Bolundare – det här gäller för attefallshus på 30 kvm

Sedan 1 mars 2020 är det tillåtet att bygga ett komplementbostadshus på upp till 30 kvadratmeter (till skillnad från tidigare tillåtna 25 kvadratmeter). Här reder vi ut vad som egentligen gäller kring de nya attefallshusen, även kallade “Bolundare”.

 

Läs också: Så väljer du rätt nivå på robotgräsklippare till din trädgård

Läs också: Här är de 10 populäraste utomhusfärgerna

 

Vad är en Bolundare?

En “Bolundare” är det nya större attefallshuset som är tillåtet från 1 mars 2020. Namnet kommer från bostadsminister Per Bolund som framförde förslaget om att utöka den högsta tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus, från 25 till 30 kvadratmeter.

 

Vilka är fördelarna med Bolundare?

Tanken med den något större tillåtna boytan är att det ska gå lättare att bygga bostäder som täcker hushållens behov och ge större flexibilitet när det gäller planlösning och möblering. Fem extra kvadratmeter kan tyckas lite men kan göra stor skillnad om de utnyttjas rätt.

 

Vilka typer av byggnader omfattas av de nya attefallsreglerna?

Utökningen till 30 kvadratmeter gäller endast för attefallshus som är komplementbostadshus – antingen en byggnad som används som permanentbostad eller ett fritidshus. Dessa hus ska ha full boendestandard. Attefallshus som används som komplementbyggnader, till exempel garage, förråd, växthus eller gäststuga, får fortfarande vara högst 25 kvadratmeter. Anledningen till det är att lagändringen syftar till att skapa fler bostäder.

 

Behöver jag ansöka om bygglov för Bolundare?

Nej, det behövs inte. Du får även uppföra detta lite större attefallshus utan bygglov om du har ett en- eller tvåbostadshus på tomten. Men innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. Och uppför du attefallshuset närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga utan bygglov.

 

Köp färdiga Bolundare på 30 kvadratmeter

Det finns redan flera spännande modulhus på 30 kvadratmeter på marknaden, som du antingen kan sätta ihop på egen hand eller ta hjälp av en snickare. Husen kommer som prefabricerade byggsatser där tak, golvbrädor, takbjälkar och bjälklag är kapade i färdiga längder och vindskivor, knutar och övriga detaljer är färdiga för montering. Materialet är vanligtvis numrerat och beskrivning medföljer. Rådfråga gärna Bygghemmas produktrådgivare på telefon eller i visningsbutiker för mer information. Exempel på populära modulhus hittar du nedan.

 

Se alla våra färdiga hus på 30 kvm

 

 

Fritidshus

KÖP HÄR: Fritidshus Sorselestugan Mod.2 30 m2

 

 

Fritidshus

KÖP HÄR: Fritidshus Trähuset Sorunda 30 m2

 

 

Loftstuga

KÖP HÄR: Loftstuga Sorselestugan 30 m2 inkl. Loft/​Veranda

 

 

Fritidsstuga

KÖP HÄR: Stuga Trähuset Skagen 30 m2