Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Innertak badrum – det behöver du veta om material och fuktspärr

Det finns en del att tänka på när det kommer till innertak i badrum. Ett badrum måste skyddas från fukt och det är därför viktigt att göra på rätt sätt. Står du inför en renovering eller planerar du att bygga ett nytt badrum? Här går vi igenom det du behöver veta om material, fuktspärr och spotlights i badrum.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: 5 snygga våtrumsmattor i orientalisk stil


Innertak badrum – vad ska jag tänka på?

När det kommer till badrum är det viktigt att välja material som har god ventilation och som kan leda ut värme och fukt. De allra vanligaste takmaterialet i ett badrum är gips. När det kommer till montering av tak och det som kallas fuktspärr är det viktigt att det görs på rätt sätt och är du det minsta osäker så är det bäst att låta en hantverkare utföra arbetet. Vilket tillvägagångssätt du ska välja kan dessutom bero på t.ex. om badrummet är nytt eller gammalt och om det ligger på över- eller undervåning. Vill du veta vad som gäller i just ditt badrum kan du ta kontakt med Bygghemmas rådgivare.


Material på innertak badrum

Gipsskivor är det vanligaste materialet på innertak i badrum. Dels för att det är fukttåligt men också för att det är ett snyggt och stilrent alternativ. Det finns även takskivor i träfiber som är behandlade med våtrumsfärg. Betong är också ett bra och fukttåligt alternativ. Det är alltid viktigt att komma ihåg att lufttäta alla skivor och skarvar för att förhindra att värme och fukt tränger igenom.

 

Innertak Huntonit

Innertak Huntonit Brilliant Vit är ett fukttåligt och stilrent alternativ på innertak i badrum.


Se alla takskivor här


Fuktspärra innertak badrum

Fuktspärr, eller tätskikt som det också kallas, används i våtutrymmen för att förhindra fuktskador. Det finns olika former av fuktspärrar men de fyller alla samma funktion, alltså att täta alla öppningar och springor som kan finnas i badrummet. Allra viktigast är det med tätskikt i skarvar. Det enklaste sättet att applicera fuktspärr på är att använda en roller över hela taket och en pensel i trånga utrymmen. Följ anvisningen på den fuktspärr du använder för bäst resultat. Har du frågor om fuktspärr för just ditt badrumstak kan du kontakta Bygghemmas rådgivare.

 

Tätskikt Bostik

Fuktmembran från Bostik som fungerar utmärkt som tätskikt till innertak i badrum.


Se all fuktspärr här


Montera spotlights i innertak badrum

Att montera spotlights i badrumstaket är ett snyggt alternativ vad gäller belysning. Det är enklast att montera spotlights i samband med en renovering eller nybyggnation eftersom innertaket måste sänkas. När du väljer spotlights ska du hålla koll på lampans IP-klassning. Denna avgör hur fukttålig lampan är och i badrum är IP-klass från IP21 till IP44 vanligast. Viktigt att komma ihåg är att det kan vara bra att anlita en elektriker när spotlights ska monteras alternativt följa medföljande anvisningar väldigt noga.

 

Led Spotlight

Spotlights från Hide-a-lite med IP-klass IP44 som kan användas i badrummet förutom i dusch eller över badkar.


Se alla spotlights här

Se alla innertak här

Se allt inom takpanel & takskivor här


Läs också: 8 snygga lampor som funkar i våtutrymmen

 

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också