Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-22

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
020 - 25 00 25

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
020 - 25 00 25
Mina Sidor

Smarta hem: Lösningar som förenklar och automatiserar

Med ett smart hem kan du spara både tid och energi. Men vad behöver du för att göra ditt hem smartare och vilka saker kan du automatisera? Här svarar vi på de vanligaste frågorna och ger dig tips på hur du kan komma igång med ditt smarta hem.

Av Bygghemma-redaktionen2023-05-15


Här hittar du hela vårt utbud med produkter för smarta hem och hemautomation

Vad är ett smart hem?

Smarta hem är ett brett begrepp som bottnar i att du ska kunna styra och kontrollera din elektronik automatiskt, eller från en och samma digitala enhet. På så sätt får du bättre översikt över din elektroniska utrustning och kan anpassa den efter olika situationer, behov och önskemål. Du har även möjligt att energieffektivisera ditt hem genom att begränsa användningen av elektronik när du inte behöver den, till exempel när du är på jobbet.

Vad behöver man för att komma igång?

För att göra ditt hem smartare kan du till exempel beställa ett smart startpaket som du använder för att koppla in diverse utrustning som du vill kunna automatisera. Du laddar ner tillhörande app till din smartphone eller annan digital enhet som du sedan använder för att kontrollera allt som ansluts.

 

Tänd, släck, dimra och skapa timers med detta startkit från Nexa. Nexa Smart Hub styr System Nexa mycket enkelt med appen i din smartphone. Smart Hub använder Bluetooth LE 5.0 för kommunikation i systemet och har en räckvidd på 30 meter. Max antal timers är 16 st och max antal mottagare är 64 st. Det är en väldigt enkel installation av systemet och i startkittet följder det även med två mini plug-in mottagare (På/Av).

KÖP HÄR: Startkit Nexa BLE-1915/SET Smart hub

Det är viktigt att förstå att smarta hem kan se väldigt olika ut. Vissa kanske nöjer sig med att installera en belysning som sköter sig automatiskt med hjälp av sensorer, medan andra vill installera en styrenhet som gör det möjligt att sköta belysning och andra apparater från din smartphone, även när du inte är hemma. Du måste även koppla in mottagare och sändare i dina strömbrytare för att kunna slå på och av dina elektronik med fjärrstyrning. Sådana installationer kräver kunskap från en elektriker.

Här hittar du alla våra styrenheter

Här hittar du våra smarta fjärrkontroller

Här hittar du våra mottagare och sändare

 

Hur kan jag spara energi med hjälp av smarta lösningar?

Med hjälp av sensorer och magnetkontakter kan du till exempel se till att lamporna tänds och släcks automatiskt när du rör dig mellan rummen. Dessutom finns smarta fjärrkontroller och styrenheter som gör det möjligt att fjärrstyra dina lampor och apparater utan att du ens behöver kliva upp ur soffan. Du kan även koppla in energimätare för att få bättre översikt över din elförbrukning, eller styra din golvvärme direkt från din smartphone. Genom att exempelvis minska värmeproduktionen under perioder som huset ändå står tomt kan du göra betydande besparingar i kostnader för uppvärmning.

 

Krondimmer Plejd Dim-02 är en 2-kanals universaldimmer LED med 2 ingångar för styrning. Produkten konfigueras och styrs enkelt via en app och kan även kommunicera med andra produkter från Plejd genom deras robusta trådlösa mesh teknologi. Krondimmern har tid/astro-inställning, mesh och Bluetooth och kan exempelvis användas för att fasadbelysningen ska följa solens upp- och nedgång, eller för att tända och släcka lampor vid en viss tid. 

KÖP HÄR: Krondimmer Plejd Dim-02

 

Smarta hem lösningar

Rörelsevakt Elko Plus 10A 160º är en rörelsedetektor för att styra belysningen i badrum, uthus, toaletter och andra mindre rum där ljuset ska tändas vid rörelse i rummet.

KÖP HÄR: Rörelsevakt Elko Plus 10A 160°


Vad går att automatisera eller fjärrstyra?

“Internet of things”, sakernas internet, är starkt bidragande till att skapa smartare bostäder vilket är en naturlig följd av vårt alltmer uppkopplade samhälle. Precis som det låter handlar det om att koppla upp saker till internet för att på så sätt kunna styra och kontrollera dem via din internetanslutning. Detta innebär också att det bara är fantasin som sätter gränser för vad vi kan automatisera. Det dyker ständigt upp nya digitala lösningar och produkter som förenklar tillvaron och i princip sköter sig själva.

Hos oss på Bygghemma finns ett brett utbud med smarta produkter som du kan ansluta och styra via ditt trådlösa nätverk. Här följer ett urval av de smarta produkter som erbjuds hos Bygghemma.

 


Övervakningskamera Imou Cruiser går att monteras både inomhus och utomhus enkelt på tag eller vägg. Kameran möjliggör högupplöst 1080p / 4MP övervakning med människodetektering samt en färgstark värld även på natten tack vare dess Smart Color Night Vision funktion. Övervakningskameran har även 360° täckning, tvåvägssamtal, inbyggd spotlight och siren, dubbel antenn samt MIMO, Soft AP-läge, Molnlagring och mer.

KÖP HÄR: Övervakningskamera Imou Cruiser

 

Smarta hem - Robotdammsugare Taurus

En robotdammsugare som kan anslutas till Alexa och Google Assistant. Med smart ElegantGyro-navigering rengör den alla typer av golv. ElegantGyro-tekniken kartlägger hela hemmet, identifierar hinder, hörn och möbler och fastställer det bästa sättet att arbeta utan att upprepa områden för att säkerställa den mest effektiva rengöringen.

KÖP HÄR: Robotdammsugare Taurus Homeland Gyro App

 

Smartplug SPR-01 On/Off från Plejd är ett smart val för att slå på och av belysning och annan apparatur. Produktens astro- och veckour gör det möjligt att låta solens upp- och nedgång exempelvis styra fönsterlampan, och slå av- och på belysning vid en viss tid. Produkten har en väldigt enkel installation och med den minimalistiska designen blir det möjligt att använda närliggande uttag som vanligt. Du kan styra Smart plug trådlöst genom andra produkter från Plejd eller direkt med appen via Bluetooth®. Om du har en Plejd Gateway, kan du även styra produkten genom tredjepartssystem såsom Google Home. Effekt 0,3-3600W.

KÖP HÄR: Smartplug Plejd SPR-01 On/Off 

 

Läs också: Styra belysning med app – en självklar del av ditt smarta hem

Läs också: Styra lampor med mobilen – 4 vanliga frågor om smart belysning

Läs också: Så kan du styra dina eluttag med mobilen

Läs också: Så kan du fjärrstyra dina element i sommarstugan med wifi

Populära produkter under kategorin Smarta hem & hemautomation

Populära artiklar