Små träd: 5 förslag på träd för den lilla trädgården

Träd ger lummighet, insynsskydd och härlig svalka. Har du en liten trädgård behöver du dock tänka på vilken storlek träden får som fullvuxna. Här får du tips på fem träd som ryms i en mindre trädgård.


Läs också: Så tar du hand om gräsmattan under våren och försommaren


Även en liten trädgård brukar rymma minst ett träd, det gäller bara att leta efter träd av mindre storlek och med ett smalare växtsätt. Det finns många vackert blommande sorter att välja mellan. Du kan plantera träden som solitärer eller tillsammans; då får du ett dekorativt insynsskydd. En del träd kan även odlas i kruka, vilket möjliggör förflyttning av trädet vid behov. 

 

Små träd Japanskt prydnadskörsbär

1. Japanskt prydnadskörsbär

Ett underbart japanskt prydnadskörsbär med hängande grenar som överöses med små rosa blommor på våren. Under sommaren kan du njuta av ett stort och frodigt bladverk. Trädet passar för solitär plantering eller i kruka och trivs bäst i soliga lägen. Denna sort av japanska körsbärsträd är svagväxande och blir som fullvuxen 1,2 meter hög. 

KÖP HÄR: Japanskt Prydnadskörsbär Prunus Kiku-Shidare-Zakura 100-120 cm

 

Små träd hängsälg

2. Hängsälg

Hängsälgen har en hängande krona med långa och tätt liggande grenar. Planterade på rad ger hängsälgen ett vackert och lummigt insynsskydd. Stammen är långsamtväxande medan kronan är snabbväxande och kan beskäras efter önskad längd.

KÖP HÄR: Hängsälg 100-120 cm

 

 

Små träd Syrénhortensia

3. Syrenhortensia

Syrenhortensia är en större buske som stammas upp till ett träd. De ljuvliga konformade  blomstersamlingarna i crémevit/rosa är dekorativa året runt. Tätheten gör att den kan planteras både som solitär eller i grupp. Som fullvuxet träd når den en höjd på 2-3 meter.

KÖP HÄR: Syrenhortensia Vit 80-100 cm

 

Små träd Eukalyptusvide

4. Eukalyptusvide 

Med sitt färgskiftande och täta bladverk är eukalyptusvide ett verkligt dekorativt inslag i trädgården. Kronan kan formklippas efter önskad form och höjd.

KÖP HÄR: Eukalyptusvide 80-90 cm

 

 

Små träd Japansk rönn

5. Japansk rönn

Låt rönnens vackra röda bärklasar färgsätta trädgården. Bären har utvecklats från den rikliga blomningen som du får njuta av under våren. Det blågröna bladverket är litet och kompakt och som fullvuxet når trädet en höjd på 2-4 meter.  

KÖP HÄR: Japansk Rönn 150-200 cm

 

Se samtliga små träd