Populära varumärken

Billiga fönster med hög kvalitet

Fönstren är en stor del av husets utseende och avgör dessutom hur stor del av omvärlden vi kan ta del av inifrån vår bostad. Fönstrens ljusinsläpp har också stor effekt på vår boendemiljö och livskvalitet. Att välja rätt fönster är med andra ord mycket viktigt.

Valet av fönster påverkar husets utseende och funktion

Att köpa fönster kan antingen handla om att byta ut befintliga som inte längre håller måttet eller om att välja en modell som passar vid ett nybygge. Oavsett vilket är det fråga om ett viktigt val som kommer att få konsekvenser för hur det är att bo i fastigheten i fråga. Det är inte så många andra val som har så stor effekt på både utseende och ekonomi. Ekonomifrågan handlar dels om fönstrens pris men också om hur de påverkar fastighetens värde och vilken driftekonomi man får. Fönstrens konstruktion och material har nämligen en avgörande betydelse när det gäller uppvärmningskostnaderna. Gamla träfönster kan vara väldigt snygga men släpper tyvärr ofta ut mycket värme i förhållande till mer moderna fönstermodeller. Moderna fönster kan nu fås i ett traditionellt utförande som passar väl in i vår skandinaviska byggnadstradition.

Fönster bör installeras fackmannamässigt

De flesta moderna fönster är så enkla att installera att man kan göra det på egen hand om man är noggrann och har de rätta verktygen. En felaktig installation kan dock få tråkiga konsekvenser och innebära att fönstrets livslängd påverkas negativt. Det är ett argument för att låta snickare eller en annan expert ta hand om installationen. I värsta fall kan man få problem med försäkringen om fönstren är felaktigt installerade och en olycka är framme. Det finns flera olika system när det gäller upphängning av fönster och montering av fönsterkarmar. Ibland behöver man köpa till särskilda infästningsskruvar som är anpassade efter det material som husets väggar är gjorda av. Bra fönster är en investering som påverkar husets värde och de håller i regel i många årtionden innan man behöver byta ut dem. Särskilt om man installerat dem på ett fackmannamässigt sätt och sköter underhållet.

Vad du ska tänka på när du ska köpa och byta fönster

Vilka fönster passar till huset?

I vårt sortiment kan du hitta fönstermodeller i modern såväl som mer traditionell stil och vilket du ska välja är ofta en fråga om hur huset är designat och hur gammalt det är. Om du önskar spröjsade fönster eller ej. Du har även möjlighet att välja fönster med ett traditionellt utseende framtagna i ett modernt material som aluminiumfönster. PVC fönster har många fördelar men påverkas utseendemässigt av UV-strålning och anses av många passa bättre i moderna hus än äldre byggnader. Om man inte byter ut alla fönstren på en gång är det i regel en bra idé att komplettera de befintliga fönstren med nya i samma stil och material. Att byta fönster i en fastighet kan faktiskt vara billigare än att renovera de befintliga.

Hur mycket underhåll behöver fönster?

Fönstren hör till de byggnadsdetaljer som är mest utsatta för väder och vind. Inte minst i vårt klimat. Vill man att fönstren ska hålla länge behöver man ta hand om dem. Hur mycket arbete fönster kräver beror helt på vad de är gjorda av för material. Moderna aluminium- och PVC-fönster brukar betecknas som i det närmaste underhållsfria och därmed ett bra val om du helst inte vill lägg tid på fönsterrenovering. Träfönster behöver ett ytskikt som skyddar mot väta och detta ytskikt, oftast handlar det om en fönsterfärg, behöver man förbättra då och då så att man inte får in vatten i materialet eftersom det kan leda till rötskador på sikt.

Speciella typer av fönster

För att huset ska ge ett enhetligt intryck bör fönstren vara identiska och helst ur samma serie. De flesta hus har dock utrymmen där vanliga standardfönster inte passar in och där man behöver hitta en speciallösning. Takfönster är ett exempel på det men även källarfönster är ofta speciellt utformade eftersom de i regel är placerade närmre taket än vanliga fönster. Det innebär att man öppnar dem på ett annat sätt än vanliga fönster. Många väljer även att satsa på dörrar med fönster för att få extra ljusinsläpp och utsikt ut mot tomten. Runda eller halvrunda fönster kan ge ett hus en mycket speciell och trevlig karaktär samtidigt som de ger ett större ljusinsläpp.

Vilka funktioner har fönster?

Fönstren ger ett hus karaktär och hamnar ofta i blickfånget när man betraktar det utifrån. Har man stora fönster och många fönster avgör det givetvis hur mycket utsikt man har inifrån huset och vad man får för ljusinsläpp. En annan viktiga aspekt när det gäller fönstren är att de släpper ut värme på vintern och därför påverkar fastighetens uppvärmningskostnader. 3-glasfönster kan vara ett bra val om man är mån om att ha ett energieffektivt hus. Olika fönstermodeller öppnas på olika sätt, ta en titt på vridfönster som är lite speciella i det avseendet. AluminiumfönsterPVC-fönster och träfönster har olika egenskaper och det är bra att vara insatt i detta innan man gör sitt val.