Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Tvätta bilsäten själv – 5 enkla steg

Att tvätta bilsäten är en syssla som behöver göras då och då. För oavsett om du har tyg- eller skinnsäten i din bil har de en tendens att bli smutsiga med tiden. Här går vi igenom hur du enkelt kan tvätta sätena själv och tipsar om vilka redskap och produkter du behöver ha hemma.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se allt inom bilvård

 

Tvätta bilsäten i 5 enkla steg

1. Det första du behöver göra är att damma dina säten. Till hjälp kan du använda dig av en mikrofiberduk eller en bra dammvippa. Till lädersäten finns det också särskilda våtservetter som du kan använda.

2. När du känner dig klar med dammandet är det dags att plocka fram dammsugaren. Genom att dammsuga dina säten får du också bort den mest ytliga smutsen och får på så sätt ett bättre slutresultat.

3. Det finns en risk att dammsugaren eventuellt missar något och då kan vi tipsa om att använda en klädvårdsrulle om du har tygsäten. Detta gäller särskilt för dig som har katt eller hund eftersom deras hårstrån inte alltid är det lättaste att få bort.

4. När du har gjort ditt yttersta med att få bort allt damm och den ytliga smutsen är det dags att rengöra bilsätet med en rengöringsduk och rengöringsmedel. Något som är värt att ha i åtanke är att viss klädsel, särskilt lädersäten, kan vara mycket känslig mot rengöringsmedel med kemikalier i sig. Därför kan det vara smart att välja ett milt alternativ av medel som inte skadar din klädsel. Om du är osäker på vad dina säten tål kan du börja med att testa på en liten yta.

5. Efter att ha utfört alla stegen ovan har du lyckats med en bra grundrengöring, men ibland kan det också vara väl värt att utföra en mer djupgående rengöring av dina bilsäten. Det bästa sättet att göra detta på är att göra en ordentlig klädseltvätt och då är det viktigt att välja en sort som är anpassat för sätets material. Proceduren för klädseltvätt kan komma att variera så följ därför instruktionerna som står på produkten innan användning.

 

Detta behöver du ha hemma:

Rengöringsduk

Dammsugare

Rengöringsmedel

Textilvårdsmaskin


Läs också: 4 dammsugare som är perfekta till bilen 

 

Produkttips om du har lädersäten

 

Tvätta bilsäten själv - Läderrengöring Meguiars

GC Leather Cleaner från Meguiar's är en effektiv men skonsam renöring för alla slags skinn och läder. Komplettera gärna med GC Leather Conditioner.

 

Rengöringsduk Armor All Leather Wipes Flatpack

Rengöringsduk Armor All Leather Wipes rengör och skyddar bilens lädersäten snabbt och enkelt. De extra starka dukarna är speciellt anpassade för att effektivt ta bort smuts och samtidigt ge ett skydd mot fläckar. Lädersätena både känns och ser ut som nya. Förpackning med 20 st servetter.

 

Produkttips om du har tygsäten

 

Tvätta bilen själv med rengöring

Turtle Wax Power Out är en kraftigt rengöring som tar bort fläckar och smuts. Framtagen för textilier i bilen, båten och hemmet. Med borsten kommer du enkelt åt i bilens inredning. Den flexibla borsten rengör skonsamt textilmaterialet samtidigt som den fångar upp ludd, djurhår och smuts.

 

Tvätta bilsäten själv med gummiborste

En magnet för hundhår! Turtle Wax gummiborste genererar en statisk laddning vilket drar åt sig hårstrån och dammpartiklar. Kan användas torr eller blöt. Skölj av borsten med vatten efter användning.

 

Läs också: Tvätta bilen själv – så gör du steg för steg

Läs också: Rostskydda bil: Så förebygger du med rostskyddsbehandling och fixar pågående angrepp

Läs också: Polera bil: Så håller du bilen i toppskick med polish och vax

 

Andra som läste artikeln läste också