Välja duschmunstycke: Det ska du tänka på före ditt köp

Att byta ut den gamla duschanordningen är ett enkelt och prisvärt sätt att piffa upp badrummet och tillföra lite extra lyx i vardagen. Vi kollade med FM Mattsson och Mora Armaturs produktchef, Marina Morell, om hennes bästa tips inför köpet.


Läs också: Så byter du duschblandare i badrummet


Vilka är de senaste trenderna när det gäller duschanordningar?

– Förutom det växande intresset av att matcha badrumsinredning, blandare och tillbehör, så ökar också efterfrågan på komfort och energieffektivitet.


Vilka är dina bästa tips när jag ska köpa ny duschanordning?

– Tänk efter hur du duschar. Har du en kombinerad tak- och handdusch kan du med fördel ha en mindre handdusch för att kunna variera duschupplevelsen. Har du ett duschset kan det vara bra att välja en handdusch med olika strålbilder – till exempel en hårdare stråle för att effektivt kunna skölja ur schampo ur ett tjockt hår och en mjukare stråle för att bara kunna njuta.


Hur ska jag tänka om jag vill spara vatten?

– Enklaste sättet att välja en energieffektiv dusch är att titta efter den svenska energiklassningen. Energiklass A-C visar att det är en dusch som kombinerar energieffektivitet och komfort.


Vad ska jag kika lite extra på när jag väljer handdusch?

– De flesta moderna handduschar har silikon- eller gumminabbar som är effektiva vid kalkhaltigt vatten – det är enkelt att gnugga rent dem. Många har också flödesbegränsare inbyggda som gör att du förbrukar mindre vatten. Om du bara vill byta själva handduschen behöver du se till att den nya delen är anpassad till samma anslutningsmått som röret eller duschslangen, oftast är det ½”, samt att den passar i handduschhållaren som sitter på duschstången. Enklast är att välja samma fabrikat som den som satt där innan.


Hur byter jag duschanordning och vilka verktyg behöver jag?

– Alla seriösa tillverkare har en utförlig monteringsinstruktion inkluderad i förpackningen, eller tillgänglig på deras webbplats. Följ den så blir det rätt. Att bara byta handdusch eller taksil är enkelt, oftast räcker det med handkraft för att skruva lös handduschen eller taksilen. Ska du däremot byta ut hela duschsetet behöver du följa monteringsinstruktionen noga, framför allt när det gäller tätning. Känner du en osäkerhet för jobbet rekommenderar vi att kontakta en fackman.


Vilket är det vanligaste misstaget folk gör?

– Eftersom vi till största delen jobbar med installatörer och fackmän ser vi inte så mycket misstag, men jag kan tänka mig att hemmafixarens vanligaste misstag kan vara att glömma stänga av vattnet och packningen eller att man monterar flödesbegränsaren åt fel håll.


Se våra takduschar

Se våra duschset

Se våra duschmunstycken och handduschar