Så byter du duschblandare i badrummet

Många är osäkra på om de kan byta ut sin dusch- eller badkarsblandare på egen hand. Vi frågade Marina Morell, produktchef på FM Mattsson och Mora Armatur, vad som egentligen gäller.


Läs också: Välja duschmunstycke: Det ska du tänka på före ditt köp


Vad är viktigast att tänka på när jag byter dusch- eller badkarsblandare?

– Se till att du köper en blandare som är kompatibel med det väggfäste du har, det finns olika anslutningsnipplar och olika avstånd mellan dessa. Absolut vanligast är att det är lekande muttrar på brickan och 160 mm mellan dessa. Det är också viktigt att du följer den monteringsinstruktion som följer med blandaren.


Kan jag byta ut blandaren själv?

– Installationen måste vara fackmannamässigt utförd. Känner du en osäkerhet inför jobbet, eller om du även ska byta ut väggbrickan, rekommenderar vi att du tar hjälp av en fackman.


Vilka verktyg behöver jag ha hemma?

– Ska du bara byta ut själva blandaren räcker det med en skiftnyckel.


Hur går jag tillväga när jag installerar den nya blandaren?

– Alla seriösa tillverkare har en utförlig monteringsinstruktion inkluderad i förpackningen eller tillgänglig på sin webbplats. Om du följer den blir det rätt. Men glöm inte att stänga av vattnet först!


Vilka är det vanligaste misstagen folk gör när de byter blandare?

– Eftersom vi till största delen jobbar med installatörer och fackmän ser vi inte så mycket misstag, men jag kan tänka mig att hemmafixarens vanligaste misstag kan vara att hen inte drar åt anslutningsmuttrarna tillräckligt.


Se våra duschblandare

Se våra badkarsblandare