Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Styra lampor med mobilen – 4 vanliga frågor om smart belysning

Smarta lampor förenklar din vardag och hjälper dig att få fullständig kontroll över ditt hem, oavsett om du är hemma eller inte. Men hur kommer du igång med smart belysning, vilka funktioner finns det och vad ska du tänka på före köpet? Det går vi igenom här.

Av Bygghemma-redaktionen2023-02-21


Vårt sortiment av smart belysning

Se hela vårt utbud inom smarta hem


Hur fungerar smarta lampor?

Smarta lampor ser ut som vilka LED-lampor som helst och skruvas i den vanliga sockeln. För att de smarta funktionerna ska fungera kopplar du upp lamporna till ditt trådlösa nätverk. Ofta medföljer en hubb som kopplar samman nätverket med lamporna. När allt är uppkopplat kan du styra belysningen genom din smartphone eller surfplatta. Det du behöver är helt enkelt; smarta lampor, ett trådlöst nätverk och en smartphone.

 

Vilka smarta lampor ska jag köpa?

Det finns flera olika tillverkare av smarta lampor och det kommer hela tiden nya. Malmberg Homes smarta lampor är prisvärda och har även kommit med flera tillbehör och funktioner. Deltaco är ett varumärke som satsat mycket på designen av glödlampan. Fundera därför vad som är viktigast för dig – så många smarta funktioner och tillbehör som möjligt, pris eller design? Enklast är om du väljer lampor av samma varumärke till hela hemmet. Då kan du styra allt genom samma app i smartphonen.

 

En modern och smart lampa från Deltaco

En modern och smart lampa från Deltaco som passar i en E27-sockel.

 

Smart belysning från Smartline

Många varumärken har ett startkit för sin belysning. Det är ett smart sätt att sätta igång med sitt smarta hem. Detta kit är från Smartline.

 

En smart LED-lampa från Star Trading som passar i en E27-sockel.

 

Lightstrips Bedroom

Startkit med ljusremsor från Nanoleaf. Anslut ljusremsan till din smartphone och välj enkelt mellan en mängd olika inställningar. Köp till Nanoleafs expansionspaket för att utöka din light-strip. 


Vilka funktioner finns till smarta lampor?

Med smart belysning kan du såklart ställa in ljusstyrka efter dina önskemål. Det kan kännas trevligt att belysningen över köksbordet är stark medan belysningen vid soffan är dämpad på ett behagligt sätt. En smart och praktisk funktion är att du kan ställa in belysningen efter ett schema. Du kan t.ex. ställa in att fönsterlamporna ska vara tända när du kommer hem från jobbet en mörk vinterkväll eller ställa in att belysningen ska tändas och släckas vid en viss tidpunkt varje dag när du är iväg på semester för att hålla inbrottstjuvar borta. Funktionerna är många och du kommer garanterat att hitta flera som får din vardag att bli enklare.

 

Smarta lampor utomhus?

Smart belysning fungerar utomhus på samma sätt som inomhus. Det finns speciella utomhuslampor som är lämpade för utomhusbruk. Du kan även välja till rörelsesensorer så att de tänds om någon närmar sig huset.

 

Läs också: Styra belysning med app – en självklar del av ditt smarta hem

Läs också: Så kan du styra dina eluttag med mobilen

 

Populära produkter under kategorin Smarta hem & hemautomation

Populära artiklar