Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Taklampa sovrum – pendel, plafond eller spotlights

Att välja taklampa till sovrummet är inte helt lätt. Helst ska den vara både snygg och praktisk och gärna till ett rimligt pris. Här går vi igenom fördelarna med olika typer av taklampor och tipsar om några av vår egna favoriter just nu.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-13


Till vårt sortiment av taklampor


Att tänka på när du köper taklampa till sovrummet

Börja med att fråga dig vilka behov du vill att din taklampa ska uppfylla. Taklampan är oftast den ljuskälla i sovrummet som fungerar som allmänbelysning och har möjlighet att ge tillräckligt med ljus för att du ska se ordentligt när du städar, letar efter borttappade saker, reparerar och fixar. Samtidigt är utseendet på lampan viktigt för många, liksom möjligheten att kunna dämpa belysningen något.

Ett klokt alternativ är att välja en belysning som är dimbar – då kan du använda lampan både som allmänbelysning och stämningsbelysning. De flesta armaturer är dimbara men dubbelkolla för säkerhets skull i produktinformationen. När det gäller ljuskällor är alla halogenlampor dimbara medan vissa LED- och lågenergilampor inte är det, så se till att du köper rätt.

Fundera också på hur du vill att ljuset ska uppfattas. Nya halogenlampor återger färger lika bra som dagsljus och lyser med en varmt sken. LED- och lågenergilampor återger inte färger lika bra men drar mindre energi och håller länge. Ju högre Ra-värde ju bättre återger de färger och desto lägre Kelvin-värde (K) ju varmare ljus.

Vanlig allmänbelysning är t.ex. takplafonder, takpendlar och takspotlights. Här nedan går vi igenom de olika typerna och passar på att tipsa om några av våra favoritlampor.


Takplafond

Takplafonden är en taklampa som sitter monterad direkt mot taket. De tar inte så mycket plats och ger ofta ett starkt sken som sprider sig jämnt över hela rummet. Förr var utbudet begränsat men idag finns det många snygga modeller att välja på, även för den mest kräsne.

Se våra takplafonder här

 

Plafond Taklampa UMAGE Eos UP

En unik plafond som går att använda både i taket och på väggen. De mjuka fjädrarna och det drömska uttrycket hos EOS gör denna lampa till en stilren favorit sovrummet.

KÖP HÄR: Plafond Taklampa UMAGE Eos UP

 

Plafond Eglo Pastore

Låt denna eleganta taklampa med sex ljuskällor och flera mindre skärmar i olika färger sprida ett mjukt och behagligt ljus i sovrummet. 

KÖP HÄR: Plafond Eglo Pastore


Takpendel

Pendellampan hänger från taket och har fördelen att det går att reglera på vilken höjd den ska hänga. Pendellampor finns med en eller flera ljuskällor och i många olika varianter. Det här är en lamptyp för dig som vill kunna välja en lampa som tar för sig i rummet och bidrar till wow-faktorn.

Se våra takpendlar här

 

Taklampa Malou Skira

En fantastiskt  vacker skärm som med sin unika form och flätning silar ljuset och skapar ett vackert skuggspel på väggar och tak. 

KÖP HÄR: Taklampa Malou Skira

 

Taklampa Nordlux Groa E27 Trä

En öppen pendel där träkonstruktionen skapar ett böljande skuggspel. Ljuset sprids nedåt och ut i rummet på ett vackert sätt.

KÖP HÄR: Taklampa Nordlux Groa E27 Trä


Takspotlights på skena

Spotlights på skena är ett stilrent och populärt alternativ som taklampa i sovrum. En fördel är att det går att rikta ljuset dit du behöver det som mest, till exempel mot kläderna i garderoben. Däremot sprider de inte ljuset lika bra och jämnt som en plafond.

Se våra takspotlights här

 

Taklampa Belid Cato

Välj en praktisk och samtidigt dekorativ taklampa i skandinaviskt minimalistisk design. 

KÖP HÄR: Taklampa Belid Cato LED Skena MR11 Dimbar 3L

 

Takspot Scan lamps Gusto Rund

En spotlight-lösning i svart och mässing som ger en mer sober känsla till rummet. 

KÖP HÄR: Takspot Scan lamps Gusto Rund 3L

 

Läs också: 5 praktiska sängar med förvaring

Läs också: Bäst i test luftrenare

 

 

Populära artiklar