Lekstuga: Det ska du tänka på när du köper och bygger en lekstuga

Hur ser du till att lekstugan är säker? Var är bästa placeringen på tomten? Behöver du söka bygglov? Här reder vi ut vanliga frågor inför lekstugeköpet tillsammans med Kjell Brannestam, Country Manager på Palmako.


Läs också: Bästa uteleksakerna till trädgården


Vilka är de senaste trenderna när det gäller lekstugor?

– Lekstugor generellt har blivit allt mer populära de senaste åren. De som går allra bäst är lekstugor med spännande arkitektur och mycket detaljer, som fönsterluckor och blomlådor. Lekstugan får gärna kännas som hämtad direkt från en saga.


Vilka olika typer av lekstugor finns det idag?

– I grunden finns det bland annat de med eller utan farstukvist/veranda, med eller utan loft inne i stugan och så olika typer av tak; sadeltak, pulpettak osv. Vilken variant man väljer är en fråga om tycke och smak.


Vad ska jag titta lite extra på när jag köper lekstuga?

– För mig är säkerheten en av de viktigaste sakerna att tänka på. Det vore ju fruktansvärt tråkigt om det skulle ske en olycka där barnet råka skära sig eller klämmer sig någonstans på stugan. Kontrollera att lekstugan är TÜV-certifierad och CE-märkt, så är du garanterad att den uppfyller gällande säkerhetskrav.


Hur väljer jag “rätt” lekstuga till just min trädgård?

– Personligen skulle jag gå på vad jag tror att barnet/barnen skulle tycka mest om. Sen kan man ju alltid måla lekstugan i en färg som passar ihop med övriga byggnader, om man vill att det ska se enhetligt ut.


Vad ska jag tänka på när det gäller placering av lekstugan?

– Det är alltid bra om det går att placera lekstugan så att föräldrarna har bra uppsikt när barnen leker. När du har bestämt var stugan ska stå är det viktigt är att se till att det inte finns något organisk material under stugan, dvs. ta bort allt gräs och jord. Lägg gärna dit en markduk och fyll på med singel eller liknande material. Det är också bra om grunden kommer upp en bit från marken, så att det skapas en god luftväxling under stugan som motverkar att det bildas mögel under golvet.


Är det lätt att montera färdiga lekstugor själv?

– Ja, det finns bra monteringsbeskrivningar som medföljer lekstugorna. Dessutom finns det ofta instruktionsfilmer för montering på Youtube.


Behöver jag söka bygglov för en lekstuga?

– Nej, för så små stugor behövs inget bygglov.


Se våra färdiga lekstugor

Läs också: Attefallshus – allt du behöver veta