Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bygga garderob: Så fixar du den perfekta garderoben

Är det äntligen dags att ta tag i klädkaoset där hemma? Här tipsar Elfas förvaringsexpert, Christine Dalman, om hur du kan tänka när du bygger och inreder dina garderober.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 

Se alla produkter inom garderober och förvaring


Läs också: Så fixar du din egen walk-in-closet – 10 bästa tipsen

 


Hur ser trenderna ut när det gäller garderober?

– Bra förvaring blir allt viktigare för att vi ska trivas hemma. Trenden går mot hållbara förvaringslösningar som tillåter oss att växa i bostaden under en lång period av livet. På Elfa märker vi också att många inte bara satsar på en förvaring som är praktisk, utan som även är en inredningsdetalj – en snygg klädkammare eller byter ut äldre skjutdörrsgarderober till skjutdörrar i färg och stil som matchar t.ex. husets fönster.


Hur kan jag förbättra min befintliga garderob?

– De vanligaste garderoberna i svenska hem är nog trots allt en platsbyggd eller fristående, 60 cm eller 80 cm bred slagdörrsgarderob. Dessa kan vara svåra att komplettera med inredning i efterhand. Men du kan lätt byta ut hela inredningen och satsa på ett mer flexibelt system som t.ex. fästes på en bärlist som skruvas i väggen. Då kan du utöka och komplettera inredningen allteftersom dina behov förändras. Se bara till att du förvissat dig om väggens bärighet och att du har rätt infästning. Ett annat tips är att byta ut slagdörrarna mot skjutdörrar som sparar golvutrymme. Idag finns det både skjutdörrar i fasta mått och sådana som kan skräddarsys efter dina specifika behov.


Vilka är dina bästa råd när jag bygger en helt ny garderob?

– Det viktigaste är att ta sig tid att tänka igenom vilken lösning som just du behöver. Börja med att kartlägga dina behov; vad ska du förvara i garderoben, delar du den med någon annan, vilken är den bästa placeringen av garderoben osv. Välj ett flexibelt förvaringssystem där delarna kan bytas ut i takt med att dina behov förändras. Ett vanligt misstag är att man vill lösa ett akut förvaringsproblem och rusar iväg och köper något som inte håller eller är bästa lösningen på lite längre sikt. Det är inte heller ovanligt att man får ångra att man köpte något som var billigt och som visade sig vara av dålig kvalitet. Oftast hänger pris och hållbarhet ihop!


Hur inreder jag garderoben på bästa sätt?

– Det finns många bra knep. Här kommer några av mina favoriter:

Häng så mycket som möjligt
Häng så mycket av kläderna som möjligt, gärna i dubbla rader. Fördelarna är att du får plats med mycket, får bra överblick och tillgänglighet, samt att kläderna inte blir lika skrynkliga. Häng hela vägen in i hörnen för att utnyttja ytan på bästa sätt.

Lättåtkomligt
Favoritkoftan, bästa byxorna eller annat du använder regelbundet kan hängas på krokar i, eller på sidan av förvaringen.

Håll golvet fritt
Ett golv utan prylar skapar en luftig och rymlig känsla och gör det enklare att städa.

Häng eller vik byxorna
Jeans förvarar du bäst vikta eller rullade, andra byxor hängande, t.ex. på en utdragbar byxhängare. Då blir byxorna mindre skrynkliga och det blir enklare att hitta rätt. Du slipper också galgar som tar mycket plats och kan t.ex. få plats för en skohylla undertill.

Håll avståndet
Vi rekommenderar ett avstånd på 35 cm mellan hyllorna om du ska förvara vikta kläder. Det ger plats för lagom stora högar, som är enkla att hålla på plats.

 

Elfa garderob

Elfa hyllsystem

Elfa skjutdörrar garderob

Elfa skena

Elfa konsol

Christine Dalman Elfa
Christine Dalman förvaringsexpert på Elfa.
Foto: Elfa, Fredrik Bjelkerud.

 

Populära produkter under kategorin Garderober & förvaring

Mjukstängning till Elfa skjutdörr

Mjukstängning till Elfa skjutdörr

1 308 kr

Leveranstid 4-6 veckor

Ramverk Shoji Vit

Ramverk Shoji Vit

1 295 kr

Se priset!

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också