Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bygga lekstuga – snickra barnens roligaste lekplats

Att bygga en egen lekstuga är en trevlig syssla som också skänker stor glädje till barnen i många år framåt. Väljer du att göra stugan enkel kan du snickra ihop den på en helg, men möjligheterna är oändliga. Här har vi satt ihop en steg-för-steg guide till hur du bygger en liten lekstuga i trä.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också: Lekstuga: Det ska du tänka på när du köper och bygger en lekstuga


Att baka sandkakor, ha kalas för dockorna och leka kiosk är bara några av alla aktiviteter barn kan hitta på i en lekstuga. Det kan verka omständigt och invecklat att bygga lekstugan på egen hand, men med rätt verktyg och tydliga instruktioner kan alla göra det. Dessutom kan du välja själv hur avancerat bygget ska vara – en kopia av familjens hus, isolerad för vinterlek eller varför inte med en tillhörande rutschkana? Det är enbart din fantasi (och eventuellt plånboken) som sätter gränserna. I den här artikeln får du instruktioner för att bygga en grundläggande lekstuga i trä och en färdig inköpslista med allt du behöver.


Bygga lekstuga steg för steg

Tips! Använd tryckimpregnerat virke till alla plintar, bjälklaget, golvet och alla delar som inte ska målas.

1. Gör en ritning på hur lekstugan ska se ut. Var ska fönster och dörrar sitta? Hur ska taket se ut? Tänk också på att taket ska vara lutande, för att snö och regn ska kunna försvinna. För att säkerställa att taket blir korrekt gjort är det bra att kolla vilken snözon du bor i.

2. Bestäm storlek på lekstugan och mät upp det i trädgården. Tänk på att denna guide inte innehåller några exakta mått till varken det färdiga bygget eller virket du behöver införskaffa – det är något du bestämmer själv.

3. Förbered marken som stugan ska stå på. Du kan exempelvis gräva ut och fylla med grus för att få ett jämnt och stabilt underlag.

4. Gräv ner plintar (ungefär 1 meters mellanrum mellan varje plint) som du senare ska skruva fast grunden till lekstugan i. Detta görs för att säkerställa att bygget inte välter på grund av vind eller vilda barn.

5. Om du vill kan du med fördel lägga betongplattor på gruset efter att du grävt ner plintarna. Detta gör att grunden till stugan kommer stå stabilare och tyngden kommer att fördelas jämnt.

6. Skruva ihop ett bärande bjälklag av reglar och använd ett vattenpass för att säkerställa att allting är rakt.

7. Kryssmät (från hörn till hörn) plintar och bjälklag. Alla vinklar är räta när båda diagonalerna har samma mått. Skruva fast bjälklaget i plintarna med fransk träskruv. Du kan också använda dig av en fästplatta med franskskruv för att stärka montaget.

8. Skruva fast virket som ska utgöra golvet.

9. Bygg stommen till stugan. Såga ut och stärk upp med extra reglar runt om där fönster och dörrar ska vara. Enklast är att skruva ihop stommen liggandes och sedan resa upp den.

10. Skruva fast reglarna som utgör takbalkarna.

11. Skruva fast de längsgående glespanelerna som ska ge stöd åt taket. Avståndet mellan dessa bestäms av vilken snözon du bor i. När du är klar ska stommen till taket ha både vertikala och horisontella reglar.

12. Skruva fast ytterpanelen på stommen.

13. Lägg på valfritt tak (plåt, trapets eller shingel) enligt de medföljande instruktionerna och avsluta med att montera vindskivor (eventuellt också vindskivebeslag, tätningslister och taknock men det beror på vilken typ av tak du valt). Det gör så att vind och vatten inte kommer in under takbeläggningen.

14. Måla fasaden med grundfärg och täckfärg.

15. Såga ut öppningar i ytterpanelerna där hålen för dörrar och fönster finns i stommen.

16. Såga till fönsterfoder för att spika fast runt alla öppningar.

17. Sätt dit önskade luckor för fönster, dörrar och andra tillbehör.


Önskar du köpa en helt färdig lekstuga istället hittar du hela vårt sortiment här 


Inköpslista – det här behöver du ha hemma

Verktyg:

Kap- och geringssåg (även kallat gersåg eller geiringssåg)
Skruvdragare
Hammare
Penslar


Byggvaror:

Tryckimpregnerat virke
Plintar
Betongplattor
Franska träskruvar för fästning av bjälklag
Fästplatta med franskskruv
Vattenpass
Mätverktyg
Trallskruv
Spik
Trapetstak (valfritt)
Takshingel (valfritt)
Glespaneler
Ytterpanel
Vindskiva (finns i olika storlekar)
Dörr- och fönsterfoder
Grundfärg
Täckfärg


Läs också: Bygga ut, bygga nytt eller renovera? Så planerar du ditt byggprojekt!

Läs också: Bäst i test kapsåg

Läs också: Bäst i test skruvdragare

 

 

Populära produkter under kategorin Tryckimpregnerat virke

Populära artiklar