Klippa tuja: Så beskär du din tujahäck

När är den bästa tiden att beskära tuja? Vad ska man tänka på när man klipper för att få en tät och fin tujahäck? Här får du våra bästa råd och tips på verktyg som underlättar arbetet.

Av Bygghemma-redaktionen2021-04-08


Läs också: Så beskär du dina träd i trädgården

 

Varför behöver jag beskära min tujahäck?

Tuja behöver beskäras regelbundet för att bli tät och få en vacker form. Du behöver dock vara försiktig och inte beskära för hårt. Det räcker med att du beskär de nya skotten något varje år. 

När ska tuja beskäras?

Tuja, liksom många andra barrväxter, kan beskäras både på våren (innan tillväxtperioden har startat) och sensommaren/hösten (då tillväxtperioden har avstannat). September brukar vara en generell rekommendation. Om du har en långsamväxande sort (som Tuja Smaragd) räcker det med att beskära en gång per år. Snabbväxande tujasorter (som Tuja Brabant) kan behöva beskäras två gånger per år (på våren och hösten). Beskär gärna en molnig dag då stark sol kan skada de blad som blottas i samband med beskärningen. 

Vad är det som ska skäras bort?

Sidorna bör beskäras regelbundet, allt eftersom tujan växer. Du ska dock vänta med att klippa toppen tills dess att tujan har nått den höjd du önskar. Klipp tujan så att den blir bredare nedtill och smalnar av upptill för att säkerställa att den nedre delen av tujan får tillräckligt med solljus. Klipp bara bort de nya skotten som tillkommit (årsskotten) och se till att du inte klipper längre in än att det finns gröna barr kvar under snittet. Om du klipper hela vägen in till gammal och kal ved kommer tujan inte bryta nya skott. 

Hur avlägsnar jag grenarna på bästa sätt?

Grövre grenar kan behöver sågas av men annars kommer du långt med en bra häcksax. För att säkerställa att du klipper rakt så kan du spänna upp ett snöre längs med häcken och följa linjen. 

Vilka verktyg behövs?

Om tujan är av mindre storlek kommer du långt med en manuell häcksax och en sekatör. Om du vill formklippa är det smidigast att använda mindre men vassa verktyg. Om du har en tujahäck som sträcker sig många meter behöver du en motordriven häcksax. Tvätta alltid häcksaxen efter klippningen för att undvika att överföra eventuella sjukdomar mellan dina växter.


Våra sekatörer

Våra manuella häcksaxar

Våra grensaxar

Våra grensågar

Våra motordrivna häcksaxar 


Köptips!

 

Flerstegssekatör Gardena Comfort SmartCut

Med Flerstegssekatör Gardena Comfort SmartCut kapar du även lite kraftigare och segare kvistar och grenar. 

 

Gardena Precision Cut

Häcksax Gardena PrecisionCut passar dig som vill kunna formklippa din tujahäck. 

 

Grensax Wolf Garten

WOLF-Garten RR 900 T Power Cut är en teleskopisk grensax som kan förlängas från 650 till 900 mm. 

 

Grensåg Husqvarna

Kapa grövre grenar snabbt och enkelt med Grensåg Husqvarna Hopfällbar

 

Läs också: Välj rätt häcksax: manuell, batteri, bensin eller elektrisk

Läs också: Så planterar du och tar hand om din tujahäck