Din och gräsmattans bästa vän

Den klipper din gräsmatta och gör den snyggare än grannens – utan att du behöver lyfta ett finger. Dessutom är den miljövänlig, tyst och säker. Är robotgräsklipparen ditt livs bästa investering, eller är den för bra för att vara sann?

I Bygghemmas butik i Danderyd är man specialiserade på trädgårdsmaskiner och har flera års erfarenhet av robotgräsklippare. Jonas Frykman, som är butikschef, berättar att det är kunder i alla åldrar som idag är intresserade av robotgräsklippare.

– De passar alla med en gräsmatta. Allt från pensionärer som inte längre har orken att klippa men vill bo kvar i sitt hus, till yngre människor som värderar sin tid högt och prioriterar att göra annat på sin fritid.

Han menar att robotgräsklipparna är så bra som du hört och att de absolut är en investering värd pengarna.

– Särskilt för de som vill lägga sin tid på något roligare. En genomsnittlig gräsmatta lägger du 40 arbetstimmar på per säsong. Det är en hel arbetsvecka som du istället kunde ha spenderat i skogen, vid havet, med barnen eller vad man nu vill hitta på.

 

Frågor & svar. Bygghemma-Magasinet ställde en hel mängd med frågor till Jonas så att du som läsare kan ta reda på om en robotgräsklippare är något för dig!

 

Vilka trädgårdar passar den?

-Den passar egentligen i de flesta trädgårdarna, eftersom tekniken utvecklats och maskinerna nu klarar branta sluttningar med upp till 45 graders lutning och trånga passager. Den kanske inte fungerar i en väldigt ”plottrig” trädgård med massor av träd, buskar och grusgångar, men trädgården måste absolut inte vara perfekt för att den ska klara av det. Maskinerna är så pass kloka och avancerade att de klarar av de flesta utmaningarna på ett förträffligt sätt.

 

Varför borde jag köpa en ­robotgräsklippare?

-För att du alltid kommer ha en snygg gräsmatta. Den klipper gräset ofta och motverkar på så vis mossa och sniglar. Många undviker att gödsla gräsmattan för att de får klippa mer, men det behöver du inte oroa dig för i det här fallet. Dessutom gödslar den själv, kan man säga, eftersom de små gräsbitarna den klipper av är utmärkt gödning. När du kommer hem på fredagen har du alltid en perfekt gräsmatta, oavsett väderlek. Och hur mycket grannen än klipper kommer han aldrig ikapp den som har en robotgräsklippare.

 

Vilken är den största fördelen?

-Tiden du sparar! Tid är pengar, men såklart värdefullt ur flera perspektiv. Robotklipparen är också fantastiskt miljövänlig och kostnaden i el ligger på omkring 6–10 kronor per månad, vilket du kan jämföra med vad en liter bensin kostar. Vidare så slipper du buller och oväsen. Grannarna kommer tacka dig för att du inte drar igång gräsklipparen på söndagsmorgonen och väcker hela grannskapet.

 

Vad finns det för nackdelar?

-Det är initialt en hög kostnad, förstås. Den är ungefär dubbelt så dyr som en bra maskingräsklippare, men å andra sidan ger den dig många fler fördelar.


Hur säker är den?

-Den är oerhört säker och har välutvecklat säkerhetssystem. Maskinen har lyftsensorer som gör att knivarna eller rakbladen stängs av om någon lyfter upp den och krocksensorer som gör att den vänder om den går emot något.  Många oroar sig för att den ska bli stulen i och med att det är en dyr produkt, men den är pinkodsskyddad och blir helt oanvändbar för den som stjäl den.

 

Kan jag installera den på egen hand?

-Köper du den hos oss i butiken i Stockholm kan vi hjälpa till med installationen, annars är tanken att du ska kunna installera den själv. Förutsatt att du läser bruksanvisningen så är det inte komplicerat. Först lägger du en begränsningsslinga runt området den ska klippa, den kan du häfta fast ovanpå gräsmattan om du vill. Efter 3–4 veckor har kabeln ätit sig neråt och du ser den inte längre. Kabeln ska ligga med 30 centi­meters avstånd från fasta föremål, så som hus­fasaden, 20 centimeter från rabattkanter och 10 centimeter från plattor som ligger dikt an gräs­mattan, om du har sådana. Kan du mäta dessa mått klarar du av installationen! Sedan sätter du ut laddstationen. Den kräver ett 220 Volts eluttag, och har du ett sådant på altanen kan du ta el därifrån. Sedan är det bara att sätta sig i ­hammocken och njuta.

 

Vad kräver den för skötsel?

-Du får inte spola vatten på den, utan torka och borsta av den med diskborste när det behövs. Det är också rekommenderat att du lämnar in den för vinterservice hos din närmaste återförsäljare. Ju vassare knivar den har, desto bättre blir resultatet, så byt regelbundet. Kanske en eller två gånger på en säsong.

 

Vilken är den vanligaste fråga du får om robotgräsklippare?

-När kunderna ska välja maskin så undrar de ofta vilken modell de ska köpa. Det styrs av hur många kvadratmeter det är som ska klippas och om det är en enkel eller komplicerad tomt. Nu är det inte längre lika många som frågar om robotgräs­klippare verkligen fungerar hos dem, för folk vet att det fungerar. Men kommer man in till oss så åker vi ut till kundens tomt och kikar på möjligheterna och berättar hur det kommer fungera. Det är många kunder som efter ett köp menar att det är den bästa prylen de någon sin köpt och säger ”Jonas, det här borde jag ha gjort för länge sedan!”.


Jonas tipsar!

Om du bestämmer dig för att ha en fin gräsmatta kan du inte fuska dig till det, det är hårt arbete med vattning, gödsling och klippning som gäller. Kan du klippa med en robotgräsklippare så är det 80 procent av hemligheten bakom ett snyggt resultat, och du slipper dessutom en stor del av jobbet. Vill du ha en snygg gräsmatta så börja pyssla om den tidigt på säsongen, gödsla första gången tidigt på våren, sedan en gång till under sommaren och en sista gång på hösten.