Välj rätt häcksax – manuell, batteri, bensin eller elektrisk?

En välklippt häck är en fröjd för ögat! Är du på jakt efter en häcksax och vill få lite guidning kring vilken som lämpar sig bäst utifrån dina behov? Här reder vi ut för- och nackdelar med olika varianter och ger dig tips och råd inför köpet.

 

Läs också: Så väljer du rätt nivå på robotgräsklippare till din trädgård


Vad ska jag tänka på vid val av häcksax? 

Det finns flera olika typer av häcksaxar, vilket kan göra valet svårt. Vilken typ av häcksax passar egentligen dina behov bäst? Räcker det med handkraft eller behövs extra kraft i form av batteri, el eller bensin? För att kunna svara på den frågan behöver du utgå ifrån vad det är som skall klippas i trädgården och hur stor yta som skall klippas. Om du kommer fram till att det inte räcker med en manuell häcksax är typ av drift, vikt och svärdlängd saker att fundera över. Ju längre svärdlängd desto större yta klipper du åt gången. Om du kommer att använda den ofta är det bra om häcksaxen har någon typ av vibrationsdämpning,  då det blir mer skonsamt för armar och händer när du arbetar. Nedan får du en genomgång kring vad som utmärker olika typer av häcksaxar. 

 

Manuell häcksax – fördelar och nackdelar 

En manuell häcksax lämpar sig bäst när du ska forma mindre häckar och på ställen där det är svårt att komma åt. Du har möjlighet att klippa med precision, vilket är en fördel när det gäller känsligare växter. 

+ tyst och lätt
+ relativt billig i inköp
+ enkel att använda
+ kommer åt på de flesta ställen

- opraktisk när du klipper större ytor 


Våra manuella häcksaxar

 

Batteridriven häcksax – fördelar och nackdelar 

En batteridriven häcksax drivs av ett batteri och är därför sladdlös. Drifttiden blir såklart begränsad men brukar räcka utmärkt om det är en normalstor villaträdgård som skall klippas. Du slipper att hålla reda på en elsladd och blir inte beroende av att ha eluttag lättillgängligt.

+ relativt tyst och lätt
+ sladdlös
+ miljövänlig 

- begränsad drifttid då den har ett batteri
- generellt mindre kraftfull än elektriska och bensindrivna häcksaxar


Våra batteridrivna häcksaxar


Läs också: Bäst i test häcksax: Vi jämför 3 batteridrivna häcksaxar  

 

Elektrisk häcksax – fördelar och nackdelar 

Den elektriska häcksaxen kopplas in i ett eluttag och är i regel mer kraftfull än den batteridrivna häcksaxen. Sladden innebär obegränsad drifttid men den kan också vara i vägen och du riskerar att klippa av den om du har otur. Även den elektriska häcksaxen är tystgående och ett miljövänligare alternativ än den bensindrivna.

+ obegränsad drifttid
+ relativt tyst
+ miljövänlig
+ mer kraftfull än en batteridriven häcksax

- sladden kan vara i vägen
- du blir beroende av eluttag och kan behöva använda förlängningskabel
- mindre kraftfull än en bensindriven häcksax


Våra elektriska häcksaxar


Läs också: Bäst i test häcksax: Vi jämför 3 elektriska häcksaxar i olika prisklasser

 

Bensindriven häcksax – fördelar och nackdelar 

Den bensindrivna häcksaxen är den mest kraftfulla varianten av häcksax. Du är varken beroende av eluttag eller batteritid men behöver naturligtvis fylla på med bensin då och då och den kräver visst underhåll. Om du har stora häckar som skall klippas och de ligger långt ifrån en strömkälla är en bensindriven variant sannolikt det bästa alternativet. Den släpper ut en del avgaser och låter i regel mer än andra typer av häcksaxar, vilket kanske inte är populärt hos eventuella grannar.

+ lång drifttid
+ mycket kraftfull häcksax, orkar klippa genom grövre grenar
+ slipper hålla reda på en sladd

- släpper ut avgaser
- låter en del
- kräver mer underhåll
-i regel tyngre än andra häcksaxar


Våra bensindrivna häcksaxar


Läs också: Bäst i test häcksax: Vi jämför 3 bensindrivna häcksaxar

 

För den höga häcken - teleskopisk häcksax 

Om du har höga häckar som ska klippas är det bekvämt med en teleskophäcksax (eller stånghäcksax). Då når du att klippa häcken högst upp men slipper balansera på en stege samtidigt. Du anpassar längden på häcksaxen efter målhöjden och skärhuvudet kan lutas så att du enkelt kommer åt det som skall klippas. Det finns både batteridrivna, elektriska och bensindrivna varianter. 

Våra teleskophäcksaxar