Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bästa robotgräsklipparen för din trädgård - så väljer du rätt nivå på robotklippare

Funderar du på att köpa en robotgräsklippare men är osäker på vilken som passar bäst i just din trädgård? Lugn! Här reder vi ut skillnaderna mellan billiga och dyra robotgräsklippare och ger råd om hur du ska tänka inför köpet.

Av Joel Bixo (Lvl73)2023-11-30

 

Se vårt sortiment av robotgräsklippare


Vilken robotgräsklippare ska man köpa? 

En robotgräsklippare kan kosta allt från några tusenlappar till över 40 000 kronor. Men det är inte säkert att den dyraste robotgräsklipparen är bäst för just dig. Vilken modell du bör välja beror på förutsättningarna i din trädgård.

Det som skiljer robotgräsklipparna åt är framförallt hur stora och komplicerade trädgårdar de klarar. Här kan du titta närmare på faktorer som: area robotgräsklipparen är anpassad för, batteritid/klipptid per laddning, klippbredd och maximal lutning inom arbetsområdet. En mindre gräsklippare som måste laddas ofta kommer inte att hinna med att klippa en stor gräsmatta på ett bra sätt och en gräsklippare som inte klarar kraftig lutning får svårt i kuperad terräng. Det finns också de modeller som är specialiserade på att ta sig runt på smala passager, vilket kan vara bra om du har många planteringar i trädgården.

Det kan också finnas skillnader när det gäller kvalitet i klippningen, som till stor del beror på den inbyggda mjukvaran. Vissa modeller har till exempel GPS-stödd navigering, vilket innebär att robotgräsklipparen registrerar var den redan har klippt och anpassar sitt klippmönster efter det, eller vädertimer som gör att robotgräsklipparen maximerar klipptiden under perioder när gräset växer mycket och klipper mindre vid soligt eller torrt väder.

Lite dyrare modeller har också ofta möjlighet till styrning och programmering via smartphone. Och vissa robotgräsklippare kan ha GSM-uppkoppling, så att du kan styra robotgräsklipparen på distans. Här nedan kan du få en uppfattning om vilka typer av trädgårdar som robotgräsklippare i olika prisspann passar till.

 

Robotgräsklippare under 10 000 kr

Passar dig som har en mindre och okomplicerad gräsmatta med jämnt underlag. Robotgräsklippare i denna kategorin klarar vanligtvis mellan 200 och 1 000 kvadratmeter gräsmatta och en lutning på max 25-35 procent. De kan också ha något sämre terrängegenskaper eftersom många modeller går på tre hjul. De har inte lika många funktioner som dyrare robotgräsklippare och saknar ofta möjlighet till styrning och programmering via smartphone.

Se robotgräsklippare för under 10 000 kr

Läs också: Bäst i test robotgräsklippare i budgetklassen

Läs också: 3 populära robotgräsklippare för den lilla trädgården

 

Robotgräsklippare för 10 000-20 000 kr

Passar dig som har en normalsvår gräsmatta. Robotgräsklippare i denna kategorin klarar vanligtvis mellan 1 000 och 2 000 kvadratmeter gräsmatta och en lutning på max 35-40 procent. Flera modeller kan ta sig igenom trånga passager och de flesta går att styra och programmera via smartphone.

Se robotgräsklippare för 10 000-20 000 kr

Läs också: Bäst i test robotgräsklippare i mellanprisklassen

 

Robotgräsklippare över 20 000 kr

Passar dig som har en riktigt stor och/eller komplicerad trädgård. Robotgräsklippare i denna kategorin klarar vanligtvis mellan 2 000 och 5 000 kvadratmeter gräsmatta och en lutning på max 35-47 procent. Flera modeller klarar trånga passager, kuperad terräng och hinder, så som mindre grenar och fallfrukt. Det är också vanligt med funktioner som vädertimer, GPS-spårning och GPS-navigering.

Se robotgräsklippare för över 20 000 kr

Läs också: Vi jämför 3 robotgräsklippare som klarar mycket lutning

 

Läs också: Så tar du hand om gräsmattan under våren och försommaren

Läs också: Så blir du av med mossa och ogräs i gräsmattan

Läs också: Grässax bäst i test

 

Populära produkter under kategorin Robotgräsklippare

Populära artiklar