Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bygga vindskydd: Så bygger du ett vindskydd med färdiga sektioner

Att bygga med färdiga skärmar är ett snabbt och smidigt sätt att få till ett snyggt vindskydd på altanen eller i trädgården. Här går vi igenom hur du går tillväga steg för steg.

Av Joel Bixo (Lvl73)2023-11-30

Om du är ute efter ett vindskydd till en begränsad del av altanen eller trädgården kan det vara väl värt att köpa färdiga skärmar som du sätter upp med hjälp av stolpar. Utbudet av skärmar är stort och de finns både som färdigmålade, tryckimpregnerade samt i underhållsfria material som komposit.

Se våra färdiga vindskydd och skärmar

 

Bygga vindskydd steg för steg

Verktyg du bör ha hemma:

Inköpslista material:


Gör så här:

1. Börja med att mäta för att se hur många färdiga skärmar du behöver. Glöm inte att räkna in stolpar mellan varje sektion samt att lägga till några millimeter för beslag på varje sida om stolparna. Fundera på om du vill ha olika bredd eller höjd på skärmarna och ifall du har behov av en grind (finns till vissa skärmserier).

2. Om vindskyddet ska byggas på altanen är det lättast att sätta stolparna i en stolpfot som skruvas fast i altangolvet. Om vindskyddet ska förankras i marken bör du först undersöka hur marken är där du har tänkt att ha stolparna. Markera sträckan med ett snöre som du spänner mellan pinnar. Kontrollera att allt är rakt. Mät ut var stolparna ska vara och testa att gräva vid varje ställe. I mark där jorden lätt ”glider” ner i hålet bör du gjuta i en form, antingen i ett rör av papp eller i ett cementrör. Om marken är hård kan det räcka med att förankra med en slagstolphållare eller gräva ned stolpen och blanda jorden med grus för att få bättre fäste. Om stolpen ska grävas ned ska gropen gå till frostfritt djup (ca 90-100 cm). Om det är berg måste du borra hål och sticka ned ett plattjärn att skruva fast stolparna i.

3. När du har bestämt hur vindskyddet ska se ut och hur det ska förankras är det dags att beställa/köpa allt material som behövs och de verktyg som du eventuellt saknar.

4. Börja sen med att förankra stolparna. Om du valt plintjärn, stolpfundament, slagstolphållare eller stolpfot fäster du stolpen med bult, fransk träskruv eller vanlig träskruv. Dubbelkolla med vattenpass att stolpen står lodrätt sett från alla vinklar.

5. Skruva fast beslag på varje sida av stolparna upptill och nedtill. Förborra gärna i stolpen så att inte träet spricker (observera att det även finns stolpar som tillhör en viss skärm och som kan ha egna färdiga lösningar för montering). Skruva upp/montera sen skärmarna på beslagen.

6. Såga av stolparnas längd om det behövs. Om du inte använder en överliggare kan du såga den översta änden på stolpen snett, så att vattnet rinner av eller sätta på en stolphatt för att skydda träet.

7. Om du inte använder tryckimpregnerat eller färdigbehandlat trä behöver träet behandlas omgående för att kunna stå emot väder och vind (gäller dock inte alla träsorter).

 

Vindskydd altan inspiration - tips på vindskydd till trädgård och altan

KÖP HÄR: Skärm Jabo Original Vera

 

KÖP HÄR: Skärm PLUS Plank med Glas

 

KÖP HÄR: Skärm Palmako Line

 

Hittade du ingen produkt som föll dig i smaken? Se fler färdiga vindskydd och skärmar här

Köp stolpar

Köp plank och reglar

Köp arbetskläder

 

Läs också: Bygga pergola – så skapar du en grönskande oas i trädgården

Läs också: Så bygger du ett enkelt plank steg för steg

Läs också: Bäst i test hörselskydd

Populära produkter under kategorin Vindskydd

Skärm Jabo Classic Syren

Skärm Jabo Classic Syren

2 329 kr2 755 kr

Spara 15 %

Kampanj

Skärm Jabo Original Vera

Skärm Jabo Original Vera

1 229 kr1 459 kr

Spara 16 %

Kampanj

Skärm PLUS Rustik 180x180 cm Svart

Skärm PLUS Rustik 180x180 cm Svart

1 895 kr2 209 kr

Spara 14 %

Kampanj

Populära artiklar