Så väljer du spröjs till dina fönster

Så väljer du spröjs till dina fönster

När passar det egentligen med spröjs, vilka typer av spröjs finns det och hur köper jag spröjs som passar till just mina fönster? Vi reder ut de vanligaste frågorna med Elitfönsters produktchef, Andreas Ehn.

Av Bygghemma-redaktionen2020-11-25


Läs också: Det ska du tänka på när du köper fönster; priser, mått och tillval


När passar det med spröjs till fönster?

– Det beror på vilka fönster du har idag och vilken stil du har på ditt hus. Välj spröjskombinationer som rimmar med husets karaktär men tänk på att inte välja för mycket spröjs, det kan se snyggt ut på en ritning men kan i verkligheten upplevas som fängelsegaller. Om du har stora glasytor utan spröjs, så är det inte att rekommendera att sätta dit spröjs. Det kommer antagligen att påverka husets karaktär negativt.


Vilka olika typer av spröjs finns det?

– De flesta spröjs idag är löstagbara och utanpåliggande, vilket underlättar till exempel fönsterputsning. Vanliga material är trä, pvc eller aluminium. Valet av material följer materialet i de fönster som spröjsen ska passa till. Det finns också mellanglasspröjs som sitter monterad inne i isolerglaset. Elitfönster har en t.ex. en fönsterfamilj som heter Retro, där man har en invändig spröjs i kombination med spröjs mellan glasen och en utvändig löstagbar för att det ska se ut som det gjorde förr.


Hur gör jag om jag vill köpa spröjs samtidigt som jag köper nya fönster?

– Detta är det enklaste sättet. Du beställer dina spröjs samtidigt som fönstren, då är du säker på att få spröjs som passar och många gånger får du dem även monterade eftersom det är tillverkarens ansvar att se till att det blir rätt.


Hur gör jag om jag vill ha spröjs till mina befintliga fönster?

– Här kan det bli svårare. Det beror på vilket fabrikat det är på fönstren och hur gamla de är. Ta reda på vilken leverantör som har tillverkat dina fönster och kolla sedan med dem om det finns möjlighet att komplettera med spröjs. Ett tips när du ska mäta upp dina fönster är att mäta invändigt synligt glasmått.


Se våra spröjs inom fönstertillval 

Se alla fönster här