Välja toasits: Det ska du tänka på före ditt köp

Att byta toasits är ett enkelt sätt att förnya badrummet och få det att kännas fräscht igen. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan du slår till. Här nedan har vi på Bygghemma-redaktionen listat våra bästa tips.

Av Bygghemma-redaktionen2020-11-13


3 tips när du köper ny toasits

1. Ta reda på vilken toasits som passar
2. Bestäm dig för om du vill ha en mjuksits eller hårdsits
3. Välj om toasitsen ska ha en mjukstängande funktion (soft close)

Hur vet jag vilken toasits som passar?

Till de flesta nyare toaletter säljs sitsarna separat. Om du köper en sits som hör till toaletten du har hemma kan du vara säker på att den passar. Det finns också olika universalsitsar på marknaden. Vill du vara säker på att universalsitsen passar kan du först mäta din gamla sits (glöm inte att mäta avstånden mellan fästhålen) och jämföra med måtten på den nya. Fråga gärna Bygghemmas kundservice om du är osäker.

Redaktionens köptips: Toalettsits Demerx Universal

Ska jag köpa en mjuksits eller hårdsits?

De flesta toasitsar är antingen tillverkade i hårdplast, så kallad hårdsits, eller mjukplast, så kallad mjuksits. Toasitsar i hårdplast klarar högre belastning och är mer reptåliga. Samtidigt är de ofta något dyrare, lite tyngre och låter mer när du fäller ner sitsen mot kanten. Det finns också toalettsitsar av andra material, som återvunnet trä med goda antibakteriella egenskaper.

KÖP HÄR: Toalettsitsar med hårdsits

KÖP HÄR: Toalettsitsar med mjuksits

Varför ska jag välja en toasits med mjukstängande funktion (soft close)?

Om du väljer en hårdsits kan det vara en stor fördel att välja en modell med en så kallad mjukstängande funktion (soft close). Den gör att även en tyngre sits stänger mjukt och tyst av sig självt när du släpper den. Inte minst kan det vara bra om du har barn hemma som annars riskerar att klämma sina fingrar.

KÖP HÄR: Toalettsitsar med mjukstängande funktion

Är du ute efter en extra barnvänlig sits? 

Redaktionens köptips: Toalettsits Arrow Duo Seat Mjukstängande Hårdsits


KÖP HÄR: Alla våra toalettsitsar