Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Ytterpanel Ceder Kärnsund Wood Link 17,5x89 mm
Ytterpanel Ceder Kärnsund Wood Link 17,5x89 mm
Ytterpanel Ceder Kärnsund Wood Link 17,5x89 mm

Ytterpanel Ceder Kärnsund Wood Link
17,5x89 mm

149 kr/lpmPris/frp 1 865:-

Se priset!

Lagervara  - Levereras normalt inom 2-5 vardagar.
Hemleverans
  -  
Fraktkostnad 1 995 kr

Sammanfattning

Cederpanel Kärnsund Wood Link är ett av de lättaste träslagen som är tillgängligt på den kommersiella marknaden. Trots sin lätta vikt så har ceder ändå förmågan att stå emot väder och vind väldigt väl. Ceder används ofta till fasadbeklädnad, staket och utomhusmöbler.

Beskrivning

Cederpanel Kärnsund Wood Link är ett av de lättaste träslagen som är tillgängligt på den kommersiella marknaden. Trots sin lätta vikt så har ceder ändå förmågan att stå emot väder och vind väldigt väl. Ceder används ofta till fasadbeklädnad, staket och utomhusmöbler.
All Cederpanel från Kärnsund Wood Link är av hög kvalitet och i princip kvistfri. Ceder har en mycket dekorativ rödbrun färg som oljad behåller sin lyster. Väljer man att inte behandla cederpanel blir den med tiden vackert silvergrå. Ceder är fantastiskt lättarbetat material och har en överlägsen rötbeständighet. Träets naturligt skyddande ämnen är ganska aggressiva, tänk därför på att använda rostfri skruv eller spik när du jobbar med ceder. Om du vill att din panel skall bli vackert silvergrå så rekommenderas att du stryker träet en gång med en transparent olja. Vill du behålla den vackra rödbruna färgen så måste du behandla med en pigmenterad produkt.

Cederpanelen levereras i konsumentförpackning innehållande dubbelfasad och ändspontad cederpanel, 12,5 lpm/ 1,625m2 med längder mellan 91 till 213cm. Paketets storlek är 214 x 8,9 x 8,5 cm.

Montering
De naturliga skyddande ämnen som finns i cederträ ger en motståndskraft som gör att en fasad med obehandlad cederpanel med rätt förutsättningar och montage håller i minst 50 år.

Infästning
Cederträ har låg densitet vilket innebär ett trä- material som har små spänningar och som därför ger färre sprickor vid infästning jämfört med många andra träslag. Cederpanel skall fästas med ringspik i rostfritt stål i a2-kvalitet som lägst. I utsatta lägen som exempelvis nära havet skall en spik i a4-kvalitet användas. Detta för att minska risken för rinnmärken skapade av den korrosion som sker av metaller som kommer i kontakt med de sura svamphämmande ämnen som finns naturligt i cederträ. Otillräcklig eller för hård drivning av spiken i trä- materialet kan påverka hållfastheten av den färdiga fasaden. Placeringen av spikarna beror främst på vilken paneltyp som spikas och generellt sett så ska det tas höjd för fuktrörelser i träet. Detta innebär att spikning genom flera överlappande lager skall undvikas då det förhindrar inbördes fuktrörelser mellan lagren. Som andra träfasadbeklädningar så skall cederträet monteras på en ram av exempelvis brädor och läkt. Avståndet mellan läkten är max 60cm. Om det finns detaljer i cederträ i anslutning till cederpanelen som behöver skruvas så skall detta ske med förborrning. Även infästning med spik nära ändträet bör ske med förborrning.

Material i anslutning till cederträ
För att undvika rinnmärken på plåt och/eller cederträ där plåtdetaljer finns i anslutning till cederträ bör tillverkaren kontaktas för att säkerställa att plåt materialet tål det något surare vattnet från cederträet och att inte plåtmaterialet kan ge upphov till rinnmärken på cederträet.

Färg & doft
Färgen på cederträ varierar från mörkbrun och brun till röd och rödbrun. Vid leverans kan cederträet ha ytterligheter av dessa färger i olika stor utsträckning och enskilda cederpanel kan vara mycket ljusa eller mycket mörka, vilket är normalt. Obehandlad cederpanel bleknar till en vacker silvergrå färg om träet utsätts för solljus under en längre tid. För att bevara dess ursprungliga färger, motverka rinnmärken och påväxt samt underlätta rengöring rekommenderas att panelen behandlas med en transparent eller pigmenterad olja avsedd för exteriöra paneler. Cederträ har en kraftig doft men inom 3-6 månader efter montering har doften minskat. En oljebehandling kapslar in doften.

Förvaring
Cederträ kan krympa och svälla när träets fuktinnehåll går mot jämvikt med den omgivande luftfuktigheten. För att minimera dimensionsförändringarna efter monteringen rekommenderas att träet innan monteringen lagras där det senare skall monteras. Om det lagras utomhus ska virket täckas med presenning för att skydda från vädret. Brädorna levereras som standard med ett fuktinnehåll på 14%, +/- 2% vilket möjliggör omedelbar montering utomhus. Om panelen skall användas inomhus så ska fuktkvoten kontrolleras så att den ligger under 15%. I annat fall ska panelen torkas före montering. Lägg virket på strö med minst 10-15 cm höjd från golvet för att säkra luftcirkulation. Lagringstiden är beroende av träets fuktighet vid ankomst och lagringsplatsens luftfuktighet och fuktinnehållet avgörs med fuktmätare.

Hantering
Trädamm som frigörs vid bearbetning kan vara allergiframkallande för känsliga personer. Därför rekommenderar vi användning av handskar vid hantering av cederträ. Vid bearbetning och kapning rekommenderar vi även att munskydd och skyddsglasögon används. Då det endast är damm och partiklar från bearbetning av ceder som utgör en viss risk för allergi finns inte denna efter det att den är monterad.

Fakta
- Vanliga namn: ceder/western red cedar
- Vetenskapligt namn: thuja plicata
- Ursprung: canada
- Trädstorlek: 55 m högt, 3 m i diameter
- Medelvikt som torkad: 375 kg/m3
- Hårdhet: brinell 1,1
- Brottstyrka: 51720 kpa
- Elastisk styrka: 7660 mpa
- Krympning: radiell: 2,4%, tangentiell: 5,0%, volym: 6,8%, t/r ratio: 2,1

Certiferat trä
Certifierat trä för ett hållbart och rättvist skogsbruk. Kärnsund Wood Link levererar miljö- och rättvisecertifierat trä. Handel med certifierat trä ökar träråvarans värde och förbättrar då möjligheterna till ett ansvarsfullt skogsbruk till gagn för miljön, och för de människor som är beroende av inkomst från skogen.

Dokument

Egenskaper

VarumärkeKärnsund Wood Link
Art.Nr.PEFC439175089COPAY
Tjocklek17,5 mm
Bredd89 mm
TypYtterpanel
YtbehandlingObehandlad
Åtgång12,7 lpm/m2
MaterialCeder
Mått2130x89x17,5 mm
YtaHyvlad
Dimension17,5x89 mm
Längd2130 mm
Antal12,5 lpm/frp
EAN-nr7332920304429