Stor guide: Det ska du tänka på när du målar om hemma

Att måla om hemma kan verka enkelt. Men det finns vissa saker du bör tänka på och en del fällor att undvika. Vi frågade Fredrik Ideström på Nordsjö Idé & Design i Nybro hur man gör för att målningsprojektet ska bli så enkelt och lyckat som möjligt.

Av Bygghemma-redaktionen2021-05-27


Läs också: Sätt färg på tapeten – allt du behöver veta


Vad ska jag tänka på när det gäller kulör?

– När det gäller kulörval kan man ha som tumregel att en ljus kulör ofta ger känslan av ett större rum, medan en mörk kulör gör att ett rum upplevs som mindre. Kulören upplevs dessutom mer när den kommer upp på väggen. Ser färgen ljusgul ut på kulörprovet kommer den upplevas som mycket mer gul och intensiv om den målas i ett helt rum.


Hur viktigt är förarbetet vid målning?

– Förarbetet innan målningen är A och O för resultatet. Man måste grundligt undersöka väggarna. Finns det hål i väggarna måste man spackla igen dem och sitter det en tapet på väggarna som ska målas över måste den sitta fast ordentligt. Man bör också tvätta väggen, det rekommenderas av såväl färgfabrikanterna som av de som säljer verktyg. Det är också viktigt att tänka på vilket rum som ska målas. Handlar det om ett sovrum kan det finnas fettfläckar efter hår och hårprodukter, då måste man spärrmåla för att inte fettfläckarna ska lysa igenom den nya färgen. Och till sist – glöm inte att tejpa längs lister och elluttag samt täcka golv och möbler.

Vilka verktyg och material behöver jag ha hemma när jag målar om?

– För att du ska lyckas med din målning krävs det bra och pålitliga verktyg. Du bör ha ett rollersett med en stabil bygel, medelfin roller och ett färgtråg. En 50 mm vinkelpensel till ställen där du inte kommer åt med rollern samt slippapper med kornstorlek 80-120 som funkar både till väggar och spackel. Använd en maskeringstejp som är avsedd för inomhusbruk. Tänk på att det lönar sig att använda tejp av god kvalitet om resultatet ska bli bra.

Se våra roller och rollerset

Våra penslar

Maskeringstejp

Målartvätt

Penseltvätt

Spackel och spackelspadar

Slippapper


Läs också:
Guide till att välja rätt målarpensel

 


Hur får jag ett proffsigt resultat när jag målar?

– För att få ett så proffsigt resultat som möjligt bör man använda kvalitetsprodukter genom hela arbetet. Börja målningen med att maskera, penselmåla längs lister, eluttag och liknande. Måla sedan nära de ytorna med en mindre roller med samma ludd som den du ska använda till de stora väggytorna, för att få samma gräng (struktur) i färgen. Har du en slät yta och vill ha en slät färg är det jätteviktigt att du har rätt rulle. Innan du använder rullen första gången, skölj den i vatten för att få bort eventuellt produktionsdamm. Och var noggrann när du tejpar och avlägsna tejpen så fort du är klar.


Vilka är de vanligaste misstagen?

– Det handlar mycket om att ha gott om tid, använda sig av kvalitetsfärg och använda rätt verktyg på rätt ställe. Det kan låta enkelt, men det är lätt att det blir fel om man stressar eller snålar in på tid eller material. Ett av de vanligaste misstagen är att man har för lite färg i rollern. Resultatet blir då “blackigt” och man kan behöva måla om flera gånger utan att färgen blir jämnt fördelad på väggarna. Applicera alltid flödigt då du rollar. Ett annat misstag är att man slarvar med förarbetet eller inte läser anvisningarna på produkterna gällande exempelvis torktid.

Hur tar jag hand om penslar och färg efter målningen?

– När ommålningen är klar bör man rengöra penslar och verktyg i ljummet vatten alternativt använda en penseltvätt. Den överblivna färgen går bra att spara – men kom ihåg att stänga locket och att förvara den på ett ställe så att färgen inte fryser. En öppnad burk kan hålla i flera år. Vill du inte spara överbliven färg tar du bort locket och låter färgen torka. När färgen är fast kan du lämna den till närmaste återvinningsstation.

Lycka till med ditt målningsprojekt!


Se allt inom målarverktyg och tillbehör
 

Se all vår inomhusfärg


Läs också: Vi tipsar om inomhusfärgen som säljer bäst

Läs också: Bäst i test slipmaskin 

Populära produkter under kategorin Målarfärg & tapet