moderna elkaminer som passar perfekt i sovrummet