Guide till att välja rätt målarpensel

Har du ett måleriprojekt att påbörja där hemma och är osäker på vilken typ av pensel som lämpar sig bäst? Målarpenslar kommer i en mängd olika sorter och storlekar. Här guidar vid dig rätt inför köpet.


Läs också:
7 saker du bör ha koll på om du vill skaffa kodlås till ytterdörren

 

 

Målarpenslar – vilka olika typer finns det?

Det finns penslar av olika tjocklek, form och vinkel. De är anpassade för olika typer av behov och väljer du rätt pensel går målarjobbet snabbare och du får ett bättre slutresultat. 

Lackpenslar används vid målning av mindre ytor såsom dörrar, lister eller möbler. En lackpensel ger dig god precision och fin ytfinish. Det finns flata lackpenslar som har rak borst och snedställda lackpenslar som ger extra hög precision när du målar. 

Fasadpenslar har tjock borst som ger en hög färgupptagnings- och täckförmåga. En fasadpensel behöver vara slitstark och snabbt kunna täcka stora ytor med färg. Den används främst vid utomhusmålning, t ex av husfasad eller staket. 

Vinkelpenslar används vid målning av mer svåråtkomliga ytor t ex hörn eller kanter. 

Rundpenslar och ovalpenslar är penslar för precisionsarbete. En rundpensel är lämplig vid målning av fönster och spröjs. En ovalpensel är att föredra vid målning av t ex fönster och snickerier som ställer krav på både precision och färgupptagning.

Se alla våra penslar

 

Vad ska jag tänka på när jag väljer målarpensel?

Förutom typ av pensel är det viktigt att välja rätt typ av borst. Det finns två typer av borst: naturborst och syntetborst. Penslar med naturborst är ofta bäst lämpade för tunnare färg, olja och lack. Den anses hålla mycket färg och är motståndskraftig mot kemikalier. Om färgen är vattenbaserad anses det ofta bättre att välja en pensel med syntetisk borst då den inte suger upp fukt från färgen. 

Du behöver även ta ställning till hur bred penseln behöver vara. Här handlar det om att hitta en bredd som ger både en effektiv målning och samtidigt en god kontroll. Ju större yta som skall målas desto bredare pensel behöver du. Om du skall måla en husfasad med lockläkt väljer du en fasadpensel vars bredd ryms mellan läkten. 

 

Hur tar jag hand om mina målarpenslar på bästa sätt?

Om du tar väl hand om dina penslar så kan de användas gång på gång. Förvara dina penslar på en torr plats. Om du målar och bara pausar ditt arbete för en kortare stund kan du förvara penseln i en plastpåse som sluter tätt, se bara till att penseln har rikligt med färg på sig. Då håller sig penseln fräsch i upp till två dygn.

Om du har målat klart för denna gång rengör du penseln. Skrapa av så mycket färg som går ner i färgburken eller på ett tidningspapper. Papperet kan sedan slängas bland vanliga hushållssopor. Om färgen är vattenburen blötlägger du din pensel i ett kärl med varmt vatten i två timmar. Därefter kan du skölja och torka av den med en ren trasa. Du tar hand färgresterna genom att låta dem sjunka till botten i kärlet. Sedan kan du hälla av det klara vattnet och lämna in färgresterna som blivit kvar i kärlet till närmsta återvinningscentral som tar emot farligt avfall. Märk kärlet med “Vattenburna färgrester”. Om du har använt lösningsburen färg häller du en liten mängd lösningsmedel i ett kärl. Gnugga penseln mot kärlets kanter för att få bort så mycket färgrester som möjligt. Låt penseln stå i burken i två timmar och torka sedan av den med en ren trasa. Sätt ett lock på kärlet och låt färgresterna sjunka till botten under cirka ett dygn. Lösningsmedlet kan du spara och återanvända vid ett annat tillfälle, så häll tillbaka det i flaskan. Färgresterna låter du torka och sedan lämnas de in till närmsta återvinningscentral som tar emot farligt avfall. Märk kärlet med “Lösningsburna färgrester”. 

Se vår penselrengöring


Läs också:
Stor guide - det ska du tänka på när du målar om hemma

 

Läs också: Här är de 10 populäraste utomhusfärger