Myggnät: Därför är insektsgardin det bästa myggnätet till dörrar och fönster

Vill du slippa myggbett och småkryp inomhus i sommar? Fler och fler upptäcker insektsgardinen – den nya generationens myggnät – designad och anpassad för det moderna hemmet. Här reder vi ut hur de fungerar tillsammans med experten Lundbergs.


Oavsett om man bor på landet eller i stan vill de flesta kunna ha fönster och dörrar öppna på sommaren utan att för den skull få in ovälkomna insekter och småkryp. För vem har inte vaknat upp med kliande myggbett på benen eller stört sig på närgångna flugor? Vi blev nyfikna på den nya generationens myggnät och hörde oss för med Ulrika Landström som är produktchef på Lundbergs.

Rollo – nya generationens myggnät


Vilka är de vanligaste frågorna ni får kring myggnät?

– Vi märker att många letar efter diskreta insektsnät av bra kvalitet som är enkla att hantera. En del har tidigare dragit sig från att köpa, då de tycker att insektsnät verkar opraktiskt eller fult. Men idag finns det ett helt annat utbud än de gamla träramarna som sattes på insidan av fönstren förr i tiden. Vanliga funderingar är också vilka typer av nät som passar just deras fönster och om de är enkla att montera. Vi brukar säga att man först ska kolla grundförutsättningarna, dvs. om fönstren är inåt- eller utåtgående samt vad som passar fönstret i fråga innan man väljer monteringsalternativ. Då kan man få en optimal lösning.


Vad är egentligen en insektsgardin och hur fungerar den?

– Tänk dig en rullgardin fast med insektsnät som du kan dra upp och ner. Rollo, som vår insektsgardin heter, löper i diskreta aluminiumprofiler längs med fönstret så att det sluter helt tätt. Nätet är av hög kvalitet och gjord så att det inte ska skymma utsikten. När du inte använder gardinen drar du bara upp den i kassetten. Den levereras också med en broms som dämpar stängningen.

 

Insektsgardin Lundbergs Rollo Fönster
Rollo smälter diskret in i fönstret och sitter på plats utan att skymma utsikten.


Vem kan skaffa en insektsgardin?

– Det beror på vilken lösning man tittar på. Vår insektsgardin Rollo passar faktiskt i de allra flesta fönster eftersom den går att montera både ovanpå och inuti karmen, inomhus eller utomhus. Det gör att den fungerar i dörrar och fönster som öppnas inåt, utåt och till och med i takfönster. Rollo finns i fyra olika storlekar men den går enkelt att kapa till exakt önskad bredd och höjd. Bor du i hyresrätt behöver du förstås kolla med hyresvärden att du får skruva i fönsterkarmarna.


Vilka är fördelarna med insektsgardin jämfört andra myggnät?

– Jag skulle säga att en av de stora fördelarna är att de är så diskreta och lätta att hantera. Du tänker nästan inte på att de är där! Rollos kassett och profiler smälter snyggt in i fönstret, vilket gör att de utseendemässigt passar till både nya och äldre hus och lägenheter. Dessutom behöver du inte tänka på att ta upp och ner dem och försvara dem någonstans. Insektsgardinen är en snygg permanent lösning som helt enkelt finns där när den behövs.


Hur monterar jag Rollo insektsgardin?

– Det är egentligen inte så mycket svårare än att sätta upp en vanlig rullgardin. Exakt hur den ska monteras beror på vilket typ av fönster det är. Alla monteringsalternativ finns i den medföljande manualen och så länge du följer den blir det rätt. Skulle måtten inte stämma med ditt fönster går det lätt att såga av insektsgardinen för att få rätt mått på millimetern. Vi har också gjort en enkel monteringsfilm du kan kika på!

 

Insektsgardin Lundberga Rollo Fönster
Monteringen av Rollo påminner om att sätta upp en vanlig rullgardin.


Hur gör jag om redan har en mörkläggande rullgardin i fönstret?

– Du kan ha både en mörkläggande rullgardin och en Rollo-gardin i fönstret samtidigt, till exempel en i fönsternischen och den andra på fönsterkarmen. Det brukar inte vara några problem.


Kan jag göra rent insektsgardinen om det behövs?

– Absolut, bästa sättet är att försiktigt dammsuga nätet. Rollos nät är väldigt slitstarkt men du bör ändå säkerställa att dammsugaren är inställd på “gardin-läget”.


Köp Rollo insektsgardin för dörrar och fönster

Se samtliga produkter från Lundbergs