Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bolundare regler – det här gäller för attefallshus på 30 kvm

Sedan 1 mars 2020 är det tillåtet att bygga ett komplementbostadshus på upp till 30 kvadratmeter (till skillnad från tidigare tillåtna 25 kvadratmeter). Här reder vi ut vad som egentligen gäller kring de nya attefallshusen, även kallade “Bolundare”.

Av Bygghemma-redaktionen2024-03-04

 
Se alla våra attefallshus


Vad är en Bolundare?

En “Bolundare” är det nya större attefallshuset som är tillåtet från 1 mars 2020. Namnet kommer från bostadsminister Per Bolund som framförde förslaget om att utöka den högsta tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus, från 25 till 30 kvadratmeter.

 

Vilka är fördelarna med Bolundare?

Tanken med den något större tillåtna boytan är att det ska gå lättare att bygga bostäder som täcker hushållens behov och ge större flexibilitet när det gäller planlösning och möblering. Fem extra kvadratmeter kan tyckas lite men kan göra stor skillnad om de utnyttjas rätt.

 

Vilka typer av byggnader omfattas av de nya attefallsreglerna?

Utökningen till 30 kvadratmeter gäller endast för attefallshus som är komplementbostadshus – antingen en byggnad som används som permanentbostad eller ett fritidshus. Dessa hus ska ha full boendestandard. Attefallshus som används som komplementbyggnader, till exempel garage, förråd, växthus eller gäststuga, får fortfarande vara högst 25 kvadratmeter. Anledningen till det är att lagändringen syftar till att skapa fler bostäder.

 

Behöver jag ansöka om bygglov för Bolundare?

Nej, det behövs inte. Du får även uppföra detta lite större attefallshus utan bygglov om du har ett en- eller tvåbostadshus på tomten. Men innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. Och uppför du attefallshuset närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga utan bygglov.

 

Köp färdiga Bolundare 30 kvadratmeter, med loft eller utan

Det finns redan flera spännande modulhus på 30 kvadratmeter på marknaden, som du antingen kan sätta ihop på egen hand eller ta hjälp av en snickare. Husen kommer som prefabricerade byggsatser där tak, golvbrädor, takbjälkar och bjälklag är kapade i färdiga längder och vindskivor, knutar och övriga detaljer är färdiga för montering. Materialet är vanligtvis numrerat och beskrivning medföljer. Rådfråga gärna Bygghemmas produktrådgivare på telefon eller i visningsbutiker för mer information. Exempel på populära modulhus hittar du nedan.

 

Se alla våra färdiga hus på 30 kvm

 

 

Bolaundare regler - Baseco Nordanås

Bolundare i funkisstil

Nordanås är en vinkelstuga i funkisstil som manar till kreativitet. Det är en stuga i rymlig modell med en unik planlösning som ger många möjligheter till en personlig prägel.

KÖP HÄR: Attefallshus Baseco Nordanås 30 m2 Stuga

 

Bolundare regler - Trähuset Wilma

Gäststuga i klassisk stil

Wilma är en tidlös och populär gäststuga som levereras i färdiga block med lös ytterpanel.

KÖP HÄR: Stuga Trähuset Wilma 30 m²

 

Bolundare regler - Baseco Stensund

Bolundare med loft

Stensund är en stuga med stora glaspartier som ge en ljus och luftig atmosfär och en öppen planlösning ger många möjligheter att skapa ett personligt rum. Med loftet har stugan totalt hela 40 kvm flexibla utrymmen.

KÖP HÄR: Attefallshus Baseco Stensund 30 m2 Stuga med Loft

 

Fritidsstuga

Bolundare i lättmonterad byggsats

Skagenstugorna är populära som gäststuga, bastu och förråd. Stugan passar in i alla naturtyper och är lätt att montera. Den levereras med färdig regelstomme och färdigkapade detaljer.

KÖP HÄR: Stuga Trähuset Skagen 30 m2

  

Läs också: Bygga attefallshus – regler och populära lösningar

Läs också: 8 snygga attefallshus i funkis-stil

Läs också: 6 smarta attefallshus med loft och trappa

 

Populära artiklar