Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Välj rätt fågelmatare – tips och 5 varianter som uppskattas av småfåglarna

Våra småfåglar behöver fet mat för att klara kylan under vintern. Med en bra fågelmatare, genomtänkt placering och rätt foder gör du fåglarna en stor tjänst och får dessutom njuta av kvitter och skådespel utanför ditt fönster. Här går vi igenom det viktigaste du behöver tänka på när du skaffar en fågelmatare.

Av Bygghemma-redaktionen2023-12-07


Läs också: Bäst i test snöslunga


Vad äter småfåglar på vintern?

Fåglar som övervintrar hemma i Sverige behöver fet mat för att klara kylan. Olika fåglar gillar olika föda men för våra vanligaste småfåglar kan du satsa på t.ex. hampfrö, solrosfrö, vildfågelfrö, linfrö, osaltade jordnötter och fett som talg, kokosfett och osaltat smör. Se upp med allt för billiga fågelfröblandningar som kan vara utspädda med för mycket av sådant som bara tilltalar några få arter, som t.ex. havre eller bönor. På Naturskyddsföreningens webbplats hittar du en bra lista på vilka fåglar som äter vad.

Tänk också på att ge fåglarna tillgång till friskt vatten varje dag. Byt gärna ut vattnet ofta så att det inte hinner frysa till is. Du kan också fylla på med lite ljummet vatten för att det inte ska hinna frysa så fort.

Köp fågelmat och talgbollar här


Vilken fågelmatare ska jag välja?

De två vanligaste varianterna av fågelmatare är någon form av hängande behållare och ett mer klassiskt bord. Det man kan tänka på är att fåglarna helst inte ska kunna gå runt i maten. Anledningen är att det ökar risken för spridning av eventuella smittor bland fåglarna. Oavsett vilken variant av fågelmatare du väljer är det viktigt att du rengör mataren då och då med t.ex. ljummet vatten och lite diskmedel. Var noga med att tvätta händerna ordentligt efteråt och använd gärna skyddshandskar.


Hur ska jag placera fågelmataren?

Det är klokt att ha fågelmataren en bit ifrån huset och hålla hyfsat rent under. Fågelmat som trillar ner på marken kan locka till sig skadedjur. Placera gärna fågelmataren nära grenar eller buskar, så att småfåglarna kan ta skydd mot rovfåglar (dock inte så nära att katten kan smyga sig på utan att märkas).


5 populära fågelmatare

Här nedan tipsar vi om fem fågelmatare som både är bra för fåglarna och snygga att titta på!

Se samtliga fågelmatare och fågelbord här

 

Fågelmatare Nelson Garden Frö Ceder

Elegant fågelmatare från Nelson Garden i vädertåligt, obehandlat cederträ som med tiden får en vacker patina. Genom dekorativa metalldetaljer på sidorna är det lätt att se frömängden.

KÖP HÄR: Fågelmatare Nelson Garden Frö Ceder

 

Fågelmatare Nelson Garden

Rymlig fågelmatare från Nelson Garden som rymmer hela 7 liter fågelfrön. Tillverkad av pulverlackerad plåt och med skärm som skyddar maten mot väta och stora fåglar. Bygel för upphängning ingår. 

KÖP HÄR: Fågelmatare Nelson Garden Frö Gigant

 

Fågelmatare Gardena Clickup

Fågelmatare Clickup från Gardena är ett täckt fågelbord som kan fyllas med alla sorters fågelmat. Materialet är frostsäkert och matningsstationen kan tas bort från skaftet och diskas i diskmaskin. 

KÖP HÄR: Fågelmatare Gardena Click Up!

 

Fågelmatare Nelson Garden Triple

Fågelmatare från Nelson Garden med tre behållare, en för fågelfrö, en för nötter och en för talgbollar. 

KÖP HÄR: Fågelmatare Nelson Garden Triple

 

 

Fågelmatare Nelson Garden

Traditionell fågelmatare för både stora och små talgbollar från Nelson Garden. Tillverkad av svart metall med två sittringar. Bygel för upphängning ingår.

KÖP HÄR: Fågelmatare Nelson Garden Talgboll Stylish


Läs också: Bäst i test värmefläkt

Läs också: Bäst i test luftfuktare