Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

5 värdefulla tips när du ska välja bastuaggregat

Vilket bastuaggregat du ska välja beror bland annat på vilken uppvärmningskälla du vill ha samt hur stor bastun är. Här går vi igenom vad du ska tänka på före ditt köp.

Av Bygghemma-redaktionen2022-09-21

Se alla våra bastuaggregat

Läs också: Så rengör du bastun på bästa sätt


Välja bastuaggregat - el eller ved?

Om du vill basta ofta och lite mer oplanerat är ett bastuaggregat som drivs av el det klart mest praktiska alternativet. Flera modeller har inställningar som gör att du på morgonen kan ställa in bastun att vara varm en viss tid på kvällen och i vissa fall kan du också styra uppvärmningen på distans via din smartphone. Väljer du ett så kallat kombiaggregat får du dessutom ång- och torr/våtbastu i ett.

Läs också: Bäst i test bastuaggregat

 

Ett vedeldat bastuaggregat är inte lika flexibelt men många hävdar att det ger en oslagbar känsla. Värmen upplevs mjukare och doften och synen av brinnande vedträ är något som många bastuentusiaster uppskattar. Dock kräver ett vedeldat aggregat en skorsten och försörjning med ved. Det kräver i regel också något större utrymme än ett elektriskt bastuaggregat. Men har du ett fristående bastuhus på tomten kan detta definitivt vara ett alternativ!

Läs också: Bäst i test vedeldat bastuaggregat 

Se alla våra vedeldade bastuaggregat

Bild: Funkisbastu från Baseco

Hur väljer jag rätt kapacitet på bastuaggregat för bastuns storlek?

Det kanske allra viktigaste när du väljer bastuaggregat är att få balans mellan aggregatets värmeeffekt och bastuns volym. För hög effekt kan innebära överhettning och driftstörningar medan en otillräcklig effekt gör att du inte får tillräcklig värme eller luftfuktighet i bastun. Här nedan kan du se vilken effekt som är lagom till vilken volym. Kakel och sten ställer högre krav på aggregatet, så lägg på en extra kubikmeter för varje kvadratmeter av kakel eller stenmaterial du har i bastun.


Effekt kW    Bastuns volym m3
2,2               1,5-2
3                  2-3
4                  3-4
6                  4-8
8                  7-12
10                9-15
13                10-21
16                13-25
20                17-35


Få skillnader mellan mindre bastuaggregat

Om du är ute efter ett litet bastuaggregat (aggregat avsedda för upp till cirka 10 kubikmeter) finns det flera tillverkare att välja mellan och aggregaten skiljer sig inte nämnvärt från varandra. Det som kan vara värt att titta på är olika funktioner och förinställningstid som kan variera. Är det trångt i bastun kan det också vara bra att titta på själva storleken på aggregatet.

KÖP HÄR: Bastuaggregat på el för den mindre bastun


Bastuaggregat med digital eller termiskt styrd manöverpanel?

Bastuaggregaten måste ibland kombineras med en manöverpanel (ofta ingår det när du köper aggregatet). Manöverpanelen reglerar tiden, värmen och luftfuktigheten och kan antingen vara inbyggd i aggregatet eller monteras på väggen utanför bastun. En manöverpanel kan vara termiskt eller elektroniskt styrd. Generellt kan man säga att den termiskt styrda ofta är billigare medan den digitala har möjlighet till fler funktioner som t.ex. styrning på distans.

KÖP HÄR: Våra manöverpaneler till elaggregat


Måste jag ha värmeskydd i bastun?

Du bör alltid ha ett skydd, så att du inte bränner dig på det varma aggregatet om du skulle tappa balansen. Ett vanligt skydd är ett “staket” av trä, som monteras runt de tre sidor som vetter ut mot rummet. Dessa finns att köpa separat färdiga för montering. Om du har golvvärme i bastun kan det också vara bra med en golvskyddsplåt. En väggskyddsplåt ger extra skydd för väggar och tak vid aggregatet, och är framförallt av största vikt om du har en vedeldad bastu.

KÖP HÄR: Väggskyddsplåt Sauna Sweden 790x1050

KÖP HÄR: Aggregatskydd Tylö H Asp

KÖP HÄR: Golvskyddsplåt Harvia Legend

 

Läs också: 6 tillbehör till bastun du inte kan vara utan

Läs också: Bäst i test bastudörr

 

Populära produkter under kategorin Bastuaggregat