Altan inspiration – så kan du använda färdiga skärmar i trädgården

Drömmer du om en mysig plats i trädgården som är fri från insyn och som ligger i lä för vinden? Med färdiga skärmar blir resultatet garanterat snyggt och du kan enkelt sätta ihop delarna på egen hand. Här bjuder Elmira Jansson, produktchef på Jabo, på deras bästa tips för hur du kan använda skärmar och skapa din egen skyddade oas till sommarens trädgårdshäng.


Vilka är de största fördelarna med färdiga skärmar?

– Dels kan du vara säker på att du får en bra och stabil konstruktion som är enkel att förankra, dels sparar du massor av tid. Tiden det tar att sätta upp färdiga skärmar kontra bygga eget går inte att jämföra. Här är allt färdigt från start och allt har samma mått och utseende. Jabos skärmar kommer dessutom i så många utföranden att det med största sannolikhet finns en modell som passar just dig och din trädgård.


Passar det med skärmar på andra ställen än på altanen?

– Självklart! De är förstås perfekta vid matplatsen, så att ni kan sitta och äta eller umgås helt ostört på altanen. Men det går lika bra att bygga en egen liten mysig ”hörna” i lä i trädgården, där man kan sitta i gräset med en bok eller bara njuta av solens strålar. Ett annat tips är ta en enda skärm som är lite mindre i storleken, t.ex. Horizont 6, förankra den i trädgården och ha krukor i olika storlekar framför. Det blir ett jättefint sätt att bryta av. Skärmar kan användas på så många olika sätt – inte bara som insynsskydd. Egentligen är det endast fantasin som sätter gränser!

 

Jabo Skärm Horizont 6
Skärm Horizont 6 passar utmärkt som solitär i trädgården.


Jag vill ha insynsskydd på altanen – hur ska jag tänka?

– Färdiga skärmar är utmärkta som insynsskydd och svåra att misslyckas med. Men det finns några saker jag skulle tänka på när det gäller utformning. Om du har en liten altan kan det vara klokt att välja en modell med mer insyn, t.ex. Rosmarin. På det sättet är det inte en enda stor panelskärm som ”stänger in” altanen. Det kan också vara snyggt att ha högre skärmar där behovet är som störst och lägre eller gradvis sluttande skärmar där behovet inte är lika stort.

 

Jabo Skärm Rosmarin
Skärm Rosmarin ger ett luftigare intryck.


Hur väljer jag rätt skärm till just mitt hus?

– Försök att välja skärm efter husets utseende. Vår skärmserie Rosmarin är mer åt det klassiska och romantiska hållet, även Salvia är klassiskt vacker medan Horizont är mer stilren och passar moderna hus. Vill du ha en tryckimpregnerad skärm, som du kan måla själv om du vill, finns Exclusive och Oslo som också är väldigt fina. Och är du ute efter ett enklare insynsskydd skulle jag titta på våra serier som t.ex. Original. Köper du impregnerat behöver du dock ha i åtanke att de ska stå ute minst en säsong innan du kan måla på träet.

 

Jabo Skärm Exclusive
Serien Exclusive är en tryckimpregnerad skärm tillverkad av gran.


Kan jag kombinera skärmarna med t.ex. växter eller belysning?

– Absolut, det är ju ofta det som det blir den där sista touchen! Till Horizont finns det till och med en tillhörande LED-list som ger ett behagligt ljus på kvällarna (men det går givetvis att fästa vilken ljusslinga som helst på skärmarna). Personligen tycker jag också att det är snyggt att placera krukväxter i hörnen där skärmarna möts eller låta klätterväxter klättra på ovandelen på de skärmar som har en mer luftig del i toppen. Om man väljer att rama in uteplatsen med Öckeröstaketen kan man med hjälp av våra tillhörande hyllor inreda med ljusstakar, blomkrukor eller nåt annat fint. Och glöm inte att köpa till stolphattar – de ger ett proffsigt intryck och skyddar träet mot fukt och väta.

 

LED-belysning Jabo Horizont
Stilren och behaglig LED-belysning till Jabos Horizont.

 

 

Hyllplan Jabo Öckerö
Hyllplan i serien Öckerö är perfekta för dig som älskar inredning.


Vad behöver jag tänka på när jag förankrar skärmarna?

– Det är viktigt att skärmarna förankras ordentligt, så att de tål vind och annan belastning. Ska skärmarna vara på altanen fäster du enkelt stolpen med så kallad stolpsko eller stolpfot och bra skruv. Om skärmarna ska vara ute i trädgården beror det på jorden. I mark där jorden lätt ”glider” ner i hålet bör man gjuta i en form. Gjut stolpen antingen i ett rör av papp eller i ett cementrör. För hårdare mark kan hålet fyllas igen med den uppgrävda jorden, här kan man blanda jorden med lite grus för att få bättre fäste. Vill du gjuta på platsen fyller du hålet med betong.


Se alla skärmar från Jabo

Se alla staket och staketstolpar från Jabo