Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-22

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
020 - 25 00 25

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
020 - 25 00 25
Mina Sidor

Putsa fönster – så får du dem riktigt rena

Solen avslöjar skoningslöst våra smutsiga fönster och påminner om att det är dags att ta fram fönsterskrapan. Här är en guide för hur du på enklast sätt gör rent dina fönster.

Av Alexander Ljung2022-10-19

Du behöver:
• Hink
• Ljummet vatten
• Fönsterputs
• Torr trasa/handduk/microduk
• Tvättsvamp
• Påläggare/tvättpäls
• Rakblad


Så här lyckas du med att fönsterputsa

Fläckar
Se över dina fönster för eventuella fläckar från exempelvis fågelspillning, fluglort eller fett. Blötlägg fönstret och använd sedan ett rakblad för att försiktigt skrapa bort fläcken. För att minimera risken för repor ska du vara noga med att använda ett skarpt rakblad som inte har spår av rost på sig.

Soliga och kalla dagar
För att underlätta putsningen bör du undvika att putsa dina fönster under en solig dag – solens strålar torkar snabbt ut vattnet och ser till att du inte hinner skrapa klart innan rutan hunnit torka. Om det fortfarande är minusgrader ute och du vill putsa dina fönster – använda dig av utspädd spolarvätska eller blanda ner lite t-röd i vattnet. Detta minimerar strimmor som annars kan synas när du har putsat vid lägre temperatur.

3 sorters rengöringsmedel

Vatten
Som bas ska du alltid ha rikligt med vatten för att sedan blanda med önskat rengöringsmedel. Se till att vattnet är ljummet, på gränsen till kallt, och glöm inte byta det med jämna mellanrum, för bäst resultat.

Fönsterputs
Det finns många olika varianter av fönsterputsmedel att välja mellan. De färdigblandade medlen kan i vissa fall förstöra fönstren genom att repa eller göra dem flammiga. Som alternativ kan du i stället blanda ner såpa, eller några droppar valfritt diskmedel. Du kan även tillsätta spolglans.

Ättika och mjukmedel
Vill du ta bort fula ränder på fönstret kan du blanda ljummet vatten med lite ättika. För att undvika ludd från trasor som ofta fastnar på rutan kan du blanda cirka en tesked sköljmedel med en liter vatten.

Fönsterputsredskap för rena fönster

Påläggare/tvättpäls
Vill du underlätta rengöringen av fönstret kan du använda dig av en påläggare eller tvättpälsmopp som är ett standardverktyg många använder. Måttet på detta brukar vara cirka 30 centimeter.

Rengör med svamp
Du kan med fördel putsa dina fönster med en vanlig tvättsvamp. Doppa svampen i hinken med rengöringsmedel och se till att den blir ordentligt blöt. Sprid ut vätskan på rutan med små cirkulära rörelser och använd alltid den mjuka sidan vid rengöring.

Fönsterskrapa
Satsa på verktyg av bra kvalitet och välj en skrapa där du kan byta ut gummibladet. Om fönsterskrapan lämnar ränder på rutan indikerar det ofta på att det är dags att byta blad. En bra skrapa tar bort allt vatten och är samtidigt enkel att dra över glaset. För att slippa fula ränder på fönsterrutan ska du hela tiden torka av skrapan och se till att den håller sig torr.
Vill du förenkla arbetet ytterligare och är villig att investera en lite större peng, är den batteridrivna fönsterputsen att rekommendera. Skrapan suger upp vattnet, tar bort smuts och ser till att vattendropparna inte rinner ner på golvet eller fönsterbrädan.
För dig som har mer svåråtkomliga ytor finns det fönsterskrapor med teleskopskaft och vinkeltillsats, vilket kan underlätta arbetet avsevärt.

Tidningspapper
Vill du effektivt få bort eventuella ränder, ludd från trasor eller rester från rengöringsmedel, kan du avsluta putsningen med att torka rent fönstret med tidningspapper.

Microfiberduk
Du kan torka rent fönstret med i princip vilken trasa som helst. Dock lämnar vanliga bomullstrasor ofta spår av ludd efter sig. Använder du dig i stället av en microfiberduk avsedd för speglar och fönster undviker du alla luddrester.

Så här gör du:

Hemligheten ligger i att börja i ett hörn för att sedan dra fönsterskrapan uppifrån och ner – upprepa längs hela fönstret. Gör till en vana att samtidigt rengöra mellan dina fönster, använd en disktrasa med önskat rengöringsmedel på. Avsluta putsningen med att torka runt fönsterrutans kanter med en trasa.

Hur ofta bör du putsa?

Du bör tvätta rent dina fönster cirka två gånger om året, men du kan med fördel göra det oftare. Du får inte bara snyggare fönster vid putsning, du förlänger även dess livslängd, då smutsen annars går in i fönstrets porer.

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också